Ostali sportovi

Upoznajte Rekreativo, trećeligaša koji je Zvezdu eliminisao iz kupa

Autor Dušan Ninković

Beogradski niželigaš je napravio veliko iznenađenje i u četvrtfinalu Kupa za region "Centar" savladao Crvenu zvezdu. Bili smo na licu mesta.

Izvor: MONDO/Dušan Ninković

Igra se Evrokup u košarci, nekoliko uzbudljivih mečeva je na programu. Igra se i Liga šampiona u fudbalu, biće priređeni pravi spektakli na barem dva stadiona tokom utorka uveče.

Neću gledati ništa od toga. Sveska, hemijska i telefon koji će poslužiti kao diktafon vode me ka priči koja ima neobičan tok i još neobičniji završetak.

Dvadesetak minuta mi treba od stana do hale na Banjici. Tamo se, između ostalog, igra i rukomet, a jedan od klubova koji koriste halu je Rekreativo. Da, zvuči kao fudbalski klub iz Uelve, ali je zapravo priča drugačija.

Pre nekoliko nedelja gledao sam ih na istom ovom mestu kako pobeđuju i prolaze u četvrtfinale kupa za region Centar. Nakon toga su za sledećeg protivnika dobili Crvenu zvezdu, a u međuvremenu ih je pojačao i Rastko Stojković. Dovoljno dobro za priču, zar ne?

Prošetao sam do hale, u bašti jednog od kafića video Ivana Drenovca, ali tada još uvek ne znajući da je to čovek koji mi treba. Krenuo sam unutra i saznao za prvi deo priče koji moram da vam prenesem.

Ovaj meč je bio i humanitarnog karaktera, pored toga što je takmičarski ulog bio ogroman.

Dva momka na ulazu su mi pokazala kutiju u koju se ubacivao dobrovoljni prilog, a ja sam upitao za prolaz na drugu stranu. Ako znate kako izgleda hala na Banjici, želeo sam da stignem tamo prekoputa, da budem iza leđa rezervnim igračima.

Nije bilo moguće, pa sam meč odgledao na ovoj jedinoj, ali prilično punoj tribini.

Izvor: MONDO/Dušan Ninković

Samo nekoliko minuta nakon što sam se smestio, u hali sam zapazio i jedno dobro poznate lice. Sa sinovima je meč posmatrala Anja Spasojević, nekadašnja odbojkašica crveno-belih i reprezentativka. Ispostaviće se kasnije da je, kao i većina prisutnih u hali, bodrila nekog u domaćem timu. Nakon godina pauze, njen suprug se vratio na teren u dresu Rekreativa.

Bilo je tu još poznatih imena. Pored pomenutih Pešića i Stojkovića, Rekreativo može da se pohvali i impresivnim karijerama Zurnića, Živkovića, Pavlovića i drugih.

Gosti u crveno-belim dresovima, članovi elitnog ranga u srpskom rukometu, stigli su na ovaj susret kao favoriti. Možda su malo čak i kalkulisali, što se tiče postave, ali i pored toga se očekivala sigurna pobeda nad ’’momcima’’ koji su jednom već rekli da je kraj karijere.

Rekreativo je mlad, njegovi igrači baš i nisu (i to uopšte ne kriju), ali je na terenu izgledalo kao da su željni dokazivanja. Suprotstavili su se Zvezdi muški, sa svim elementima koje u rukometu volimo i na kraju uspeli da slave.

Da, dobro ste pročitali. Rekreativo je pobedio (26:25) i Crvenu zvezdu eliminisao iz kupa.

Igralo se uglavnom u egalu, sa po nekoliko golova u seriji i bez velikih prednosti. Mogli su rekreativci koji nisu tako izgledali večeras da stignu do opipljive prednosti nekoliko puta, ali te svoje napade nisu realizovali. Kada se očekivalo da Zvezda prelomi, pravljene su početničke greške u napadu.

