IZVODLJIVO?

Vujović predlaže nova pravila: Gol s 10 metara vredi duplo!

Izvor mondo.ba

Vujović u svom elementu

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Legendarni rukometaš i trener Veselin Vujović često je predlagao menjanje pravila u ovom sportu, a još češće je bio na meti Evropske rukometne federacije (EHF) zbog burnih reakcija i impulsivnosti.

U intervjuu za zagrebačke "Sportske novosti", legendarni Vuja je istakao da je ključ svega zaštititi rukomet.

"Ključ je zaštititi sport kojim se bavimo, kome smo dali ceo život. Nisam nikakva babaroga, prigovorim, nekad i vrlo žestoko, ali nisam ni protiv koga, samo želim da me se čuje, a ne da me se kažnjava čak i kada sam u pravu, kao poslednji put kada su mi napisali da sam kažnjen jer sam ušao u marketinški prostor. Nisam ja ni protiv koga, ali imam svoj stav i mislim da sam zaslužio da ga imam u rukometu", kaže Vujović.

Što se tiče promena, on ih već duže vremena predlaže, jer...

"Za njih ima razloga. Recimo, jedna banalna, mi imamo dva minuta odmora po poluvremenu, ali nemamo mogućnost da oba koristimo u poslednjih pet minuta utakmice. Zašto? Zašto to u NBA mogu, a kod nas ne. To je samo banalnost, recimo. A kod nas jedna pravila važe 59 i po minuta minuta, a druga u poslednjih 30 sekundi", rekao je Vujović.

Trener PPD Zagreba ima nekoliko konkretnih predloga za poboljšanje rukometa.

Veselin Vujović (Cetinje, 18. januara 1961) je osvojio dve titule prvaka Evrope sa Metaloplastikom i Barselonom. Godine 1986. bio je najbolji igrač  Jugoslavije, a 1987. od strane IHF-a proglašen je za najboljeg na svetu. Sa "plavima" je kao igrač bio prvak sveta i osvajač zlatne olimpijske medalje. Kao trener osvajao je s Vardarom SEHA ligu, a pored PPD Zagreba i slovenačkog Kopra, vodio je i španski Siudad Real i selekciju Srbije i Crne Gore. Sa Slovenijom je osvojio bronzu na SP 2017. godine u Francuskoj.

"Moj konkretan predlog je bio da se gol s 10 metara računa kao dva. Tako bi se dala veća prilika ekipama koje stižu zaostatak. Recimo, '-2', dva minuta do kraja, krilo trči u kontru i puca s 10 metara. To bi dalo igri dimenziju više i šuterski gledano, a to je ono što rukomet čini lepim i posebnim".

Takođe je i za ograničenje napada.

"To se definitivno mora učiniti na maksimalno 30-35 sekundi s tim da se ometanje kod izvođenja nakon prekršaja mora kažnjavati novim napadom. S tim će igra biti čistija".

Vujović bi takođe malo doradio igru "sedam na šest".

"Dam ti da igraš 'sedam na šest', a ne dam ti da se odbraniš bez golmana, nego ti sudim penal na centru. To nema smisla, to treba doraditi".

Pored toga, bi i u rukomet uveo video tehnologiju (VAR).

"Tehnologija je skupa, a mi nismo bogat sport. Nemaju je ni sve fudbalske lige, ali ima Liga šampiona i velika takmičenja. Tako bi moglo i u rukometu. Sigurno da bi se mogle smanjiti greške. Ako vidim da je neko stao na liniju, da je dao gol iz prestupa mogao bih zvati 'čelendž', pa ako nisam u pravu, neka mi ga oduzmu, a ne da me kažnjavaju i viču 'sedi dole' kao da sam balavac, a u pravu sam i samo očekujem da se to poštuje. Sport je sve skuplji, odlučuje i o sudbinama, greške nisu šala, jer mogu te uništiti", zaključio je Vujović.