Ostali sportovi

ISTORIJA: Holanđanke prvi put šampionke sveta i to kroz LUDU dramu!

Izvor mondo.rs

Holandija je novi šampion sveta u rukometu pošto je u finalu pobedila favoritovane Špankinje. Pobeda u samo finišu!

Kakva drama na Svetskom prvenstvu u Japanu za rukometašice!

Holanđanke su se okitile prvim zlatom u istoriji, iako su na turniru izgubile tri utakmice, pošto su u finalu nadigrale Španiju u uzbudljivoj završnici 30:29. Gol za pobedu postigle su iz sedmerca i to nakon što je Španija imala napad za pobedu...


Da, dobro ste pročitali!

Španije je imala 20 sekundi posle tajm-auta da organizuje napad za svetsku titulu. Dogovor, čini se, nije ispoštovan. Tes Vester je 7-8 sekundi pre kraja odbranila lagan udarac sa devet metara, želela je odmah da baci kontru, ali je Ernandez skočila ispred nje i blokirala je.

Sudijski par iz Francuske nije imao dilemu - reprezentativka Španije dobila je crveni karton, a Holandija penal (po novim pravilima u slučaju opstrukcije igre sledi sedmerac).

Odgovornost je preuzela Abin i pogodila!

Holandiji je ovo prvo zlato u istoriji nakon što je u ovoj zemlji rukomet "procvetao" u poslednjih pet godina.

Bile su tek povremeni učesnici završnih turnira EP i SP, ali na poslednja četiri velika takmičenja osvajali su medalje. Prvo su na Svetskom prvenstvu 2015. godine bile srebrne, kao i iduće godine na EP, da bi potom osvajale bronze na SP2017 i EP2018. Na kraju je kao "šlag na tortu" došlo i svetsko zlato!

Što se tiče Španije, njima je ovo druga medalja i najsjanija do sada na svetskim prvenstvima (imaju bronzu),kao i dva srebra sa EP i jednu bronzu sa Olimpijskih igara.

Nešto ranije treće mesto u Kumamotu osvojila je Rusija, pobedom na Norveškom, i tako će biti rival Srbije, šestoplasirane na SP, na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre koji naše reprezentativke očekuje u martu sledeće godine.