Tako je mali klub koji je rukometnu misiju počeo u hali ’’Slodes’’, a sada igra na nešto većoj pozornici stigao do polufinala kupa u regionu Centar. Nošeni inspirisanim Pavlovićem, ali i Stojkovićem koji igra sa mnogo lakoće, izbacili su Crvenu zvezdu.

Na kraju meča sam prišao gospodinu Drenovcu i predstavio se, na šta je on rekao da mu je jasno što sam došao. Cela ova priča počela je veče pre utakmice, kada smo se Rekreativova fejsbuk stranica i ja dogovorili da uradim reportažu, a predsednik kluba me je prepoznao na tribini.

Na njegovo ’’Ideš sada s nama, pa ćeš dobiti sve što ti treba za priču’’ nisam oklevao ni časa. Iz nekih prethodnih iskustava znam kako se slave velike pobede. U svlačionici Rekreativa bilo je piva, kao što kaže slogan koji uzvikuju pre meča, ali i kobasica, ćevapa, pice i žestine. Za svakoga po nešto.

Sa zvučnika je prednjačila Dragana Mirković (Dođi i reci da me voliš), a zatim su se nizali hitovi narodne muzike. Čini se da je temperamentni Živković dominirao i trećim poluvremenom, mada je ono trajalo (ili tek počinjalo) kada sam ja napustio halu pa nemam detaljan uvid u dešavanja.

Bez sitnih provokacija, pogrdnih skandiranja i uz čestitke Ognjena Kajganića, Rekreativo je proslavio najveću klupsku pobedu. Trenutke u kojima su igrači pevali iskoristio sam da u stranu odvojim predsednika Ivana Drenovca i trenera Slobodana Krstića koji su bili veoma raspoloženi za razgovor.

Čovek koji je jedan od najzaslužnijih za postojanje ovog sportskog kolektiva bio je prvi kog smo ’’pretresli’’ pitanjima. Zanimalo nas je kako je nastao projekat.

’’Dok sam igrao rukomet, imao sam ideju da napravim klub. Krenuo sam da razmišljam o ’’penzionerima’’, a onda se kod Živkovića na svadbi za stolom okupilo društvo od desetak rukometaša. Tu sam definitivno odlučio i nas trojica smo seli da se dogovorimo.’’

’’U to vreme sam pratio rad fudbalskog kluba Rekreativo iz Banjaluke. Oni su slična priča kao i mi, ali nismo identični. Kod njih je bolje, jer su amateri. Nama prošlost daje neku obavezu da jurimo i rezultat i tu se razlikujemo. Kontaktirao sam ih i objasnio da nismo plagijatori nego da hoćemo da se zovemo Rekreativo. Došlo ih je sedmorica iz Banjaluke, iako se nismo poznavali, od tada se družimo.’’

Banjalučki Rekreativo se bavi i humanitarnim radom, vi ste sledili taj primer. I današnji meč je bio tog tipa. Kako je došlo do toga?

’’Nama je sport u drugom planu jer nemamo kome da se dokazujemo. Pobede su drage, ova današnja mi je draga kao kada sam osvajao titule. Postoji obaveza da budemo korisni. Pre tri godine smo kontaktirali fondaciju ’’Podrži život’’, a sada smo u akciji sa velikim humanitarcem Jovanom Simićem. Divimo se takvim ljudima. U kutiju na ulazu smo skupili preko 20 hiljada dinara.’’

Tribina je večeras bila prilično popunjena.

’’Trudićemo se da bude što više ljudi na našim mečevima. Dođite, podržite Zvezdu, podržite našeg protivnika. Ne mora niko da navija za nas. Dođite da zajedno uradimo nešto dobro.’’

Rekreativo, po vašim rečima, nema velike ambicije, ali je u klupskoj istoriji već imao uspehe.

