NJEGOVA REČ IMA TEŽINU

Hamilton podržao rušenje statue i proteste u Bristolu

Izvor mondo.ba

Šestostruki šampion Formule 1 u borbi protiv rasizma.

Britanski vozač formule 1 iz Mercedesa, Luis Hamilton, nema razumevanja za bilo kakve simbole rasizma!

Nakon pogibije nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu usledili su veliki protesti širom SAD, Evrope i gotovo celog sveta, pa su antirasistički demonstranti u nedelju u britanskom lučkom gradu Bristolu srušili statuu Edvarda Kolstona i bacili je u more.

Smatra se da je Kolston bio trgovac robljem i da je u 17. veku prevezao oko 80.000 muškaraca, žena i dece iz Afrike u Ameriku.

"Pozivam sve zaposlene u vladama širom sveta da izvrše ove promene i mirno privedu kraju uklanjanje rasističkih simbola. Kip tog čoveka trebao bi da ostane u vodi baš poput 20 hiljada afričkih duša koje su umrle na putu ovde ili su bačene u more, bez sahrane i spomenika. Ukrao ih je iz njihovih porodica, zemlje i ne sme biti slavljen", napisao je Hamilton na društvenim mrežama.

Hamilton (35) je aktivno podržao pokret "Crni životi su važni" (Black Lives Matter), zatraživši da se minutom ćutanja u Formuli 1 obeleži Flojdova smrt, nakon što mu je američki policajac, belac, prošlog meseca klečao na vratu.

Glavni direktor Formule 1, Ros Bron, podržao je Hamiltonove komentare na rasnu nepravdu i rekao da "najbrži cirkus" radi na poboljšanju različitosti na svim nivoima.

"Luis je sjajan ambasador sporta i njegovi su komentari vrlo dobri. Potpuno ga podržavamo", rekao je prvi čovek F1.

Hamilton je, takođe, oštro kritikovao vladu Velike Britanije zbog načina rešavanja krize izazvane pandemijom korona virusa, s obzirom na to da Ujedinjeno Kraljevstvo ima drugu najveću stopu smrtnosti od Kovid-19. Iiza SAD sa više od 40.000 žrtava.

"Trebalo je zatvoriti sve granice pre nekoliko meseci. Kako ste ljudima dopustili da lete iz država bez testiranja. To je zbunjujuće. Mogli ste spasiti hiljade živote. Trebaju nam bolje vođe", dodao je vozač Mercedesa.

Formula 1 će biti nastavljena 5. jula, a prva trka voziće se u Austriji na Red Bul ringu.