Ostali sportovi

Filmska priča o NAŠIM stonoteniserima: Dan kada je siromah srušio bogataša!

Autor Vladimir Sukdolak Izvor mondo.rs

Razlika je ogromna. Film je jedno, stvarnost, koju su naši sportisti preživeli i doživeli u Portugalu, nešto sasvim drugo.

Izvor: MN Press

Senzacija!

Jedina je reč koja dovoljno jako, u punom njenom smislu i nimalo nedvosmisleno opisuje uspeh srpskih stonotenisera na olimpijskom kvalifikacionom turniru održanom krajem januara u portugalskom Gondomaru.

Možda će vas zanimati


Vest da je srpski tim izborio vizu za Tokio, u stonoteniskom svetu doživljena je kao čudo nad čudima. Najveći svetski stručnjaci, analitičari i igrači s nevericom su čitali, a potom više puta proveravali istinitost informacije da su Marko Jevtović, Žolt Pete i Dimitrije Levajac, kao potpuni autsajderi preslišali velike favorite.

Međutim...

Priča je, verovovali ili ne, još neverovatnija. Zadivljujuća! Redakcija MONDA saznala je za bajkovit put grupe entuzijasta i nije mnogo oklevala. Pozvali smo selektora Miloša Đukića i iz prve ruke dobili potvrdu onogo u šta ni samo nismo verovali.

"Malo deluje subjektivno kada ja kažem, ali ovo nije naša ocena, već majstora stonog tenisa i velikih stručnjaka. Pobeda protiv Hong Konga i trijumf Levajca protiv Čun Tin Vonga, odnosno plasman Srbije na Olimpijske igre ocenjen je kao najveća senzacija koja se dogodila u istoriji stonog tenisa. Ponavljam, nisu to naše reči, već stranaca, igrača, trenera...", počeo je strateg "orlova"

"Zvao me je i Zoran Kalinić da mi česita na uspehu i on takođe nije mogao da se seti sličanog iznenađnje u svetskom stonom tenisu", naveo je primer Đukić.

Uspeh srpskih stonotenisera ima sve elemente scenarija drame, akcije i trilera, sa "hepiendom" na kojem bi i režiseri najvećih holivudskih "limunada" pozavideli.

Razlika je ogromna. Film je jedno, stvarnost, koju su naši sportisti preživeli i doživeli u Portugalu, nešto sasvim drugo.

Izvor: Nebojsa Parausic/© MN press, all rights reserved


Krenimo redom...

Kako se bližio olimpijski kvalifikacioni turnir, ideja da se odustane od nastupa muškog i ženskog tima bila je sve realnija. Jednostvano, procenjeno je da bi "penal" Svetskoj stonoteniskoj federaciji (ITTF), usled otkazivanja učešća, a u iznosu od oko 4.000 evra, bio trostruko jeftiniji od putnih i troškova smeštaja u Portugalu.

"Razmišljali smo da li da učestvujemo na kvalifikacionom turniru. Realna procena bila je da muška i ženska ekipa baš teško mogu do Tokija. Muški tim je bio na 27. mestu rang-liste od 34 učesnika, a taj renking je računat i na osnovu rezultata Aleksandra Karakaševića, koji zbog povrede nije mogao da nastupi. Dakle, situacija je bila još gora nego što je rang-lista pokazivala", priseća se Đukić.

Upravo je sportski duh predsednika Stonoteniskog saveza Srbije, Aleksandra Karakaševića, odlučio: Srbija će igrati!

"Posle razgovora i konsultacija, Karakašević je doneo odluku da otputujemo na kvalifikacije, imajući u vidu da su u pitanju Olimpijske igre i da bi bila šteta da se ne pruži prilika sportistima da u duhu olimpijzma pokušaju nemoguće".

Najiskusniji srpski igrač, ujedno i čelnik Saveza, vozeći elektirčni trotinet povredio je rame. Povreda je ostavila traga i nakon nastupa u ligi Nemačke, morao je da odustane od igranja za reprezentaciju na kvalifikacionom turniru.

Selektor Đukić pozvao je talentovanog Dimitrija Levajca i Srbija je u Portugal otputovala sa trojicom igrača, što je ujedno i minimalan dozovoljen broj. Pored nas, samo su još Luksemburg i Litvanija, timovi sa kraja liste, stigli bez rezervi.

"Karašakešvić je vikedn pre puta u Portugal osetio bol i bio je svestan da ne može da nastupi za Srbiju. Planirali smo da vodimo četvoricu igrača, ali smo poveli trojicu. Ispostavilo se da je Levajac neplanirano bio fenomenalan", nastavio je selektor srpskih stonotenisera.

