Ostali sportovi

Da je hteo, Alen Ajverson je mogao da postane NFL legenda: Ne verujete?

Autor Dragan Šutvić Izvor mondo.ba

Pre nego što je menjao NBA ligu pod nadimkom "The Answer", postojao je "Bubba Chuck", talentovani klinac iz Hemptona, kojem su predviđali veliku karijeru u NFL.

Izvor: YouTube screenshot / Craig Jones/ALLSPORT

Pre "Odgovora", postojao je "Buba Čak".

Ovo je priča o zaboravljenom talentu genijalnog Alena Ajversona, momka neverovatnih atletskih sposobnosti i skromne građe, koji će menjati NBA ligu u konkurenciji daleko viših i snažnijiih od sebe.

Pre toga, pobeđivao je krupnije i snažnije od sebe u drugom kultnom američkom sportu, fudbalu, gde je trebalo da postane velika zvezda u budućnosti. I postao je, samo sa nešto drugačijom loptom u rukama.

Pročitajte priču o Alenu Ajversonu koja je manje poznata.

/piše: Dragan Šutvić, Banjaluka - Mondo.ba/

Najkorisniji igrač NBA lige u sezoni 2000-01, plejmejker koji je jedanaest puta nastupio na ol-star mečevima najjače košarkaške lige sveta, dva puta MVP ol-star utakmice, neverovatni atleta koji je Filadelfiju pre 19 godina odveo do finala NBA lige protiv Los Anđeles Lejkersa, ruki godine i zvezda u usponu 1997. godine, četiri puta najbolji strelac lige...

I još mnogo toga, ali smo izvukli neke najvažnije stvari iz karijere – Alena Ajversona, koji je "patike razvezao" tamo gde, ruku na srce, ni sam nije možda verovao – u taboru turskog Bešiktaša 2011. godine!

Imao je impozantnu igračku karijeru, tokom koje je nastupao za četiri kluba "preko bare": Filadelfiju, Detroit, Denver i Memfis, a lako je moglo da se desi da ne uradi ništa od onoga što smo naveli u prvom pasusu da se odlučio za – karijeru profesionalnog igrača američkog fudbala!

Podsetimo se na to.

Ajverson u američkom fudbalu (sport)
Izvor: YouTube

Ajverson je rođen 1975. godine u Hemptonu, u američkoj saveznoj državi Virdžinija, gde je pohađao srednju školu, te u tinejdžerskom periodu osim košarkaškog, bio istaknuti član školske ekipe u američkom fudbalu.

Još manje je možda poznata činjenica da je u trećoj godini srednje škole bio osvajač nacionalnog šampionata u oba sporta, te da su mu pripale indidivualne nagrade za najboljeg pojedinca.

"Imao je neverovatne reakcije, instinkte, 'lake' kukove, dobro vertikalno trčanje. Mnogo ljudi je dolazilo i raspitivalo se o tom momku. Bio je sjajan igrač američkog fudbala. Ne dobar, nego sjajan"
, prisetio se u jednom od intervjua Ajversonove kratke karijere u ovom sportu Tom Leming, jedna od istaknutijih glava na tlu Amerike kad su u pitanju "regrutacija" i prikupljanje podataka o, eventualno, budućim zvezdama američkog fudbala.

U nekom drugom svetu, drugačijem od ovog koji poznajemo, Ajverson bi izgradio impozantnu karijeru, veruje ovaj stručnjak. Alenu su brojni koledži nudili stipendije, kako bi nastavio da gradi svoje ime u svetu američkog fudbala, ali je sudbina za njega imala drugačije planove...

"Verujem da bi obeležio jednu NFL epohu. Ko zna, možda bi jednog dana bio i stanovnik Kuće slavnih", rekao je, između ostalog, Leming 2016. godine za magazin VICE. 

"Hajlajtsi" sa Ajversonove debi utakmice (sport)
Izvor: YouTube

Ajversonov mentor bila je osoba po imenu Geri Mur (ne, nije reč o legendarnom severnoirskom gitaristi koji je preminuo 2011. godine), trener američkog fudbala koji je živeo u Hemptonu, a kod kojeg je Ajverson napravio prve korake u ovom sportu.

"Zapravo, od prvog dana je samo želeo da uskoči na teren i igra. Želeo je da bude moj ključni igrač. Ta agresivnost, taj entuzijazam, to je ono što sam najviše voleo i poštovao kod njega. Kad sam ga video kako 'pleše' uzduž i popreko po terenu, pomislio sam – ovaj momak ima nešto", rekao je Mur u jednom od dokumentaraca o Ajversonovom liku i delu.

Iako su se mnogi otimali da ga vrbuju, na kraju je Ajverson završio u srednjoj školi Betel u rodnom gradu, kod trenera Denisa Kozlovskog.

I mnoge stvari su, po pitanju sportske karijere išle kako bi i trebalo sve do 1993. godine, kada je Ajversonov život mogao iz korena da se promijeni.

U jednoj kuglani u njegovom rodnom gradu, Alen i njegova družina sukobili su se sa obezbeđenjem, ali i drugom naoružanom grupom ljudi. Reč je bila o rasističkom obračunu koji su, u dobroj meri, bili dio svakodnevice, a Ajverson je nakon nemilog događaj osuđen zbog tri stavke na – 15 godina zatvora!

Jedan od svedoka ovog incidenta identifikovao je, između ostalog, buduću NBA zvezdu kao osobu koja je jednu devojku udarila stolicom u predelu glave i nanela joj teške povrede.

Ipak, nakon svih uloženih žalbi, novog pregleda svih dokaza, kazna mu je smanjena na pet godina, ali je odslužio samo četiri meseca, zbog primernog vladanja, ali i nedostatka dokaza.

Poslednju srednjoškolsku godinu Ajverson je proveo u školi za "problematične" i možda se tad činilo da njegovoj sportskoj karijeri nema spasa, ali je isti usledio u liku Džona Tompsona, trenera košarkaške sekcije na koledžu Džordžtaun, koji mu je ponudio punu sportsku stipendiju.

Briljirao je na koledžu, te 1996. godine izašao na draft, gde je izabran u prvoj rundi, za prvog pika!

Ostalo, a deo ostalog smo naveli na početku, je košarkaška istorija...

Tagovi