Ostali sportovi

PRVI PUT U ISTORIJI: Odložene Olimpijske igre!

Autor mondo.ba, agencije

Zvanično je doneta odluka na koju su iz Japana danima unazad uveravali da se neće dogoditi...

Pričalo se da će se na odluku čekati do četiri nedelje, ali je odmah odlučeno - odlažu se Olimpijske igre!

Šinzo Abe i predsednik MOK-a Tomas Bah razgovarali su danas o odlaganju Igara koje su bile predviđene u terminu od 24. jula do 9. avgusta, a Japan je zvanično rekao "DA", tako da će se najvažniji sportski događaj neće održati u 2020. godini.

Možda će vas zanimati

Neimenovani član Vlade izjavio je da će Igre "biti odložene" te naveo da odgađanje neće biti duže od godinu dana, što je juče potvrdio i jedan od najuticajnijih članova Međunarodnog olimpijskog komiteta, Kanađanin Dik Paund. Danas su saopštenje izdali i Amerikanci, a njih podržava predsednik britanskog komiteta.

Odgađanje Igara je veliki udarac za domaćina, koji je u organizaciju uložio više od 12 milijardi dolara, a velike iznose su uložili i mnogobrojni pokrovitelji te nosioci prava televizijskih prenosa.

Pronalaženje novog datuma neće biti nimalo jednostavno jer će se u bogatom kalendaru morati pronaći mesta za Olimpijske igre na kojima će se hiljade sportista nadmetati u 33 sporta, a nezvanično je da će biti odigrano 2021. godine - u sličnom terminu.

Vredi napomenuti da su ovim odložene i Paraolimpijske igre.



Za 2021. godinu već je prolongirano Evropsko prvenstvo u fudbalu, a predviđena su mnoga svetska i kontinentalna takmičenja u ostalim sportovima.

Međutim, treba očekivati je da će se mnoge međunarodne federacije voditi primerom atletskih čelnika, koji su već najavili da su spremni da promene termin Svetskog atletskog prvenstva koje bi trebalo da bude održano u Judžinu (SAD) od 6. do 15. avgusta 2021. godine.