Ostali sportovi

LUDA KUĆA u Vaterpolo klubu Partizan! Evo šta se sve danas dogodilo

Autor Predrag Vujić

Na zvaničnom Twitter profilu Vaterpolo kluba Partizan danas se vodila polemika oko toga ko je kriv za stanje u klubu. Prethodno je sa tog profila objavljeno da im obezbeđenje JSD Partizan ne dozvoljava prisustvo na konferenciji za novinare Aleksandra Šoštara.

Aleksandar Šoštar
Izvor: MN Press

Objava Vaterpolo kluba Partizan da njegovim predstavnicima nije danas bilo dozvoljeno da prisustvuju konferenciji za novinare smenjenog predsednika Upravnog odbora kluba, proslavljenog golmana Aleksandra Šoštara, izazvalo je mnogo komentara navijača, koji su iskoristili priliku da kritikuju klub za očajno stanje u klubu, koji je na ivici ispadanja iz Prve regionalne lige.

Dugogodišnji čelnik kluba Aleksandar Šoštar sazvao je danas konferenciju za novinare u prostorijama JSD Partizan, kako bi javnosti još jednom predočio da ima sva zakonska prava da traži od "pučista" koji su ga smenili, da se povuku, jer su im sve odluke posle prekinute Skupštine 2. decembra prošle godine nevažeće.

A oni koji danas vode klub, među kojima su Tatijana Rakas, Mirko Bradajić i sportski direktor, golman Denis Šefik, želeli su da uđu na Šoštarovu konferenciju za novinare da se "čuje i njihova strana priče", ali im to obezbeđenje nije dopustilo.

Na konferenciju su se nekako "ušunjala" dvojica, koji su se predstavili kao "navijači Partizana", koji su Šoštaru rekli da neće dobiti njihovu podršku, ali je neće dobiti ni oni koji sada vode klub, jer su nezadovoljni i jedinima i drugima. "Neka klub ispadne u Treću ligu, mi ćemo biti uz klub. Ali da vas podržimo nećemo!", poruka je koju su preneli.


Da vas malo vratimo u nedavnu prošlost. Sednica Skupštine VK Partizan 2. decembra koju su vodili Zoran Avramović, kao predsednik Skuppštine i Aleksandar Šoštar, kao predsednik Upravnog odbora, prekinuta je nakon što nije mogao da bude utvrđen kvorum. Kada su Avramović i Šoštar napustili salu, oni koji su u njoj ostali, a među kojima su bili i oni koji sada vode klub, praktično su preuzeli rukovođenje klubom, sedmostrukim prvakom Evrope, koji godinama grca u problemima.

Šoštar je tada smenjen, a u međuvremenu su otpušteni tadašnji prvi trener Stefan Ćirić, a nekolicina igrača je tada bilo primorana da napusti klub (o svemu ovome je MONDO pisao), voda u bazenu je bila hladna... Finansijska direktorka Partizana Tatijana Rakas je tada za MONDO rekla da je Šoštar ostavio ŠEST MILIONA EVRA DUGA.

"Da sam ja bio problem, kao što su govorili, onda bi već 5. decembra, voda u bazenu bila topla, igrači ne bi odlazili iz kluba, a deca bi ostala da treniraju. Iz kluba je otišlo stotinu dece", rekao je danas Šoštar, navodeći da je stanje u klubu katastrofalno.

Šoštar je od te prekinute skupštine i "puča", pokrenuo pravnu borbu i za sada on tu bitku dobija. Jer, Gradski Sekretarijat za sport je doneo rešenje koje mu daje za pravo da traži da se sve vrati u stanje do 2. decembra. To znači da su sve odluke donete posle tog datuma nevažeće i ništavne.

"To pokazuje da ovo jeste pravna država i da se radi po zakonu, a da oni koji su sada u klubu rade protivzakonito", rekao je Šoštar i pozvao nadležne organe da dođu u klub i detaljno "pročešljaju" sve papire.

On je za Tatijanu Rakas rekao da je "sjajan manipulator", jer je "uspela da privoli Dejana Dabovića da se vrati u vaterpolo posle 20 godina", a za Denisa Šefika je rekao da mu je svakako mesto u klubu, ali ne na ovakav način.

Sada bi, prema slovu propisa, oni koji vode klub morali da u roku od 30 dana zakažu vanrednu sednicu skupštine na kojoj bi se glasalo o poverenju svih organa kluba. Više je nego jasno da se to neće dogoditi, pa bi onda trebalo da reaguje Sportsko društvo...

Rešenje Gradskog Sekretarijata za sport
Izvor: Mondo

Sve ovo, zapravo, pokazuje u kakvoj je dubiozi Vaterpolo klub Partizan, koji godinama, pa i decenijama, kreće iznova i iznova, jedva pronalazi finansijska sredstva za preživljavanje, mazut za zagrevanje vode u bazenu, spori se sa Opštinom Voždovac oko vlasništva nad bazenom... Klub se sada suočava sa novim izazovom - opstankom u Prvoj regionalnoj ligi.

Na sve ovo, klub je ušao u polemiku sa navijačima na Twitter-u posle današnje objave. Navijači su kritikovali klub zbog opšteg lošeg stanja, a bilo je i onih koji su poručili da ih nije briga ni za Šoštara, ni za drugu stranu, već samo za klub i da dok se oni bore za prevlast klub ispašta.

"Gospodin Šoštar to uporno pokušava, 20 godina je bio u klubu i tako je napravljen dug od 6 miliona evra. Te činjenice se zanemaruju i koristeći vašu zbunjenost i nazalost (ne)informisanost javnost ne dobija pravu sliku o situaciji", odgovoreno je jednom navijači sa zvaničnog Twitter profila VK Partizan.

Pojedini su zamerili sadašnjoj garnituri u klubu za bliskost vladajućem režimu, a na to su dobili odgovor: "Da li Vi mislite da smo mi u režimu u kom mislite da jesmo mi ne bi sada imali toplu vodu i ne bi bazen bio vlasništvo opštine Voždovac sa kojom imamo sudski spor?".

Iz VK Partizan je za kraj objavljena poruka: "Od danas će javnost svakodnevno dobijati, na sve moguće načine, kroz društvene platforme, medije (koji žele da prenesu), DOKAZE o šteti koja je načinjena klubu kao i odgovornosti koji svaki pojedinac ima u rušenju Partizana".