Žreb za Srbiju bio je nemilosrdan...

Prvi protivnik došao je iz reda najjačih evropskih selekcija, o čemu je svedočila i pozicija šestog nosioca na turniru – Austrija. O drugom niko nije ni razmišljao...

Nadajući se časnom oproštaju i bez mnogo vere u pobedu, a zarad smanjenja troškova, karte za povratak u Srbiju bile su označene za 24.januar -dan posle meča sa Austrijom. Praktično, srpski trio je na megdan favoritu došao sa spakovanim koferima, spremnim da se posle meča nađu u avionu za Beograd.

Svaki od maksimalnih pet duela praktično bio je "na poen", a poslednji je, na sreću, pripao Srbiji.

"Kad god idemo na meč uvek moramo da imamo veru, ali, iskreno govoreći, nismo očekivali mnogo. U redu je da napravite iznenađenje i pobedite jednu ekipu. Ali dve!? Nije to utakmica od 90 minuta, pa se dogodi čudo i slabiji pobedi. Ne, u pitanju je mnogo komplikovanija situacija. Da biste dobili jednu, morate da pobedite tri. Vrlo teško", objašnjava selektor Srbije i dodaje:

"Nije da nismo verovali, samo smo bili realni i želeli smo da smanjimo troškove. Otputiovali smo da igramo sa Austrijom, 6. nosiocem, evropskim prvakom iz 2015, na papiru mnogo, mnogo boljom reprezentacijom od nas. Izvadili smo povratne karte i smeštaj rezervisali da se vratimo odmah ako izgubimo".

Ali...

"Nakon pobede protiv Austrije došli smo u situaciju da igramo sa Hong Kongom. Opet isto... Meč je zakazan za petak, a mi smo sada zbog eventualnog i realnog baraža morali da karte rezervišemo za nedelju."

Stoni tenis Srbija
Izvor: YouTube


Umesto na aerodromu "Nikola Tesla", naši junaci našli su se ponovo u najvećoj hali Gondomara, ovaj put za stolom 3. S druge strane bio je moćni Hong Kong, kineska provincija u kojoj je stoni tenis više od sporta.

I ponovo triler...

Protivnik je poveo, Srbija preokrenula, Hong Kong izjednačio. Korak po korak srpskim tim stigao je do istorijskog meča između talentovanog Levajca i Čun Tin Vonga, igrača koji je godinu i po dana pre kvalifikacija bio šesti na svetskoj rang listi.

"Crvena zvezda je, recimo, pobedila Liverpul i to je bila senzacija. Ali, ovo je neuporedivo, ponoviću, treneri iz drugih zemalja su rekli da je u pitanju najveća senzacija u istoriji stonog tenisa. Svi su bili iznenađenji", iako je prošlo mesec i po dana, selektor je i dalje oduševljen uspehom koji su ostvarili u Portugalu.

Konačno, naš tim je mogao da se vrati u Beograd. Ali, ne kao gubitnički, već kao veliki POBEDNIK.

"Odmah smo se čuli sa Karakaševićem, rekao je da promenimo karte, da ne čekamo nedelju, već da dođemo u Srbiju, jer je sve spremno za doček i slavlje".

Srbija stoni tenis 2
Izvor: YouTube


Tako je i bilo...

Srbija je ovim uspehom obezbedila i dva učešća u singlu na Olimpijskim igrama, a vrlo su realne šanse da do Tokija stigne i miks dubl Aleksandar Karakašević – Izabela Lupulesku.

"Ovim što smo se kvalifikovali automatski smo dobili i dva igrača u pojedinačnom delu. Do 15. maja moramo da odlučimo ko će nas predstavljati u singlu. Ako ne bude promena zbog situacije sa koronavirusom. U aprilu je trebalo da se organizuju pojedinačne kvalifikacije, na kojima mi sada ne moramo da učestvujemo. Mešoviti dubl takođe ima velike izglede..."

Sada je sve lakše...

Uspeh je obezbedio i finansijsku pomoć od Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva sporta.

"Savez je pronašao sredstva da odemo u Portugal, sada ne moramo da brinemo više o tome. Posle kvalifikacija imamo ogromnu pomoć OKS i Ministarstva sporta. To nam je mnogo donelo, jer ćemo za pripreme i takmičenja imati veliku finansijsku pomoć. Mi smo napravili plan i predali im ga, oni će nam finansirati troškove", zadovoljno i ponosno završio je Miloš Đukić razgovor za MONDO.