Ostali sportovi

Srbija je na DNU, ponižena pored tzv. Kosova, a šta je sa Borcem?

Autor Nebojša Šatara

Na najnovijoj EHF klupskoj rang listi za narednu sezonu tzv. Kosovo i Srbija dele poslednje mesto, a Bosne i Hercegovine uopšte nema na spisku od 30 zemalja. Rezultati su srpske klubove doveli do ponižavajuće pozicije, ali je pitanje zašto je EHF "eliminisao" BiH...

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Srpski klupski muški rukomet dotakao je dno!

EHF je objavila "renking" država Evrope čiji će se klubovi takmičiti u rukometnoj Ligi šampiona za sezonu 2020/21, koja bi zvanično trebala da počne 1. jula ove godine, kao i o drugim takmičenjima pod njenim okriljem. Naša zemlja nalazi se na poslednjem mesto i to rame uz rame sa tzv Kosovom. Obe federacije su u prethodne tri godine sakupile po šest bodova.

Među najboljih 10 su Francuska, Nemačka, Makedonija, Mađarska, ŠpanijaPoljska, Danska, Hrvatska, Portugal i Bjelorusija, ali samo prvih devet rangiranih imaju pravo da registruju po jednu ekipu u Ligi šampiona, osim prvoplasirane Francuske, koja može imati dva predstavnika. 

Izvor: Mondo

Srbija je posle godina propadanja stigla do samog dna. Naredna stanica za naše klubove biće selidba u niži rang, gde je na prvom mestu Bosna i Hercegovina. 

Ali...

Zbunjuje to što naše zapadne komšije zaslužuju mesto u 30 najboljih država, gde, ipak, nisu. U tabeli najboljih prema EHF-u najviše "bode" oči činjenica da među 30 zemalja Evrope nema Bosne i Hercegovine, iako je samo Borac m:tel iz Banjaluke u prošloj sezoni dogurao do četvrtifinala bivšeg EHF Čelendž kupa, koji je promenio ime u EHF Evrokup. BiH je vodeći na narednoj listi, čiji klubovi nemaju prava nastupa u kvalifikacijama za Ligu šampiona. 

Na poslednjem mestu "elitne" liste su Srbija i tzv Kosovo. Zanimljivo da klubovi iz južne srpske pokrajine od svog formalnog priznanja u EHF-u do danas nemaju ukupno pobeda kao npr. samo banjalučki klub.

Ovom rang listom praktično je oduzeta mogućnost nastupa bh. klubova u EHF Ligi Evrope tj. bivšem EHF kupu.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

ĐURKOVIĆ BEZ KOMENTARA

Kontaktirali smo i predsjednika Takmičarske komisije EHF-a i prvog čoveka Rukometnog saveza Srbije Božidara Đurkovića, koji nije želeo da komentariše ove odluke EHF-a.

"Ne bih da komentarišem, s ovim nema nikakve veze Takmičarska komisija EHF-a, mi vodimo računa o sistemima takmičenjima, ali ne donosimo odluke o rangiranju država niti klubova", kratko je rekao Đurković za MONDO.

Zašto je to tako pokušali smo da saznamo od predsedavajućeg Rukometnog saveza BiH Slobodana Zadre, koji je priznao da je bio šokiran ovom odlukom EHF-a.

"Iznenađen sam i uvređen, što bi rekli, ovom rang listom na kojoj nema Bosne i Hercegovine. Sigurno je da ćemo se obratiti EHF-u i zatražiti objašnjenje. Najiskrenije se nadamo da je u pitanju birokratska greška izazvana aktuelnom situacijom zbog pandemije korona virusa", rekao je Zadro za naš portal.

Član Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH Vojislav Rađa takođe nije krio razočaranje ovom odlukom EHF-a, po kojem će BiH ostati i bez predstavnika u EHF Ligi Evrope, odnosno bivšem EHF kupu.

"Rang lista je sinoć stigla u Savez, ne znam kako je to došlo do takve kategorizacije da tzv. Kosovo bude na listi, a da nas nema. Baš sam gledao učešće tzv. kosovskih timova u Evropi, pa oni nemaju ukupno pobeda koliko smo mi iz BiH imali samo prošle godine. Kako su dobili bodove, a mi nismo u toj kategorizaciji, stvarno mi nije jasno. Sigurno je da će bh. Savez uskoro da odluči na koji način će reagovati na ove dopise iz EHF-a", rekao je Rađa i dodao da nema smisla da BiH izgubi predstavnika u EHF kupu, koji se sada zove EHF Liga Evrope, a da ostanu samo dva predstavnika u EHF Evrokupu, bivšem EHF Čelendž kupu.

Prema njegovim rečima, RS BiH je u kontaktu sa predsednikom Takmičarske komisije EHF-a Božidarom Đurkovićem, koji je i predsednik RS Srbije.

Izvor: MN Press

"I on je naravno razočaran, pa ćemo zajednički pokušati da odbranimo naše interese", dodao je član UO RS BiH.

Podsetimo, ovo je druga odluka EHF-a kojom su direktno "zakinuti" BiH i Srbija nakon što je zbog pandemije korona virusa odlučeno da budu otkazani predbaraž i baraž, te da učesnici narednog Mundijala budu 13 najbolje plasiranih ekipa sa prethodnog Evropskog prvenstva.