ZAR I OVO?

I u Srbiji: BEZ PUBLIKE na sportskim manifestacijama do 2021!

Izvor mondo.rs

Ministar najavio da će i Srbija učiniti što i neke evropske zemlje.

Izvor: MN Press

Publike na stadionima i u sportskim halama širom Srbije - neće biti!

Kako stvari stoje, sve je bliže donošenje odluke koja bi označila da je odlazak na sportske manifestacije u Srbiji za ovu godinu završen.

To je zaključak Vanje Udovičića, ministra omladine i sporta, koji je izjavio da bi vrlo lako moglo da se takva odluka donese.

Već mesecima se širom sveta predviđa kako bi pandemija korona virusa mogla da utiče na sport i nakon što vanredna stanja budu bila okončana i sportske manifestacije budu nastavljene.

Prethodnih dana smo imali prilike da čitamo da bi u Italiji moglo da se desi da ne bude publike na sportskim događajima sve do početka 2021. godine, a sada se čini da će to biti slučaj i u Srbiji.

"Slušajući savete eksperata, domaćih i Svetske zdravstvene organizacije, stav je da se do kraja godine sportska takmičenja nastave bez prisustva publike"
, rekao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić za "Tanjug".

"Okolnosti se menjaju iz dana u dan, ali ne možemo sa sigurnošću tvrditi da će to biti do kraja godine, ali sam siguran da će bar do septembra, odnosno da će kraj sezone 2019/20 biti bez publike“, objasnio je nekada najbolji vaterpolista sveta.

Kako kaže, radi se na tome da svaki od saveza pošalje plan kako svaka od organizacija vidi završetak svojih takmičenja i da svi zajedno budu spremni za povratak na teren onda kada vanredno stanje bude bilo prekinuto.

"Najveći problem su nam regulative međunarodnih organizacija, svaka se opredeljuje za svoju, već imamo primere različitog postupanja i pokušavamo da nađemo rešenje. Dobra stvar je da prvi put neke stvari možemo da predvidimo ili vidimo iskustva drugih zemalja koje su ranije zahvaćene pandemijom."

Ministar Udovičić je objasnio da razume da ovo teško pada sportistima. Oni trenutno mogu da treniraju samo u kućnim uslovima i dosta nižeg intenziteta nego što je to inače slučaj.

"Posebno je sada važan rad na psihičkoj pripremi. Nije lako kada znate da su vam takmičenja otkazana, da ste se spremali četiri godine za OI ili kvalifikacije, da je to odloženo, plus pitanja ugovora jer se sponzori povlače. Jako je teško ostati na vrhunskom nivou i biti profesionalan do samog kraja, tu nam je želja da u saradnji sa njima, sa psiholozima, nutricionistima. trenerima, kroz iskustva drugih, pomognemo i omogućimo da ovaj period prođe što bezbolnije“, zaključio je Vanja Udovičić.