Ostali sportovi

Jelenić o reprezentaciji: Peti u Evropi bez poraza! Ova želja znači medalju

Autor Mladen Šolak

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije pohvalio reakciju reprezentacije posle poraza u četvrtfinalu i rekao da ekipi treba pružiti punu podršku u pripremi za Olimpijske igre.

Dominacija vaterpolo reprezentacije Srbije evropskim prvenstvima prekinuta je ove zime u Budimpešti.

Prvi put od 2012. i Ajndhovena, Stari kontinent dobio je novog vladara - Mađarsku, i to prvi put posle 21 godine.

Naš tim završio je turnir na petom mestu, nakon što je ispao na peterce u četvrtfinalu protiv Španije, srebrne na kraju turnira, a potom je u razigravanju savladao Grčku, pa Italiju, aktuelnog prvaka sveta.

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije Viktor Jelenić analizirao je u sredu učešće reprezentacije na Evropskom prvenstvu i u prostorijama Saveza u Beogradu zahvalio igračima i stručnom štabu na pruženom.

"Hvala im na borbenosti i na osvojenom petom mestu. Znam kako je teško igrati za peto mesto kad ispadnete nesrećno u četvrtfinalu. Meni se to jednom desilo dok sam bio igrač", izjavio je on.

Jelenić je osvajanje peto mesta nazvao velikim rezultatom, s obzirom na poraz u četvrtfinalu. Takođe, podsetio je i na to da Savićev tim u Budimpešti nije doživeo poraz, izuzev taj od Španije na peterce.

"Upoznati ste sa tim da smo samo jednu utakmicu odigrali nerešeno i izgubili smo je na peterce (protiv Španije u četvrtfinalu). Mađari su ih imali dve, Španci tri, Crnogorci su izgubili dve, Italijani dve i eto... Praktično smo bez poraza u regularnom delu zauzeli to peto mesto".

Predsednik VSS rekao je da je turnir u Budimpešti bio usputna stanica ka najvećem takmičenju - Olimpijskim igrama u Tokiju.

"Znamo da se svi za to spremamo i krećemo da odbranimo zlato iz Rija. To nam je najvažnija stvar ove godine. Faktički, pripreme za Igre su već počinje. Taj turnir počinje za manje od šest meseci".

Prema njegovom mišljenju, nema dileme oko toga da Srbija i dalje ima najbolji tim na svetu.

"Neosporno je da imamo najveći kvalitet i tu uopšte nema priče. Prosto, i drugi igraju vaterpolo i to je to. Najveći pritisak će ovi igrači dati sami sebi. Nemojmo da im pravimo dodatni pritisak. Oni znaju šta su Olimpijske igre i koje je to takmičenje. Svaki igrač među njima to zna... Cilj je da se ode na te Olimpijske igre, da se odbrani to zlato. Bio bi to neviđen uspeh".

Jelenić je podsetio i na situaciju Hrvatske (koja se još nije kvalifikovala za Tokio) od pre osam godina.

"Sećam se da su 2012. Hrvati bili deveti na EP, a posle šest meseci bili su olimpijski pobednici. To je sport. Crnogorci su bili deseti na Svetskom prvenstvu u Koreji prošle godine, a sad su bili treći na Evropskom prvenstvu u Budimpešti. Jeste da smo mi navikli da sa svakog prvenstva donosimo medalju, a kada vidite statistiku koju sam izneo, onda vam je još teže. Znate da su oba centra bila bolesna, imate i nova pravila, koja su ubrzala igru i dozvolila ekipama koja imaju fizički slabije igrače da budu kvalitetniji. To su Španci i Italijani", izjavio je Jelenić.

On je naglasio da mu se posebno svideo nastup u završnici borbe za mesto broj "pet".

"Videli ste kako je Ćuk reagovao. Momci su imali želju da budu peti, da ostanu neporaženi. Sa to željom i voljom sam uveren da uzimamo medalju. Koja će to biti... Naše je da idemo da branimo zlatno", dodao je Jelenić.

Predsednik VSS potvrdio je da je Beograd jedan od kandidata za organizaciju Evropskog prvenstva za četiri godine.

"Imali smo i razgovore u vezi sa organizacijom Evropskog prvenstva 2024. u Beogradu. Bili su to preliminarni razgovori i naša je želja da Evropsko prvenstvo opet dovedemo u Beograd".

Želja svih u Savezu je da taj turnir bude organizovan na novom bazenu.

"Trebalo ti da se taj turnir održi na nekom objektu koji bi bio u Beogradu i svi radimo za to da se u Beogradu posle 41 godine opet napravi bazen na kojem ćemo moći da igramo velika takmičenja. Svi ste bili na Tašmajdanu prošlog leta na Svetskog ligi i videli ste kako je to teško organizovati. Ona utakmica je mogla i da se ne završi. Potrebno nam je zato da imamo velelepni objekat na kojem možemo da organizujemo i Evropsko prvenstvo i Svetsko prvenstvo"

"Videli ste kako izgleda objekat u Budimpešti ('Dunav arena', prim. novin). Velelepan je. Da bismo organizovali veliko takmičenje potreban nam je objekat za plivačka i vaterpolo takmičenja, skokove u vodi, umetničko plivanje...", poručio je Jelenić.