problem

Suspendovan svetski šampion - propustio doping test

Autor Mirjana Šegan Izvor Beta

Svetski prvak u trci na 100 metara Kristijan Kolmen suspendovan je jer je propustio antidoping test, saopštila je jedinica za integritet atletike.

Kristijan Kolmen, aktuelni svetski šampion u trci na 100 metara, nalazi se u problemu jer je propsutio obavezan antidoping test

"Nikada neću koristiti dodatke i lekove za povećanje performansi. Spreman sam da se testiram svaki dan tokom cele karijere, samo da bih dokazao svoju nevinost", preneli su američki mediji reči Kolmena.

Možda će vas zanimati

Kolmen je svetski šampion iz Dohe prošle godine na 100 metara, kao i u štafeti 4x100 metara.

Prvi je favorit i na Olimpijskim igrama koje će se naredne godine održati u Tokiju.

Ipak, njegovo učešće na Olimpijskim igrama je upitno.

Kako je saopštila Jedinica za integritet atletike, 24-godišnji američki sprinter suspendovan je jer je u poslednjih 12 meseci propustio tri testiranja na doping što po pravilniku može rezultirati jednogodišnjom ili dvogodišnjom suspenzijom. Poslednji put Kolman je propustio testiranje 9. decembra prošle godine, a pre toga 16. januara 2019. i 26. aprila iste godine.

Samo nekoliko sati pre zavnične objave, Kolmen je napisao da je poslednji test 9. decembra propustio je jer bio u božićnoj kupovini.

"Nemojte mi govoriti da sam propustio test ako se prikradete mojim vratima. Pokucali ste mi na vrata dok sam bio na pet minuta daleko do kuće, kupovao u tržnom centru, imam račune kao dokaz. Niste se nimalo potrudili da pokušate da me pronađete", napisao je Kolmen na Twitteru.

Favorit za olimpijsko zlato u trci na 100 metara u Tokiju najavio je kako ce se žaliti, "jer nema podataka o tome da je bilo ko dolazio kod njega ili ga je nazvao".

"Bio sam više nego spreman i na raspolaganju za testiranje, da sam dobio telefonski poziv odradio bih to i nastavio sa svojim planovima za taj dan. Tek narednog dana sam bio obavešten o pokušaju testiranja. Nisam znao da je iko pokušao da me testira tog 9. decembra", objasnio je Kolmen.