’’Jeste, mi smo krenuli od "beton" lige. Za dve godine smo, bez poraza, prešli dva ranga takmičenja. Već četiri ili pet godina smo u trećoj ligi. Pre dve godine smo bili lideri na nekoliko kola do kraja, ali nismo sačuvali poziciju.’’

Koliko se, tokom sedam godina, promenio Rekreativo? Ne samo igrački, mada je bilo i tih promena, već celokupno.

’’Nećemo da unesemo profesionalizam. Pomažu nam prijatelji, tako je i došao Rastko Stojković do nas. Nisu to ogromne pare, ali nama znači pomoć. Banere kačimo kao da smo Barselona! Klub se menjao i svesni smo da ne možemo doveka da igramo. Darko Milošević nije, on ima 53 godine i čekamo da postane Ginisov rekord pa da dobijemo neke pare zbog toga.’’

Puno sreće u nastavku sezone i mogu samo da vam poželim osvajanje kupa.

"Hahahaha, hvala. To nam je prečica za Evropu."

Usledio je razgovor sa trenerom Slobodanom Krstićem kom smo prvo čestitali na pobedi nad Zvezdom, a zatim mu i postavili nekoliko pitanja.

’’Zvezda jeste jedan od najboljih domaćih timova, osvajala je titule, osvajala je kupove... Mi smo ovu priču počeli iz razonode, iz druženja i to nam je najbitnije. Pobedili smo na borbenost i krivo mi je jer ti momci nisu imali motiva da igraju protiv nas. Naši igrači imaju 35 ili više godina, čak i do 53, a najstariji član Darko Milošević pokazuje najveću želju i motiv.’’

Koliko je teško pripremiti ekipu za ovakav meč. Šta ste rekli igračima nekoliko minuta pre izlaska na teren?

’’Rekao sam im ovo što i vama, da je Zvezda osvajala trofeje, da je veliki klub, ali da ovde nema klubaštva. Igramo za Rekreativo i dajemo sve od sebe.’’

Izvor: MONDO/Dušan Ninković

Na početku kluba ste bili jedan od igrača, danas ste prvi trener kluba. Kako je tekao proces u kom ste prešli na klupu?

’’Igrao sam do prošle polusezone, a tada je prvi trener otišao iz kluba. Ja imam licencu koju nisam koristio, drugari su me pitali da li bih preuzeo tim i dogovorili smo se. Imam poštovanje u ekipi iako sam mlađi od nekih igrača, a sve je to došlo iz našeg druženja.’’

Rezultati ne trpe i pored promene trenere. U prvenstvu imate sve pobede, u kupu sjajne rezultate. Kakve su ambicije, šta da očekujemo od Rekreativa?

’’Samo ime kaže – Rekreativo. Ovim sportom se bavimo rekreativno, jer smo svi nekada imali karijere. Ovi igrači znaju da igraju rukomet i sa njima je lakše raditi. Imamo cilj da rukomet napreduje, ali mislim da smo pobedom nad superligašem pokazali da on nazaduje. Mora se mnogo raditi u domaćem rukometu da bi se on podigao na viši nivo. Rekreativov cilj je da pobedi sve! Ne dajemo bodove, čestitamo onima koji nas pobede, ali hoćemo da pobedimo sve do kraja sezone.’’

Da li vaš izgrađeni autoritet u svlačionici uspeva da kontroliše i ’’treće poluvreme’’ ili tada dođe do opuštanja?

’’Nema autoriteta, poštovanje je pre svega. Ni kod trećeg poluvremena nije drugačije, slavimo do zore i dok možemo da izdržimo.’’

Ekipa Rekreativa će igrati u polufinalu kupa za region Centar, a trenutno su neporaženi u trećem rangu domaćeg rukometa. Sa četiri pobede iz isto toliko mečeva nalaze se pri vrhu tabele i mogli bismo uskoro da ih vidimo i u drugoj ligi.

Zašto da ne, pa vreme radi za njih!