Ostali sportovi

VISOKA cena za dopingovanje: Dizanju tegova preti brisanje sa OI!

Autori Pavle Knežević mondo.ba, agencije

Neizvesno je da li će ovaj sport dočekati Olimpijske igre u Parizu

Doping afera potresa dizanje tegova, tako da bi ceo sport mogao da plati skupu cenu zbog toga.

Dizanju tegova, naime, preti brisanje sa programa Olimpijskih igara zbog brojnih slučajeva dopinga i drugih kršenja pravila u prošlosti, ali je sigurno da će ova disciplina biti deo najveće svetske smotre sporta sledeće godine u Tokiju.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je da su u Međunarodnoj federaciji dizanja tegova (IWF) u poslednjem periodu ipak urađeni određeni pozitivni koraci.

Istraga Ričarda Meklarena u IWF otkrila je 40 pozitivnih doping slučajeva i oko 9,2 miliona nestalog novca.

U centru optužbi nedavno su se našli bivši predsednik IWF Tamaš Ajan iz Mađarske i nekolicina drugih funkcionera federacije i nacionalnih saveza.

"Izvršni odbor MOK je na osnovu izveštaja nezavisne komisije utvrdio pozitivne korake u skorašnjem periodu što se tiče vođenja IWF, kako u pogledu upravljanja, tako i uspostavljanja nezavisnih antidoping programa i testiranja. Nikome ko je bio upleten u slučajeve dopinga neće biti izdata olimpijska akreditacija, niti sme raditi ili predstavljati IWF", saopšteno je iz MOK.

Iz olimpijskog pokreta su još dodali da Svetska antidoping agencija (WADA) ispituje Meklarenov izveštaj o slučajevima dopinga u IWF i da će MOK pomno nadzirati situaciju i na osnovu toga donijeti naredne odluke.

Ne isključuje se, ističe se, mogućnost brisanja dizanja tegova iz programa olimpijskih igara 2024. godine.