Ostali sportovi

Srbi se borili za Tokio u ŽARIŠTU KORONE? Sve više pozitivnih posle Londona

Autor Mladen Šolak

Da li su se naši bokseri takmičili za olimpijsku vizu na sportskom žarištu kovida-19? Takav zaključak se nameće, iako organizatori to oštro demantuju.

Izvor: MN Press

Čak šestorica članova bokserskih timova koji su se u martu borili za Olimpijske igre u Tokiju pozitivno su testirani na virus korona.

Među njima je bio jedan član hrvatske ekipe, koji je doneo virus u domovinu, a Bi-Bi-Si je preneo da su posle povratka iz Engleske zaražena i dva borca iz Turske, kao i njihov trener.

Da situacija za takmičare bude gora, posle tri dana kvalifikacionog turnira za Igre (koje su odložene za 2021) takmičari su obavešteni da se turnir prekida.

Na tom turniru borili su se i predstavnici Srbije, a Dušan Janjić (na slici) bio je praktično u ringu za vreme donošenja odluke o otkazivanju.

Tako su bokseri kućama otišli sa gorkim ukusom zbog izgubljenih dana, ali mnogi i sa korona virusom.

"Samo hoću da znam, ako je ceo svet bio alarmiran, zašto je ovaj turnir bio organizovan? Nismo videli nikakve higijenske standarde tamo. Nije bilo nikakvih preventivnih mera", rekao je za Bi-Bi-Si predsednik Bokserske federacije Turske, Ejup Gozgec.

Izvor: MN Press



Sa druge strane, mediji širom Evrope preneli su poruku organizatora, koji ne vidi direktnu vezu između oboljevanja boksera od virusa i tog turnira?!

"Londonski turnir suspendovan je pre 10 dana, 16 marta, a organizatori kvalifikacija za bokserski turnir na Igrama nisu upoznati sa bilo kojom vezom između takmičenja i infekcije. Mnogi učesnici bili su u samostalno organizovanim kampovima za trening u Italiji, Velikoj Britaniji i u svojim zemljama i bili su tamo pre nego što je takmičenje počelo 14. marta 2020. Uostalom, vratili su se kućama pre dosta vremena i nije moguće znati izvor infekcije", objašnjeno je.

Bez obzira na tvrdnju domaćina, doveo je takmičare u direktnu opasnost, kao i u izuzetno neprijatnu i nepotrebnu situaciju.