BORBA PROTIV RASIZMA

NFL priznao grešku, JEDNOGLASNO osnovan fond protiv rasizma

Autor Pavle Knežević Izvor mondo.ba

Svi klubovi su podržali predlog o osnivanju fondacije

Rukovodstvo američke Nacionalne fudbalske lige (NFL) saopštilo je da će formirati fond za borbu protiv sistemskog rasizma u SAD, što je posledica protesta zbog brojinih slučajeva policijskog nasilja u toj zemlji, pogotovo nad Afroamerikancima. Talas protesta pokrenulo je ubistvo Džordža Flojda.

Čelnici svih klubova, njih 32 ukupno, jednoglasno su doneli odluku i zajedno će formirati desetogodišnji fond od 250 miliona dolara, a NFL već provodi program promocije društvene pravde koji je pokrenut posle protesta tada zvezde San Franciska Kolina Kapernika.

Budući fond NFL biće korišten za podršku borbi protiv rasističkih napada, za jačanje jednakosti, sigurnosti i pravde u društvu te za potrebne reforme u obrazovnim sistemu.

Kolin Kapernik je te 2016. godine protestovao zbog rasizma i policijske brutalnosti tako što je klečao na kolenu tokom intoniranja američke himne pred početak utakmica.

Rukovodstvo NFL u tom periodu nije podržalo njegov čin, a svi klubovi su odbili saradnju sa njim, pa je neplanirano morao da se penzioniše

Crnci čine 70 posto igrača prijavljenih u NFL, a jedan od čelnika lige Rodžer Gudel prošle nedelje je objavio video poruku u kojoj je podržao aktuelne antirasističke proteste koji se u SAD održavaju pod sloganom "Black Lives Matter".

Iako nije izgovorio Kapernikovo ime, Gudel je priznao grešku rukovodstva NFL i javno se izvinio zbog toga.

"Pogrešili smo što nismo slušali naše bivše sportiste. Svima se izvinjavamo. Trebalo je da ih ohrabrimo da govore", poručio je Gudel.

Tagovi