Ostali sportovi

Kapiten Srbije: Dajte podršku mladima, ODMAŽETE im takvim pitanjima!

Autor Milutin Vujičić

"Vredni su kao i mi kad smo 2009. godine izašli pred samo troje novinara, koji su nas ispratili u Rim, niko ništa nije očekivao, a mi se vratili sa zlatom", kazao je Filip Filipović.

Izvor: MN Press

/od reportera MONDA sa Evropskog prvenstva u Budimpešti - Milutina Vujičića/

Srbija je "skinuta" sa kontinentanog trona posle osam godina, i to pre polufinala, a kada god se ne osvoji medalja u vaterpolu, našem najtrofejnijem sportu u 21. veku, u javnosti se probudi strah za budućnost zbog sve većih problema na klupskom nivou.

O toj temi za hrvatske medije opširno je govorio Andrija Prlainović, dok su novinari u Budimpešti pokušali da saznaju kakav je stav i kapitena "delfina" Filipa Filipovića.


Konstatacija da se bliži "smena generacija" i da u javnosti postoji strah za srpski vaterpolo zbog problema u klubovima nije se dopala Filipoviću, koji je kazao da to "nije pitanje za njega", ali da kao kapiten ima poruku za sve "neverne Tome".

"To što dolazi do smene generacije ne znači da dolazi do nekog straha da neće biti uspeha. Ako želite nešto da insinuirate, ne vidim razlog zašto bismo o tome sada pričali...", kazao je Filipović.

Novinari su mu odgovorili da je činjenica da se asovi kakvi su u reprezentaciji Srbije koja je vladala čitavu deceniju svetskim vaterpolo "ne rađaju svakog dana", nije odobrio, pruživši potpunu podršku mlađim saigračima i onima koji tek dolaze u ekipu.

"Bojazan? Možete i tim mladim igračima da date podršku, a možete i da takvim pitanjima im stavljate teret. Već osećaju dovoljno veliku odgovornost za ono što sledi. Ovakvim pitanjima uopšte ne pomažete mladima, čak odmažete, molim vas imajte poverenja u mlade koji dolaze. Vredni su kao i mi kad smo 2009. godine izašli pred samo troje novinara, koji su nas ispratili u Rim, niko ništa nije očekivao, a mi se vratili sa zlatom. Tada je na dočeku bilo 60!", kazao je Filip i poručio:

"Malo strpljenja i malo više vere u srpski vaterpolo. To i zaslužujemo!".

Izvor: MN Press

PRETPOSLEDNJE TAKMIČENJE?

"Mislim da ima vremena da pričamo o tome. Trenutno najviše razmišljam o Italijanima, onda pripreme, Olimpijske igre i kad se one završe reći ću vam svoj stav i odluku. Molio bih vas da to poštujete, nije ovo opraštanje ili neopraštanje, fokus je na ono što nas čeka na leto", kazao je kapiten.

Naravno, novinari su sa Filipovićem razgovarali i on onom najaktuelnijem - meču sa Italijanima za peto mesto na Evropskom prvenstvu.

"Kada igrate za reprezentaciju, motiv je nešto što ide uz kapicu, tako da to ne sme da bude upitno. Koliko će ga biti? Videćemo, u odnosu na inspiraciju, znamo da kod sportista nije uvek isti dan na takmičenjima. Daćemo svoj maksimum i videćemo da li će to biti dovoljno za peto ili šesto mesto", naveo je najbolji srpski vaterpolista.

Ističe da igrači apsolutno veruju u svoj kvalitet i kvalitet stručnog štaba i da se možda može pronaći i dbra strana u eliminaciji pošto usled silnih uspeha, i medalja, kako kaže Filipović, možda nisu imali potrebu da rade na pronalaženju svojih nedostataka.

"Bili smo sjajni, ali nismo igrali savršen vaterpolo".

Izvor: MONDO/Uniqa


"Drugi su nas analizirali i svi žele da vas pobede, nekad u tome i uspeju. Ova rana eliminacija nam daje samo dodatno gradivo koje treba da pređemo kako bismo se vratili na prepoznatljivu igru, pre svega napad. Odbrana nije zakazala protiv Španije i to mi je izuzetno drago. Treba izvući pouke i analizirati protivnike, ne samo one koji pretenduju za osvajanje trona, nego i one manje bitne u ovom trenutku da bismo stekli samopouzdanje za odlučujuće utakmice".

Istakao je da će se igrači verovatno okupiti u martu, dok bude pauza u Ligi šampiona i dok drugi budu "jurili" vizu za Tokio, a da kod njih ne postoji dodatni pritisak zbog neuspeha na EP.

"Ne, sasvim suprotno!", kazao je vaterpolista Pro Reka.

"Znalo se pre četiri godine kada smo osvojili Olimpijske igre, i kad ste za novi ciklus videli gotovo neizmenjen sastav, da se od nas opet očekuje medalja. Ovo rano ispadanje nam sklanja teret sa Međunarodne vaterpolo organizacije. Ne bih da se izrazim pogrdno… Poštuju nas, ali nije logično da u Evropskoj federaciji nemamo, a da smo neprikosnoveni godinama. Možda ovo i nije loše, treba izvući pouke, pogledati se u ogledalu i nastaviti dalje. Aposlutno poverenje svim saigračima, stručnom štabu, uradili smo veliki posao. Moglo je bolje, kao i uvek", zaključio je Filipović.

Tagovi