Ostali sportovi

"Orlovi" posle žreba: Francuzi nisu nepobedivi

Autor Mirjana Šegan

Rukometaši Srbije spremni i optimistični nakon što su saznali imena rivala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine

Izvor: MN Press

Rukometaši Srbije nisu se dobro proveli na poslednjem Evropskom prvenstvu, kada su zauzeli tek 20. mesto od ukupno 24 selekcije koliko je nastupalo na šampionatu. Nakon toga usledile su promene, otišao je selektor Nenad Peruničić i doveden je novi, Španac Toni Đerona.

Sada sledi novi ciklus, sa novom energijom i ambicijama.

Možda će vas zanimati

Plasman na Evropsko prvenstvo izboriće po dve najbolje plasirane ekipe iz osam grupa, uz četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Uz njih, direktan plasman na EP imaju i domaćini, Mađarska i Slovačka, kao i finalisti EP 2020, Španija i Hrvatska.

Kapiten Nemanja llić je optimista pred početak kvalifikacija.

"Dobili smo korektnu grupu. Imamo dobru šansu da se plasiramo na još jedno Evropsko prvenstvo. Sa Belgijancima smo u prethodnom ciklusu remizirali i zabeležili pobedu. Kvalitetniji smo, ali ne smemo se opustiti i misliti da će biti lako. O Francuzima ne bi trebalo trošiti reči. Svi znaju ko su i kako igraju, ali nisu nepobedivi. Sa Grčkom se nismo sastajali u prethodnom periodu, ali ni tu nema dileme. Kvalitetniji smo i očekujem sva četiri boda protiv njih" poručio je Ilić.

I Lazar Kukić, srednji bek "orlova", smatra da Francuzi, kao najjači protivnik u našoj grupi, nisu nepobedivi, što je i potvrženo na prethodnom prvenstvu kada su zauzeli tek 14. mesto.

"Oni su veoma jaka reprezentacija, sastavljena od vanserijskih igrača, grupa momaka koja ima ogroman kvalitet. Sticajem okolnosti nisu to pokazali na poslednjem EP, što samo pokazuje da je u rukometu sve moguće, pa i iznenaženja te vrste. Nemamo dobra isustva sa njima prethodnih godina, uglavnom su naše susrete na velikim takmičenjima rešavali lako, ali nadam se da ćemo uspeti da im pomrsimo račune, makar kada se budemo sastali sa njima u Srbiji, da im izvučemo bod", rekao je u razgovoru za "Sportski žurnal" Kukić.

Kada je reč o ostalim rivalima, Kukić veruje da su igrači Srbije kadri da se njima uspešno nose.

"Tu nećemo bežati od uloge favorita, jer ako želimo na Evropski šampionat moramo da dobijemo te mečeve, obezbedimo drugo mesto u grupi i direktno izborimo plasman. Ne smemo da dozvolimo da nam se ponovi situacija iz prethodnih kvalifikacija kada smo kao najbolja trećeplasirana selekcija otišli na EP", napomenuo je reprezentativac Srbije.

On kaže da jedva čeka da se tim okupi.

"Svi sa nestrpljenjem čekamo da upoznamo novog selektora i njegov sistem rada. Nema mnogo vremena, želimo da krenemo da radimo i dobrim rezultatima podignemo rukomet u Srbiji na nivi nivo", poručio je Kukić.

Kvalifikacije za Evropsko prventvo će početi u novembru i trajaće do maja 2021. godine.

Prvenstvo Starog kontinenta igraće se u januaru 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj.