Ostali sportovi

Beogradski maraton u nedelju... u Kini!

Autor Mladen Šolak

S obzirom na to da trke neće biti, Kinezi su organizovali virtuelnu trku koju će svaki takmičar trčati samostalno. Uplatiće i novac za pomoć Srbiji.

Izvor: MN Press

S obzirom na to da je i ovog vikenda prošlog meseca proglašeno vanredno stanje i da su otkazana sva sportska takmičenja, postalo je odmah jasno da definitivno neće biti ni Beogradskog maratona. On je zato odložen za 18. oktobar 2020. godine.

U međuvremenu je stigla vest je da će Beogradski maraton ipak biti održan i u originalnom terminu, u nedelju 26. aprila, ali u Kini. I to virtuelno.

"Zbog velikog broja već prijavljenih učesnika za 33. Beogradski maraton kineska trkačka zajednica, inače najbrojnija na svetu, nije želela da se pomiri sa ovom situacijom i brojni trkački klubovi, organizatori maratona, specijalizovani turoperatori i pojedinci - a među njima i neke poznate ličnosti, objedinili su se u ideji da 33. Beogradski maraton ipak trče u originalnom terminu 26. aprila kao virtualnu trku '33. Belgrade marathon Virtual Run, China-Serbia Friendship long live", a kao znak podrške Beogradskom maratonu, Beogradu i Srbiji i znak solidarnosti sa svim građanima Srbije u ovoj, za obe zemlje izuzetno teškoj situaciji", saopšteno je u petak.

Prijavljivljivanje za virtualno učešće na 33. Beogradskom maratonu počelo je 16. aprila na specijalno pripremljenoj trkačkoj elektronskoj platformi i do sada je prijavljeno više od 6.000 budućih učesnika.

"S obzirom na to da je u Kini još na snazi zabrana masovnog okupljanja, kao i masovnog zajedničkog trčanja - ovogodišnji 33. Beogradski maraton biće trčan tako što će svaki prijavljeni učesnik sa teritorije cele NR Kine samostalno trčati svoju trku koja može biti i kraća od maratona. Distanca će biti praćena i evidentirana, a svaki učesnik će kao podsećanje na učestvovanje u ovom jedinstvenom događaju dobiti i posebno dizajniranu dvojezničnu elektronsku diplomu".

Uz to je urađena i unikatna serija medalja sa ispisom "China-Serbia Friendship Long Live", a poseban znak podrške predstavlja i odluka da svaki kineski učesnik vritualnog 33. Beogradskog maratona prilikom prijavljivanja uplati i simboličnu startninu. Taj iznos biće prosleđen kao humanitarna podrška Republici Srbiji u borbi protiv kovida.