Ostali sportovi

Proglašeni najbolji atletičari godine - priznanja za Kenijca i Amerikanku

Izvor mondo.rs

Svetska atletika dobila je nove vladare pošto su na ceremoniji upriličenoj u Monte Karlu za najbolje u 2019. proglašeni Elijud Kipčoge i Dalila Muhamad.

Ceremonija u Monte Karlu je bila sjajna, a važni ljudi svetske atletike okupili su se da izglasaju najbolje u tom sportu. Nagrade u muškoj i u ženskoj konkurenciji dodeljene su za godinu na izmaku.

Ova važna priznanja osvojili su Kenijac Elijud Kipčoge, kao i Amerikanka Dalila Muhamad. Njih dvoje su stgli do laskavog priznanja u veoma jakoj konkurenciji.


Pored Kenijca, u konkurenciji za najboljeg atletičara sveta bila su još četvorica takmičara. Amerikanci Sem Kendriks i Sem Lajls, kao i Varholm iz Norveške i Čeptegei iz Ugande ostali su iza njega u ovoj borbi.

Kralj maratona, čovek koji je na nezvaničnoj trci postao prvi čovek koji maraton trči ispod dva sata, sasvim je zasluženo stigao do priznanja. On je tokom ove godine pomerio granice sporta, a od njega i u budućnosti možemo očekivati neverovatne stvari. Aktuelni olimpijski šampion će i narednih godina činiti čuda.

Američka atletičarka Dalila Muhamad je tokom Svetskog prvenstva u Dohi prigrabila zlatnu medalju u trci na 400 metara sa preponama. Pored tog rezultata, za nagradu su je preporučila dva obaranja svetskog rekorda.

Salomon barega je osvojio priznanje za zvezdu u usponu u muškoj atletici, Jaroslava Mahučik je zvezda u usponu kod žena, a nagradu za fer-plej ponašanje u 2019. godini, sasvim zasluženo je dobio Braima Sunkar Dabo.