Ostali sportovi

Rusija zbog dopinga IZBAČENA na 4 godine: Ni OI u Tokiju, ni Mundijal!

Izvor mondo.rs

Svetska anti-doping agencija (WADA) izrekla oštru kaznu za sportiste iz Rusije koji se u naredne četiri godine neće moći takmičiti ni na jednom velikom događaju pod "trobojkom" i himnom svoje države. Rusi poručuju: Žalićemo se!

Žestoka kazna!

Svetska anti-doping agencija (WADA) suspendovala je Rusiju na čak četiri godine sa svih velikih sportskih događaja zbog doping skandala. To znači da u tom periodu sportisti Rusije ni na jednom događaju neće moći da se takmiče pod "trobojkom" i himnom svoje države.


Tako će Rusija ponovo na Olimpijskim igrama, sada u Tokiju 2020. godine, biti bez zastave, dok će ista situacija biti i na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2022. godine u Kataru.

Uz to, vredi napomenuti da se ova presuda odnosi se i na košarkašku reprezentaciju Rusije koja je na žrebu za kvalifkacione turnire za OI smeštena u Split.

Zanimljivo, NE odnosi se na EURO2020 - pošto je Rusija jedan od domaćina!

Samo sportisti koji dokažu da nisu dopingovani i da nisu uključeni u pomenuti skandal (navodno sistemski doping) moći će da se takmiče na najvećim sportskim događajima, ali ne kao predstavnici Rusije - nego pod "neutralnom zastavom".

Iz Rusije je već najavljena žalba na ovu odluku WADA, a imaju rok od 21 dan.


Ova odluka WADA doneta je jednoglasnom odlukom na sastanku u Lozani i njom se praktično produžila ranija suspenzija koja traje od 2015. godine i tada se odnosila na takmičenja u atletici.

Podsetimo, prethodno se 168 sportista iz Rusije takmičilo pod "neutralnom zastavom" na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, dok je 111 sportista iz ove zemlje bilo suspendovano sa Letnjih olimpijskih igara u Riju 2016. godine zbog dopinga.

EKIPNI OLIMPIJSKI SPORTOVI U KOJIMA JE RUSIJA SUSPENDOVANA

Basket 3X3 (muškarci i žene)
Košarka - muškarci igraju kvalifikacioni turnir u Splitu
Odbojka - muškarci su se kvalifikovali kao pobednici grupe (bili u grupi sa Iranom, Kubom i Meksikom)
Odbojka - žene su se kvalifikovale kao pobednice grupe (bile u grupi sa Južnom Korejom, Kanadom i Meksikom)
Rukomet - žene su obezbedile mesto u olimpijskim kvalifikacijama, a imaće priliku da kao šampionke sveta direktno overe plasman na Olimpijske igre. Obezbedile su polufinale.

Basket 3X3 (muškarci i žene)
Košarka - muškarci igraju kvalifikacioni turnir u Splitu
Odbojka - muškarci su se kvalifikovali kao pobednici grupe (bili u grupi sa Iranom, Kubom i Meksikom)
Odbojka - žene su se kvalifikovale kao pobednice grupe (bile u grupi sa Južnom Korejom, Kanadom i Meksikom)
Rukomet - žene su obezbedile mesto u olimpijskim kvalifikacijama, a imaće priliku da kao šampionke sveta direktno overe plasman na Olimpijske igre. Obezbedile su polufinale.