Ostali sportovi

Potpuni uspeh: Unikatni NFL draft 2020 srušio sve rekorde gledanosti!

Autor Pavle Knežević

A paralelna humanitarna akcija sakupila gomilu noca

Ovogodišnji NFL draft bio je istorijski i jedinstveni po više osnova. Prvo, ne samo da je verzija za 2020. godinu održana potpuno virtuelno, već je bila i najgledanija u istoriji.

NFL je saopštio da su mreže koje su ga prenosile, ESPN, ABC, ESPN Deportes i digitalni kanali došli do više od 55 miliona gledalaca tokom trodnevnog događaja.

Prosečna gledanost tokom vikenda bila je 8,4 miliona gledalaca, što je 35 odsto više u odnosu na prethodni rekord, postavljen prošle godine.

Svaki dan ovogodišnjeg drafta postavljao je nove rekorde: prvu rundu u četvrtak gledalo je više od 15,6 miliona gledalaca (+37% u odnosu na 2019), drugu i treću rundu u petak gledalo je 8,2 miliona (+40%), dok je više od 4,2 miliona gledalo od četvrte do sedme runde u subotu (+32%).

Povrh svega toga, onlajn kampanju za sakupljanje novca "NFL Draft-A-Thon LIVE", koja se održavala na zvaničnom sajtu lige, gledalo je u proseku 5,4 miliona ljudi dnevno. Svi ti gledaoci konzumirali su više od 46,7 miliona minuta ukupno tog humanitarnog programa.

Uz pomoć donacija pomoću "NFL Draft-A-Thon LIVE" sakupljeno je više od 100 miliona dolara za pomoć borbi protiv koronavirusa.

"Ne mogu da budem ponosniji na trud i saradnju naših klubova, osoblja lige i naših partnera da se proizvede ovako efikasan draft, ali napravi i nezaboravno iskustvo za milione ljubitelja tokom ovih nesigurnih vremena", rekao je komesar NFL Rodžer Gudel, a objavljeno je na sajtu lige.

"Ovaj draft je najnovije poglavlje u bogatoj istoriji NFL-a koji popravlja raspoloženje i ujedinjuje ljude. Osim što slavimo dostignuća talentovanih mladih momaka, zadovoljni smo jer je ovaj jedinstveni draft skrenuo pažnju na prave junake: zdravstvene radnike, one koji prvi dolaze na lice mesta i bezbrojne druge u prvim borbenim redovima borbe protiv Kovida-19", rekao je Gudel.

Sredstva sakupljena tokom događaja "NFL Draft-A-Thon LIVE" biće uplaćena za šest nacionalnih neprofitnih organizacija i njihovim naporima u borbi protiv koronavirusa.