Ostali sportovi

Igre su ODLOŽENE, evo šta OKS ima da kaže o tome

Izvor mondo.rs

Olimpijski komitet se oglasio nakon promene datuma Olimpijskih igara

Izvor: MN Press

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah i japanski premijer Abe Šinzo održali su jutros konferencijski poziv na kom je doneta jedna veoma važna odluka.

Zbog svetske pandemije korona virusa odlučeno je da se Olimpijske igre, zvanično, odlože! Njjih dvojica su istovremeno izrazili zabrinutost zbog problema sa kojima se učesnici susreću tokom priprema za Tokio.

Olimpijske igre neće biti održane tokom 2020. godine, ali moraju biti održane najkasnije do leta 2021. godine. Ovo je inače istorijska odluka, pošto se nikada ranije nisu odlagale Letnje olimpijske igre.

Kao tračak nade u svetu ostaju Olimpijske igre u Tokiju, a kao svetlo na kraju tunela olimpijski plamen, koji će nastaviti da gori do početka takmičenja. Ono će zadržati isto ime i godinu, iako će na programu biti 2021. godine.

Svoj stav o odluci Japana i MOK-a saopštio je i Olimpijski komitet Srbije. Njegov predsednik, Božidar Maljković, u kratkoj izjavi podržava donetu odluku. 

''Mišljenja smo da je Međunarodni olimpijski komitet doneo pravu odluku time što je odložio Olimpijske igre. Kako sam govorio i svaki put do sada, zdravlje sportista mora biti na prvom mestu. Ovo je pokazatelj da je MOK ozbiljna organizacija koja čuje i poštuje glas komiteta i sportista.'', naveo je Maljković.

''Ova odluka sigurno nije bila laka za MOK, nije bila laka ni za japansku stranu, ali pokazuje da olimpizam prevazilazi sport i radi u korist čoveka i čovečanstva. Svima nama predstoji poduhvat da se izborimo sa ovim podmuklim virusom, a da nakon toga prilagodimo planove novoj situaciji. Siguran sam da će sportisti, kad sve ovo prođe, uspeti da se pripreme za najveći sportski događaj na našoj planeti'', reči su predsednika OKS.

Olimpijski komitet Srbije je već ranije pružao podršku MOK-u, predlažući da se OI pomere za godinu dana. Ovakvu ideju su imali i Kanada, Australija, Poljska, SAD, Velika Britanija i još neke zemlje.