Ostali sportovi

Olimpijske igre sve diktiraju: Odlažu SP u atletici 2021. godine

Autor Mirjana Šegan

Organizatori Svetskog prvenstva za atletičare spremni su već sada da otkažu taj događaj, ako se ovog leta ne budu održale OLimpijske igre u Tokiju

Olimpijske igre u Tokiju možda ipak neće biti održane od 24. jula do 9. avgusta kako je planirano, zbog pandemije korona virusa.

A ukoliko se to dogodi, uticaće i na održavanje drugih velikih takmičenja.

Naime, organizatori Svetskog šampionata u atletici, koje je zakazano za avgust sledeće godine, već sada su spremni da pomere taj događaj, ako Olimpijske igre budu odložene za 2021. godinu.

Svetsko prvenstvo u atletici na programu je od 6. do 15. avgusta 2021. u Judžinu, u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je saopšteno da je moguće da se takmičenje održi u nekom drugom periodu.

Svetska atletska federacija (IAAF) unapred razmišlja o tome i objavila je da je spremna da odloži Svetsko prvenstvo 2021.

"Svetska atletika već je vodila razgovore s članovima Organizacionog odbora o mogućnosti da Olimpijske igre budu pomerene za godinu dana, a oni su potom razgovarali sa svim relevantnim strukturama i uverili nas da će u saradnji sa svojim partnerima omogućiti održavanje Svetskog prvenstva u nekom drugom terminu, ako to bude potrebno", stoji u saopštenju IAAF.

I Sebastijan Kou, prvi čovek svetske atletike, pisao je predsedniku MOK Tomasu Bahu i naveo da pomno prate razvoj situacije.

"Niko ne želi da Olimpijske igre budu odložene, ali jasno je da ne možemo održati događaj po svaku cenu, a svakako ne po cenu bezbednosti sportista. Zato pratimo sve što se dešava, kako bismo pravovremeno reagovali", naveo je Kou u pismu MOK.

Uprkos višemesečnom opiranju čelnika organizacionog odpora Olimpijskih igara 2020, kao i predstavnika MOK da Igre u Tokiju budu pomerene, sve je izvesnije da će se to ipak dogoditi.

Već nekoliko zemalja jasno je poručilo da neće slati svoje sportiste u Japan ovog leta, ako se Igre budu održale, a i član MOK Dik Paund američkim medijima je najavio da će Igre biti odložene.