Ostali sportovi

Kome odgovara odlaganje Olimpijskih igara?

Izvor mondo.rs Izvor mondo.ba

Pomeranje Olimpijskih igara za godinu dana ne ide na ruku sportistima koji su bili u vrhunskoj formi, poput Novaka Đokovića, ali ima onih kojima je to dobro došlo.

Olimpijske igre u Tokiju pomerene su za godinu dana zbog pandemije korona virusa i biće održane od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine.

Prekid svih sportskih takmičenja poremetio je planove sportista koji su u vrhunskoj formi i kojima je nastup u Tokiju ovog leta trebalo da bude kruna sezone.

 Jedan od takvih je i Novak Đoković, koji je pre prekida sezone bio u top formi, osvojio 17. grend slem u karijeri pobedom na Australijan Openu, jurišao ka Vimbldonu i Rolan Garosu, koji su takođe odloženi, a onda je imao velike planove i u Japanu.

Najbolji teniser sveta ima i motiv više jer mu u bogatoj kolekciji trofeja nedostaje samo olimpijsko zlato.

Sledeće godine Đoković će imati 34 godine, Rafael Nadal 35, a Rodžer Federer 40 godina, a određen broj sportista verovatno će pomeriti odlazak u penziju, kako bi još jednom nastupili na Olimpijskim igrama.

Međutim, ima i onih kojima odgovara odlaganje najvećeg sportskog događaja. To su pre svega sportisti kojima kazne zbog dopinga ističu ove godine, pa će neplanirano ipak imati priliku da se kvalifikuju za Olimpijske igre.

Kazne koje odredi Svetska antidoping agencija (WADA) određuju se tako da se sportistima zabrane takmičenja za vreme olimpijskog ciklusa, a nedopuštanje nastupa sportistima kojima kazna ističe ove godine imalo bi pravne posledice.

"Standardne kazne za doping su obično četiri godine, što je napravljeno kako bi se uskladilo s olimpijskim ciklusom. U ovom slučaju nekim kažnjenim sportistima odlaganje Igara u Tokiju će dobro doći. To je nezahvalna situacija, ali i pravno vrlo određena jer su kazne vezane za vremenski period, a ne određena takmičenja", rekao je Bret Klotije, prvi čovek Jedinice za integritet atletike (AIU).

Zbog uvedenih restriktivnih mera u brojnim zemljama, najveći uticaj pandemije na antidoping agencije je nedostatak redovnih testiranja.

"Ograničenja kretanja u velikom broju zemalja uvelike ometaju proces testiranja sportista. Antidoping testovi sprovode se u više od 100 zemalja sveta, u kojima su sada na snazi restriktivne mere koje se menjaju iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, tako da je normalno funkcionisanje testiranja poremećeno", rekao je Klotije.