Ostali sportovi

Tokio 2020 NEĆE biti otkazan: Hitno se oglasio i prvi čovek MOK

Autori Mladen Šolak Pavle Knežević

"Olimpijski plamen osvetliće kraj ovog mračnog tunela", poruka je čelnika Međunarodnog olimpijskog komiteta. Da li je ovim završena rasprava?

Zaista bombastična vest objavljena je u nedelju uveče u Španiji i glasila je da Olimpijskih igara u Tokiju neće biti.

Nacionalna radio stanica Kadena Ser najavila je da će vrhunski sportisti predstojećeg leta biti slobodni zbog globalne pandemije opasnog virusa korona, čije se žarište prebacilo u iz Azije u Evropu.

I to sa akcentom na stravično pogođenu Italiju i Španiju, odakle je ova vest i došla.

Istovremeno, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) najavio je da će u naredne četiri nedelje doneti definitivnu odluku o eventualnom ODLAGANJU Igara, ali u svom saopštenju ni na trenutak nije pomenuo mogućnost da se takmičenje ne održi.

Razlozi za to su sasvim objektivni, jer je pre svega izuzetno komplikovano otkazati tako veliko, globalno takmičenje za koje se karte prodaju dve godine unapred, uz podrazumevano i još ranije prijavljivanje. Takođe, nacionalni olimpijski komiteti i sportski savezi plaćaju pripreme sportistima mesecima i godinama ranije, pa ni njima nikako nije u interesu da se Tokio ne dogodi i da još jednom kreću ispočetka.

Takođe, jako bitan faktor su i sponzori, koji logično žele da Igre budu održane, jer su uložili i novac i svoj brend.

Uz sve navedeno, postavlja se pitanje zašto je takvu informaciju objavio radio "Kadena Ser", koji je poznat kao ozbiljan i relevantan izvor? Pretpostavka je da se to dogodilo zbog velike panike u Španiji, jer je ta zemlja teško uzdrmana opasnim virusom od koga se sada brani čitava planeta.

Dakle, olimpijske igre sigurno neće biti održane na silu, ali nema šanse da ne budu održane, već samo odložene.

Tokom večeri, MOK je objavio pismo koje je predsednik Tomas Bah napisao globalnoj "sportskoj zajednici", da bi joj objasnio pristup organizacije koju predvodi.

U tom pismu, Bah je još jednom rekao da je prioritet očuvanje zdravlja svih koji učestvuju na Igrama. On je naglasio...

"Ljudski život je važniji od svega, uključujući i od održavanja igara. MOK želi da bude deo rešenja. Zato smo kao svoj vodeći princip odredili brigu o zdravlju svih koji učestvuju, kao i doprinos da se virus obuzda. Želim da nade svih sportista i saveza sa svih pet kontinenata budu ostvarene i da kroz kraj ovog mračnog tunela svi prolazimo zajedno, a pritom ne znamo koliko je dugačak. Olimpijski plamen biće svetlo na kraju ovog tunela", izjavio je Bah i tako još jednom razjasnio:

MOK će uraditi sve što može da Tokio 2020 ipak bude održan.