Ostali sportovi

ZLATO SRBIJE KOJE JE POZLATILO SVE: Rio 2016. i večni uspeh naših vaterpolista

Autor Mladen Šolak

Današnji dan jedan je od najvećih u istoriji srpskog sporta.

Pročitajte i ovo

 Današnji dan, 20. avgust ostaće upamćen kao jedan od najznačnijih u istoriji našeg sporta.

Pre tačno četiri godine, naša vaterpolo reprezentacija ostvarila je san svoje i svih prethodnih generacija od raspada SFR Jugoslavije i popela se na olimpijski tron.

Bio je to najdominantniji tim koji smo imali (ne samo u vaterpolu) i zaključno sa tim odličjem postao je vladar svih takmičenja. Nije bilo titule koju od te večeri naši momci nisu imali u svojim rukama.

Koliko je samo tu bilo emocija i koliko je to odličje bilo dugo čekano.

U finalu Olimpijskih igara u Atini protiv Mađarske prethodna, sjajna generacija Vujasinovića, Šapića, Savića, Ikodinovića, Ćirića i ostalih asova ispustila je vođstvo 7:5 pred poslednju četvrtinu. Potom je u Tokiju 2008. izgubila od Amerikanaca, koje je dobila "sto" puta pre toga i još "sto" puta posle toga.

U Londonu 2012. su nam Italijani "odneli finale", pa je uteha bila bronza u duelu sa Crnogorcima. Ipak, i tada je ostao gorak ukus, jer je cilj naših vaterpolista uvek bio onaj zbog koga su 2004. praktično plakali sa srebrom oko vrata...

Naravno, zlato.

Izvor: MN Press

Tog 20. avgusta 2016. snove generacija su ostvarili ovi igrači i stručni štab.

Branislav Mitrović, Gojko Pijetlović (golmani), Dušan Mandić, kapiten Živko Gocić, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Duško PIjetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Andrija Prlainović, Filip Filipović i Stefan Mitrović.

Stručni štab: Dejan Savić (selektor), Uroš Stevanović (trener), Vladimir Pavlović (trener), Stefan Ćirić (trener/skaut), Bladimir Harhaji (doktor), Vladimir Radović (fizioterapeut).

Meriće se vreme našeg vaterpola na pre i posle Rija. "Neponovljivi", kako ih je nazvao doajen srpskog novinarstva i vaterpolo hroničar Dejan Stevović u svojoj knjizi, su u Brazilu još jednom pokazali od čega su napravljeni i da im ni pritisak kao planina ne može ništa.

Te godine to su dokazali i u Beogradu, gde su osvojili zlato na Evropskom prvenstvu u Štark areni gde im je praktično i pre finala organizovana ceremonija proslave, a onda su isto ponovili i u Južnoj Americi, samo na mnogo dramatičniji način.

Sumnja je prejaka reč, jer u njih niko nije mogao da sumnja, ali su svi bili zabrinuti kada je naš tim u prva dva kola odigrao nerešeno protiv Mađarske (13:13) i Grčke (9:9), a potom izgubio od Brazila (5:6). Sve crvene lampice su bile uključene, pobeđena je Australija (10:8) a i dalje se pamti dramatičan početak protiv Japana.

Da, protiv Japana su "delfini" igrali utakmicu u kojoj su morali da pobede, a azijski tim je posle prve četvrtine vodio 5:2 i potom imao kontru da poveća tu prednost. Kako je to samo napeto bilo! Srećom, stvari su brzo postavljene na svoje mesto, Filip Filipović je dao šest golova i "delfini" su ušli u sledeću fazu zauzevši poslednje mesto koje tamo vodi.

A onda su kockice počele da se slažu.

Španci su pali u četvrtfinalu 10:7, Italijani u polufinalu 10:8, a uz svo poštovanje Hrvatskoj, najvećem rivalu Srbije u ovoj deceniji, u finalu je od rane faze bilo jasno da je došlo vreme da Srbi stave olimpijsko zlato oko vrata.

U utakmici u kojoj je taj tim ušao u večnost najefikasniji je bio Dušan Mandić sa četiri pogotka, Filip Filipović i Duško Pijetlović postigli su po dva, a Slobodan Nikić, Živko Gocić i Stefan Mitrović po jedan...

Svi članovi te generacije upisali su svoje ime u besmrtne heroje srpskog sporta i tu će ostati zauvek. A svaki 20. avgust će nas sećati na njihov uspeh i na ono što jesu i što su bili - NEPONOVLJIVI!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi