"SAMO JEDNU LJUBAV IMA"

SRCEPARAJUĆE: Bor i Srbija plaču za Bobanom - otišla je lavica

Autor Pavle Knežević

Održana komemoracija tragično preminuloj Bobani Momčilović Veličković. Olimpijski komitet Srbije je odlučio da ubuduće trofej za najboljeg mladog sportistu godine u Srbiji nosi ime Bobane Momčilović Veličković. Na oproštaju od Bobane pesma Vlade Divljana.

Izvor: Dragan Novaković/istmedia.rs

Komemoracije srpske šampionke Bobane Momčilović Veličković održana je danas u Boru pred njenom porodicom i prijateljima.

Predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije pronašli su način da joj odaju počast i da njeno ime nikada ne bude zaboravljeno.

"Nema reči kojima se može nadoknaditi gubitak koji vas je zadesio. Ovo je zaista neizmeran gubitak i za sportsku zajednicu. Šampioni su veći od svojih sportskih rezultata. Bobana je bila poštovana, borac, nesebična, druželjubiva. OKS si doživljavala kao svoju kuću, a mi tebe kao naše dete. Trofej za najuspešnijeg mladog sportistu Srbije koji dodeljujemo svake godine zvaće se po tebi, Trofej Bobane Momčilović Veličković. Na taj način nastavićeš da inspirišeš neke buduće šampiona koji će jednog dana pokušati da dosegnu tvoje visine", rekao je prisutnima generalni direktor OKS Damir Štajner, prenosi istmedia.rs.

Izvor: Dragan Novaković/istmedia.rs

Jasna Šekarić je godinama delila trenutke sa Bobanom Momčilović Veličković kao članica reprezentacije, a u poslednje dve i po godine bila joj je lični trener.

"Bobana će nam zauvek nedostajati. Nema reči kojima bi moglo da se opiše šta je bila Boba, koliko nam je značila i koliko će nam nedostajati", rekla je Jasna Šekarić, koja je Bobanu opisala kao odgovornog, hrabrog sportistu, čvrstog karaktera, kao velikog čoveka i sportistu podređenog cilju, koja je bila spremna sve da žrtvuje zarad ostvarenja cilja.

Podsećamo, Bobana Momčilović Veličković je preminula pre šest dana, nakon komplikacija na porođaju. Ona je 1. juna na svet donela zdravog dečaka Vukašina, a komplikacije koje su nastale bile su uzrok smrti dvadeset dana kasnije.

Izvor: Dragan Novaković/istmedia.rs

Iako je obezbedio prevoz za Beograd, suprug Miroslav nije uspeo da ubedi lekare da njegovu suprugu prebace u prestonicu. To je urađeno prekasno, pa je on podneo krivičnu prijavu protiv doktora koji je vodio trudnoću srpske sportistkinje.-Bobanin odlazak je neizmeran gubitak za našu sportsku zajednicu.

Predsednik Streljačkog saveza Srbije Nenad Putnik rekao je da je Grad Bor ostao bez svog najboljeg sportiste, a reprezentacija bez nezamenljivog člana ekipe, bez pouzdane i dobronamerne osobe.

"Nedostajaće nam Bobanine sportske i ljudske vrline, poput druželjubivosti, posvećenosti sportu i prijateljima, čvrstog karaktera. Bobana je osvojila mnogo pojedinačnih medalja i uvek je davala maksimalan doprinos uspesima ekipe. Nedostajaće porodici, gradu Boru, celom našem sportu. Postala je legenda streljaštva. Njeno ime će večno ostati u našoj riznici".

Boban Marković, prvi i dugogodišnji trener Bobane Momčilović Veličković je podsetio na početke zajedničkog rada. Prerano preminula šampionka je kao devetogodišnja devojčica počela da se bavi streljaštvom.

"Od malih nogu pokazivala je veliku upornost, bila je veliki borac i brzo je potvrdila da je predordeđena za lidera. Nije odustajala ni kad je bilo najteže, kada je trenirala u lošim uslovima. Nije se predavala i izrasla je u sportistkinju u koju su poverenje imali svi selektori. Imala je srce lavice, zato sam joj na jednom od prvih velikih međunarodnih takmičenja poklonio maskotu lavice. Iza sebe je svima koji smo je poznavali i voleli ostavila mnogo lepog i na sportskom i na životnom polju, a svojim najmilijima je ostavila ono najlepše - sina i unuka".

Po želji porodice, komemoracija je završena pesmom "Samo jednu ljubav imam", Vlade Divljana.

Poslednjem oporštaju od Bobane Momčilović Veličković na Borskom groblju prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi. Od Bobane se govorom oprostila Zorana Arunović. Podsetila koliko je Bobana značila reprezentaciji i kao sportista i kao veliki prijatelj, koliko je volela svoj grad, porodicu, a obraćanje završila rečima:

"U sportu nas uče da uvek neko pobeđuje, a neko gubi, ali danas svi gubimo".