Ostali sportovi

Trčali smo sa Stefanom Veljković i naučili šta je PEJSER, a šta INTERVAL...

Izvor Promo

Ako trčite, to je svakako bolje nego da ne trčite. Ali, ako već trčite, radite to pravilno. Adidas i naša trofejna odbojkašica pokazaće vam neke od osnovnih "fazona" na stazi.

Naša uspešna odbojkašica, Stefana Veljković koja je nedavno sa reprezentacijom osvojila Evropsko prvenstvo, posetila je jedan trening adidas Belgrade Runners tima i otkrila koliko su treninzi trčanja važni u odbojci.

"Za razliku od članova AR tima kojima je trčanje velika strast i glavni fokus, u odbojci je situacija malo drugačija. U našem sportu imamo male destinacije u kojima se krećemo, i zato se na treninzima bez lopte koncentrišemo na bazične pripreme gde se više radi snaga", otkrila je lepa sportistkinja.

Kako ističe, trčanje je osnova kondicije i sastavni deo fizičkih priprema u bilo kom sportu, a ono što ga dodatno izdvaja u odnosu na ostale sportove jeste da je potpuno besplatno i dostupno svima, bilo kad i bilo gde.

"Svakom kome je potrebna neka fizička aktivnost u svakodnevnom životu, preporučila bih upravo trčanje", rekla je.

Kapiteni AR Belgrade tima, Biljana Cvijanović i Aleksa Jovanović, izdvojili su neke osnovne pojmove u trčanju i predstavili mali rečnik trčanja za sve početnike.

Rečnik trčanja sa Stefanom Veljković, Sportvision
Izvor: YouTube

ZAGREVANJE

Svaki trening počinje zagrevanjem u kome se laganim trčanjem postepeno podiže puls, ubrzava disanje i krvotok u mišićima. Zagrevanje je dinamičko istezanje koga čine funkcionalne vežbe, a koje služe tome da se telo pripremi za napor koje će imati tokom samog trčanja.

PEJSER

Pejser je trkač koji tokom treninga ili trke održava određenu, unapred zadatu brzinu i tempo. Njegova uloga je jako važna jer ga prate ostali trkači kojima pomaže da uspešno dođu do cilja.

INTERVALI

Postoji više vrsta treninga, a jedan od njih su intervali. Reč je o bržem delu treninga na kom se trče deonice različitih dužina, od 100 metara pa čak do nekoliko kilometara ponavljajući određenu ditsancu više puta. Intervalni trening služi tome da se poboljša brzina trkača.

DUŽINE

Drugi tip treninga predstavljaju dužine. Njih još nazivaju i LSD, odnosno long slow distance. Kao što sam termin kaže, to je najduži spori trening kojim se zapravo radi na izdržljivosti i psihičkoj snazi trkača. Upravo ove dve stavke predstavljaju najvažnije faktore u pripremi dugih trka kao što su polumaraton i maraton.

TEMPO

Tempo je još jedan tip treninga koji predstavlja malo teži trening neprekidnog trčanja u intervalu od 5 do 15 kilometara, istom ili za nijansu većom brzinom od brzine koju trkač planira da istrči prilikom trke.

RASTRČAVANJE

Završni segment trkačkog dela treninga je rastrčavanje. Čini ga lagano trčanje kojim se postepeno hladi telo, spušta puls, smiruje disanje i iz mišića izbacuje mlečna kiselina koja se nakupila tokom treninga.

ISTEZANJE

Istezanje dolazi na samom kraju treninga. Tada trkač, u stanju mirovanja, isteže mišiće zadržavajući se u određenom položaju 15 do 30 sekundi.

adidas Runners Belgrade tim okuplja se nekoliko puta nedeljno, a posebno osmišljeni treninzi potpuno su besplatni. AR tim je mesto gde se rekreativni trkači druže, razmenjuju dobru energiju, i zajednički pomeraju granice i ostvaruju odlične rezultate.