Ostali sportovi

Briga za zdravlje naše dece: Atletika u srpskim školama kao izborni predmet

Izvor mondo.rs

U narednoj školskoj godini deca od prvog do četvrtog razreda dobiće novi predmet - atletiku

Izvor: MN Press

U osnovnim školama u Srbiji od naredne školske godine atletika će biti uvedena kao izborni predmet za đake od prvog do četvrtog razreda.

Možda će vas zanimati

Direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković potvrdio je da je u srpskoj kući "kraljice sportova" ta ideja živa već godinama, ali da će konačnu realizaciju dobiti uskoro, nakon što je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević doneo rešenje da program stručnog usavršavanja za zaposlene u obrazovanju dobije programa od javnog interesa pod nazivom "Dečja atletika - primena savremenih programa u radu sa učenicima i atletska takmičenja u školi".

"Primećeno je da je odsustvom nastave fizičke kulture do petog razredna osnovne već drastično opala fizička sposobnost dece kod nas, pa se čak razvijaju razni telesni deformiteti zbog odsustva kretanja i vežbanja", istakao je u razgovoru za "Sportski žurnal" Slobodan Branković.

On je napomenuo da će Ministrastvo prosvete obučiti 600 nastavnika fizičke kulture, a u programu će biti i učitelji.

"Cilj je da se kroz zabavu deca bave atletikom. Pedagozi će se na obuci upoznati sa posebnim rekvizitima koje je Svetska atletika pripremila kako se deca ne bi povredila. Ono što je važno je da da oni neće morati da se postave u fiskulturnoj sali, već mogu i u učionici, na malom prostoru, pa će tako svi đaci u Srbiji, bez obzira da li škola ima salu ili ne, moći da vežbaju", poručio je direktor ASS.

Branković je istakao da taj program neće biti uvod u treniranje atletike, već u razvoj sposobnosti, koje će doprineti, pre svega, pravilnom razvoju najmlađih đaka, a potom im omogućiti da se prebace u bilo koji sport.

Obuka nastavnika fizičke kulture i učitelja od strane trojice instruktora sa sertifikatom Svetske atletike već je počela u Kikindi i Novom Sadu, a uskoro će uslediti i u Nišu, Kruševcu, Kragujevcu, Čačku, Boru, Beogradu i ostalim gradovima u Srbiji, a ceo projekat biće ozvaničen nakon ugovorom koji će uskoro potpisati ministri prosvete i predsednik ASS Veselin Jevrosimović.