Ostali sportovi

Ko će u finale? Norveška čeka Hrvate, Ljubo i Slovenci idu na prvaka Evrope

Izvor mondo.ba

I Kristijan Berge i Ljubomir Vranješ su čuvali svoje najbolje igrače za odlučujuće mečeve u borbi za medalje.

Aktuelni šampion Starog kontinenta u rukometu, selekcija Španije igraće u polufinalu Evropskog prvenstva protiv Slovenije u petak od 18.00 časova, dok će domaćin Norveška dočekati Hrvatsku dva i po sata kasnije.

Epilog je to mečeva u sredu u kojima su Španija i Hrvatska remizirali 22:22, a nakon toga Norveška pobedila Sloveniju rezultatom 33:30.

Ipak, za ovakav rasplet umnogome je i zaslužan trijumf Portugala nad Mađarskom, koji je ostavio Mađare bez polufinala, a Slovencima obezbedio mesto među četiri najbolje selekcije bez obzira na ishod meča sa Norveškom.

Svesni da im ovaj duel ne znači mnogo i da im je gotovo svejedno da li će igrati protiv Hrvatske ili Španije i norveški i slovenački selektor sačuvali su najbolje igrače za polufinale i tako možda razočarali ljubitelje rukometa.

Norvežani su i bez Sagosena, Bergeruda, Overbija, Bjornsena i O'Salivena opravdali ulogu favorita i upisali pobedu protiv „zmajčeka“, mada je malo nedostajalo da Slovenci ponove ono što su Hrvati napravili u Beču.

Sa Bombačom, Dolenecom i Ferlinom na klupi Slovenci su upisali samo jedno vođstvo na meču, 1:0 na otvaranju, ali su u drugom poluvremenu sa „minus šest“ stigli na samo gol zaostatka i vratili neizvesnost u praktično izgubljen meč.

Ipak, nisu uspeli da naprave veliki preokret.

Najzaslužniji za trijumf Norvečke bio je Guliksen sa sedam golova, koji je pokupio i nagradu igrača utakmice, dok su Tangen i Anreasen postigli po pet. Kod Slovenaca Kodrin i Cehte upisali su po pet golova a Kastelič deset odbrana.

Izveštaje sa ostalih mečeva, sve rezultate i tabele pogledajte ovde.