kriza

Udarac: Vilijams namerava da proda ekipu Formule 1

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Kompanija Vilijams saopštila je da namerava da proda ekipu Formule 1, nakon što je prošle godine objavila gubitak od 13 miliona funti.

Kompanija Vilijams Gran Pri Holdings je objavila da će razmotriti prodaju manjinskog ili većinskog udela, ali i otkup cele ekipe.

"Kao deo novog strateškog smera, odbor razmatra različite strateške opcije koje su na raspolaganju kompaniji", navodi se u saopštenju.

Kako su preneli britanski mediji, ta odluka označava veliku promenu smera kompanije čiji je vlasnik Frenk Vilijams, a koji je ranije insistirao na zadržavanju kontrole.

"Frenk je uvek na prvo mesto stavljao tim, posao, naše ljude i to sada i radimo", rekla je zamenica direktora Kler Vilijams.

Ona je dodala da je cilj bio osigurati budućnost ekipe internim ulaganjima. Njen otac Frenk više nije svakodnevno uključen u vođenje ekipe.

"Frenk je uvek upoznat sa svim odlukama odbora i pruža podršku. On želi da obezbedi uspeh ovog tima u budućnosti, shvata i slaže se da je ovo pravo vreme za unutrašnje investicije da bi se to postiglo", navela je Vilijams.

Kompanija je raskinula ugovor sa glavnim sponzorom ROKit i ta odluka odmah stupa na snagu.

Vilijams je svojevremeno bio dominantna ekipa u Formuli 1, ali je poslednje dve sezone završavao na poslednjem mestu u šampionatu.

Kompaniji još nije stigla nijedna ponuda, ali je potvrdila "preliminarne razgovore" sa mogućim investitorima.

"I dok se kompanija suočava sa brojnim izazovima, Vilijams ima sredstva i spreman je da nastavi takmičenje kada to kalendar dozvoli ove sezone", navodi se u saopštenju.

Kompanija je navela i da su prethodne dve sezone bile vrlo izazovne i da je pad prihoda izazvan rezultatima i padom sponzorstva, zbog čega je ekipa pod pritiskom.

Sezona u Formuli 1 još nije počela zbog pandemije korona virusa, a u upravi takmičenja se nadaju da bi mogla da počne u julu.