Ostali sportovi

Pobeda SRBIJE na startu Svetskog: Kaća branila, Željka pogađala!

Izvor mondo.rs

Posle dobre utakmice naših devojaka u Japanu sledi duel sa Kubankama, a onda počinje rasplet u Grupi A.

Izvor: MN Press

Pobeda na startu!

Bilo je potrebno malo vremena našim rukometašicama da probiju tremu i rastrče se ove subote ujutru u Kamamotu, ali kada se početkom drugog poluvremena razbranila Katarina Tomašević sve je bilo mnogo lakše.

Serijom 7:2 sredinom drugog poluvremena, Srpkinje su slomile otpor borbenih rukometašica Angole i četvrto učešće na Svetskom prvenstvu započele pobedom od 32:25 (16:13)!

Posle meča, Jelena Trifunović imala je zamerku zbog načina na koji je selektor Ljubomir Obradović vodio utakmicu.

Naš tim, koji je neposredno pred put u Japan ostao bez povređene Andree Lekić, dobro je počeo duel i poveo 11:5, 13:6, kada je usledila prva i jedina kriza u igri, potpisana povratkom Afrikanki u meč do odlaska na odmor (16:12).

Drugi deo igre počeo je sa dva brza gola u našoj mreži i to je stvorilo blagu paniku u timu, ali...

Selektor Ljubomir Obradović uspeo na tajm-autu ono što nije u svlačionici, pa je Srbija ubrzo uz golove Željke Nikolić, Jelene Trifunović, Dragane Cvijić, a potom i kontrama preko Jelene Lavko i Dijane Radojević stigla do ozbiljnih 29:22 na tri minuta do kraja susreta.

* Žuti kartoni: 2-1. Crveni kartoni 0-0. Igračica manje: 4-4. Sedmerci: 2/4 - 3/9. Procenat šuta: 32/45, 71% - 25/42, 60% *

Grupa A

subota

Srbija - Angola 32:25

Holandija - Slovenija 26:32

Norveška - Kuba 12.30

Naše devojke rutinski su privele meč kraju i upisale dva boda na tabelu Grupe A pred duel sa Kubom u ponedeljak u 3.30, takođe u dvorani koja se nalazi na jugu grada, u četvrti Minami-ku.

Najefikasnija pred oko 3.000 ljudi u "Akva domu" u pobedničkom sastavu bila je Nikolić sa sedam golova.

Srbija: Risović, Tomašević 9 odbrana, Radosavljević, Trifunović 4, Števin, Lavko 5, Nikolić 7, Janjušević, Kojić, Pop-Lazić 3, Radojević 4, Obradović 1, Jovović, Stoiljković 3, Liščević 1, Cvijić 4.

Angola je aktuelni šampion Afrike, što zapravo nije bila samo tri puta od 1987. godine (1991. srebro, 1996. i 2014. bronza).

Posle osvajanja bronzane medalje u Italiji 2001. i pada na devetu poziciju dve godine kasnije u Hrvatskoj po imenom SR Jugoslavija, naše rukometašice odgledale su naredna četiri Mundijala u Rusiji, Francuskoj, Kini i Brazilu, sve dok tada već samostalna Srbija nije dobila organizaciju turnira 2013. godine.

Povratak je bio trijumfalan i završen prodorom do finala u kom je Brazil, ipak, bio bolji u krcatoj "Areni". Od tada, Srbija nije propuštala borbe za titulu prvaka sveta, ali ni beležila značajne rezultate - 15. mesto u Danskoj 2015. i ponovo deveta pozicija u Nemačkoj pre dve godine.

Mogu li naše više na turniru koji odlučuje i o učesnicama Olimpijskih igrara sledećeg leta u Tokiju?

Pravi odgovor na to dobićemo u utakmicama sa Norveškom u utorak, Holandijom u četvrtak i Slovenijom u petak za kraj prve faze.

Tada ćemo znati da li Srbija nastavlja takmičenje u Kumamotu u koji će iz Jamage doputovati i tri najbolja tima Grupe B: Nemačka, Francuska, Danska, Južna Koreja, Australija i Brazi.

Tagovi