Ostali sportovi

MONDO vam predstavlja Anju Ilić: Pod srpskom zastavom na ZOI 2022!

Autor Vladimir Sukdolak

Srbiju će na ZOI u Pekingu 2022. godine predstavljati Anja Ilić i to u više noridijskih disciplina.

Izvor: MONDO/Vladimir Maksa

Anja Ilić, mlada takmičarka i srpska reprezentativka u nordijskom trčanju, biće predstavnik Srbije na predstojećim Zimskim Olimpijskim igrama u Prekingu, 2022. godine. Do velikog uspeha došla je napornim radom ali i dobrim rezultatima u prethodnoj sezoni kada je zauzela treće mesto na Balkanu, prošle sezone imala je nekoliko nastupa u najelitnijem svetskom takmičenju, Svetskom kupu.

Pandemija korona virusa u svetu je nanela ozbiljne posledice sportskm takmičenjima, a u svemu što se dešavalo takmičari u skijaškim disciplinama su, možda, i najbolje prošli. Takmičenja su bila minimalno skraćena, poslednji vikend nije održan, a nakon toga bi ionako usledila pauza koja je zbog pandemije bila malo duža od očekivane.

Upravo o tome, na Zlatiboru, pričali smo sa Anjom Ilić.

"Moja pauza nije bila preduga, svaku priliku, kada je moglo da se izađe iz kuće koristila sam da treniram. Spremam se za narednu sezonu, nadoknadiću propušteno u narednom periodu, moram raditi naporno pošto od predstojeće sezone puno očekujem, cilj je da buden najbolja na Balkanu, to donosi učešće u Svetskom kupu o trošku FIS-a."

U novu sezonu Anja ulazi sa novim trenerom.

Finac, Henrik Enke, trener B reprezentacije Finske u nordijskom trčanju radiće sa srpskom olimpijkom u narednom periodu.

"Da, to je najveća novina u odnosu na prethodnu sezonu. Ja ću uskoro otputovati u Finsku i tamo ću nastaviti pripreme za sledeću sezonu. Nakon bazičnih priprema počećemo sa letnjim trkama. Prva će biti na Zlatiboru, što me posebno raduje, takmičiću se na domaćem terenu, nakon toga dolaze i ostale na kojima ću brusiti formu za zimu."

Izvor: MONDO/Vladimir Maksa

Posle leta Anja se opet seli u Finsku.

"Po završetku letnjeg dela sezone opet će mi baza biti Finska, poznato je koliko dobro Skandinavci rade i kakvi su im dometi u nordijskim disciplinama. Prepoznali su moj potencijal i to je bilo dovoljno da saradnja započne. Tokom korone imala sam zadatke koje sam morala da ispunim, radila sam individualno ali jedva čekam da ponovo započnem sa normalnim trenažnim procesom i raduje me što će to biti u finskom centru Kontiolahtiju. Tamo ću provesti više od pola sledeće zime, glavni cilj za narednu sezonu je, pored prvog mesta na Balkanu, da zabeležim što veći broj nastupa u Svetskom kupu i da obezbedim još jednu olimpijsku vizu. Za Peking sam već obezbedila učešće i u distanci, koja mi omogućava da se takmičim i u sprintu ali želim, sebe radi, da imam i olimpisjku normu u sprintu."

Do početka naredne takmičarske sezone ima još dosta vremena da se nadoknadi propušteno zbog pandemije, sigurno je da će promena trenera doneti novine u radu, samim tim otvara se mogućnost da naša buduća olimpijka ostvari još bolje rezultate u najjačoj konkurenciji na svetu.