Nije dobro

Vesti nisu ohrabrujuće: Oglasili se lekari o Zanardijevom stanju

Autor Mirjana Šegan

Bolnica u Sijeni, u koju je smešten teško povređeni bivši vozač Formule 1, saopštila da je on i dalje životno ugrožen i da do daljeg ostaje u veštačkoj komi

Italijanski vozač Aleks Zanardi ostaće u izazvanoj komi najmanje do sledeće nedelje, saopštila je uprava bolnice u Sijeni, nakon što je bivši vozač Formule 1 doživeo tešku nesreću u petak u Italiji, kada ga je udario kamion.

Navedeno je da je Zanardi u veoma teškom, ali stabilnom stanju, posle četvrte noći provedene na intenzivnoj nezi, nakon operacije.

"Pacijent ostaje na sedativima, intubiran, na respiratoru. Da li će pacijentu biti smanjeni lekovi za održavanje u veštačkoj komi, kako bi se procenilo njegovo neurološko stanje, biće razmatrano od sledeće nedelje", navedeno je u saopštenju bolnice.

Zanardi je zadobio ozbiljne povrede glave nakon što je u petak tokom trke na ručnim biciklima u Pjenci u Toskani udario u kamion. Hitno je prebačen u bolnicu u Sijeni gde je operisan, a lekari su upozorili na moguće oštećenje mozga.

Đuzepe Oliveri, neurohirurg bolnice u Sijeni koji je operisao vozača, naveo je tada da je on u izuzetno teškom stanju i da je nezahvalno davati bilo kakve prognoze.

"Pacijent je životno ugrožen, a u takvim situacijama poboljšanja mogu biti vrlo mala tokom vremena, a pogoršanja se mogu desiti iznenada", naveo je lekar.

Zanardiju, koji je nastupao i u šampionatu Formule 1, amputirane su obe noge ispod kolena posle nesreće u trci u Nemačkoj 2001. godine. To ga nije sprečilo da se bavi sportom, četvorostruki je paraolimpijski šampion u takmičenju na ručnim biciklima i osvajač 12 titula svetskog prvaka.