Ostali sportovi

SEĆANJE: "Once And For ALL" - noć kada se Amerika poklonila Tajsonu

Autor Vladimir Sukdolak

Stručnjaci i zaljubljenici u boks tvrde da je te noći u 27. juna 1988, tri dana pre 22. rođendana, Majk Tajson imao meč karijere. Za 91 sekundu olimpijski šampion Majkl Spinks se dva puta našao na podu.

Izvor: YouTube/PrtScr

Te večeri u Atlentik Sitiju Majk Tajson je dotakao zvezde. Bila je to borba koja ga je pretvorila u besmrtnog nokautera, možda i najboljeg koji je do tog trenutka koračao Sjedinjenim Američkim Državama, verovatno i planetom. Posle Atlantik Sitija više ništa nije bilo isto u svetu profesionalnog boksa. Tron moćnog Kasijusa Kleja iliti Mohameda Alija se ozbiljno ljuljao.

"Ajron" je crtao novu istoriju među konopcima ringa. Majk je nezadrživo jurišao na presto!


"Once And For All" (Jednom i zauvek) nazvan je sudar neporaženih titana u superteškoj kategoriji.

S jedne strane ringa bio je skoro dva metra visoki šampion, potpuno različitog stila i deset godina stariji. Olimpijski prvak iz Montreala u srednje-teškoj kategoriji.

Majkl Spinks – ljubimac nacije!

Brojke iz prethodnih borbi sve su govorile o "Džinksu": 31 pobeda, 21 nokautom i nijedan poraz. Zastrašujuće!

"Gvozdeni" je već više od tri godine plesao po profi ringovima. Bio je neumoran, pun snage i volje da što pre obori svakog izazivača. Slagao je nokaute i pobede poput deteta željnog da svaku kockicu uklopi u svoje remekdelo.

Ali...  

Izvor: Mondo


Tajson nije imao naklonost američkog naroda. Nisu ga cenili ni posle 34 uzastopne pobede i 30 brutalnih nokauta. Ni titula najmlađeg apsolutnog šampiona nije mu bila dovoljna da postane obožavan kao mnogi pre njega. Plaćao je skupu cenu burnog i surovog maloletničkog života na ulici, siromaštva i porodičnih trzavica, članstva u njujorškim bandama i čestih sukoba sa zakonom, zbog kojih je već sa 12 završio u popravnom domu. Sve je to dovelo do toga da, i pored očiglednog talenta, ne bude izabran u olimpijski tim SAD za igre u Los Anđelesu. Umesto njega ponudio se Tajler Bigs i uzeo zlato u superteškoj.

Tek nekoliko meseci pre Atlantik Sitija, Tajson je izlemao momka zbog kojeg je ostao bez olimpijskog ringa, verovatno i zlata. Šampion iz "Grada anđela" završio je na podu u sedmoj rundi.

Borba je vredela 70 miliona dolara i nikada ranije nije održan skuplji meč. Tajson je zaradio 20, a Spinks 13,5 miliona.

 Stručnjaci su bili ubeđeni i sve glasnije su govorilo o tome da Tajson uprkos neverovatnoj statistici, silnim pobedama i pojasevima, koji su uveliko stezali struk "Ajrona", nije imao "pravog" protivnika, šampiona, izazivača po meri. Po njima to nisu bili ni pomenuti Bigs, ni Trejvor Berbik, vremešni Lari Holms (karijeru okončao 2002), Džejms Smit, Pinklon Tomas, a ni Toni Taker. Svi oni su usled gromova iz gvozdene pesnice leteli po ringu kao kegle.

Međutim...

Istančani ukusi kod iskrenih ljubitelja boksa bili su uvereni da će duel u Atlantik Sitiju otkriti pravu istinu o Majku Tajsonu.

Za medijsku mašinu Sjedinjenih Država bio je "mačiji kašalj" da spreme i najave spektakl. Tačno tri dana pre 22. rođendana pred dokazanim velemajstorom bio je novi izazov. Jedan koji će obeležiti burnu karijeru. Borba u kojoj će morati OPET da dokaže sav raskošni talenat i potencijal kakav se nije pojavio još od Alija. Ili jeste...

Spinksov tim i menadžer Buč Luis nisu štedeli Majka. Nisu mu dali prostor da dođe do daha. Napadali su ga kada god bi im se ukazala prilika. Sve sami direkti u lice Njujorčanina. Tajson je ostao na nogama i spremao se da uzvrati. U ringu, naravno.

Vrhunac je bila Bučova "igra" neposredno pred početak borbe. Tražio je da se Majku provere rukavice zbog navodne izbočine. U pitanju je bio čvor od pertli za vezivanje. Tek kada su se u uglu Spinksa uverili da je sve u redu, i kada je sadašnji predsednik SAD, Donald Tramp u svom domu najavio "fajt", "borba veka" je mogla da počne.

"Razneću ovog momka", bilo je sve što je Tajson rekao treneru Kevinu Runiju pre nego što je krenuo ka sredini arene.

Bez straha i respekta "Gvozdeni" je nasrnuo na "Baksuza". Sevali su udarci, strahoviti i precizni, razorni. Posle jednog aperkata Spinks se našao na podu. Ustao je vrlo brzo, ali bolje da nije.

Sledeći je bio ubitačan, tačno 91 sekundu od prvog gonga. Mesecima iščekivan meč završen je za mnoge razočaravajuće ekspresno. Spektakl u režiji od tog trenutka definitivno neprikosnovenog Majka Tajsona. Pred očima Mohameda Alija, pred celim svetom.

Tajson - Spinks
Izvor: YouTube


"Bez poštovanja, ni trunku poštovanja nisam osetio od Spinksa pre borbe. Nisam želeo da se ovako brzo završi. Hteo sam da ga bijem koliko god je to bilo moguće", obratio se Majk novinarima na konferenciji posle borbe. Čak mu ni posle nokauta nije odmah prišao, a po tome je Tajson od početka do kraja karijere bio prepoznatljiv. Za razliku od Alija koji je voleo da provocira i ponižana rivale, "Gvozdeni" je svakog zagrlio i nešto mu šapnuo na uvo, Spinks to nije doživeo, nego tek kada se ring napunio svetom, a on polako dolazio sebi.

I danas mnogi smatraju da je Majkov bokserski talenat tog 27. juna zasjao kao nikada pre i posle.

Manje od dve godine kasnije dogodio se Tokio i jedan od najkontroverznijih mečeva u istoriji. Džejms Baster Daglas postao je prvi koji je srušio "Ajrona", a da je pre toga, isto veče u istom ringu i sam bio poražen. "Najduže tokijsko brojanje" je neka drugo priča i sećanje.

I o njoj ćemo uskoro.

Spinks više nikada posle Majka Tajsona nije ušao u profi ring...

Tagovi