NFL NAJAVA SEZONE 2/4

NFL najava sezone 2020/21: Novi šou Mahomsa i Viva Las Vegas

Autor Vladimir Ćuk

Da li Čifsi mogu odbraniti titulu i ponoviti uspeh Patriota star deceniju? Ko je još u krugu favorita za Lombardija? Ostaje da samo pročitate najavu.

Izvor: Nick Potts - PA Images/PA Images

AFC / Jug i Zapad

Sezona počinje sa ne tako mnogo izmena u sastavima, ali imamo neke Pro Bowl igrače koji su promenili dres i koji bi time mogli da promene sudbinu sadašnjih ekipa. AFC bi mogao da bude izuzetno uzbudljiv ove godine, jer vidimo ekipe koje mogu da poremete planove favorita.

A sada je vreme za najavu ili vodić kroz sve ekipe, gde ćemo se osvrnuti ko je šta promenio, kakva su očekivanja, kakve su realne šanse i da li će nijansiranje opreme Braunsa pomoći da se pokrenu sa mrtve tačke na kojoj stoje godinama. Oni su mi simpatični, pa sam ih pomenuo.

Krećemo prvo sa američkog fudbalskom konferencijom ili kraće AFC. Prelazimo na južni i zapadni deo u kome gazduju aktuelni šampioni. Odbraniti titulu je teže nego je osvojiti i ovo je zlatno pravilo koje je potvrđeno mnogo puta, a mali broj opovrgnuto. Na Čifsima je da nas uvere da oni to mogu.

Izvor: Icon Sportswire/Icon Sportswire

KANZAS SITI ČIFSI

Aktuelni šampioni. Najbolji kvoterbek lige trenutno je u njihovim redovima. Magije koje izvodi Mahomes su bez dvoumljenja potpuno osveženje u ligi. Produžili su Endija Rida, kupili su mu tone čizburgera i vremešni strateg je ostao na mestu da brani titulu. Poslednji put to je uspelo Beličiku i Brejdiju, pre jedno 10 godina, ako se ne varam.

Trčanje su pojačali jako dobrim prospektom sa drafta, Edwards-Helerom. Uz Vilijamsa, tu ne bi trebalo previše da brinu. Šta reći za hvatače. Tajrik Hil bi bez problema mogao da sprinta na Olimpijadi. Nijedan hvatač u poslednje tri godine nije imao toliko jardi nakon hvatanja kao on. Onda Semi Votkins koji je buduća zvezda kreirana od strane Mahomsa. Hardam i Robinson samo prave još moćniju ofanzivnu mašineriju. I onda na kraju dodate Trevisa Kelsija. Šta reći!

Veliko pojačanje je ostanak Krisa Džonsa, koji poslednje dve sezone razbija protivničke ofanzivne linijaše. Ostatak odbrane definitivno treba pojačati kod Čifsa, pre svega spoljne lajnbekere i defanzivne endove. Metju drži secondary igrajući sličnu igru kao Troj Polamalu za Stilerse. Na sreću Čifsa, Mahoms je toliko dobar, da sve manje rupe pokrije napadom. Da li tako mogu odbraniti titulu, jedva čekam da vidimo!

DENVER BRONKOSI

Čini se da ova franšiza može krenuti u dobrom smeru. Dru Lok je prošle sezone dobio priliku umesto Flaka i sa njim na mestu glavnog organizatora su stigli do 4-1. Igrao je bez pritiska, pokazao da može, ali sada svi znaju da može, tako da će sigurno biti bolje skeniran i praćen od strane protivnika. Trkački su pojačani Melvinom Gordonom, a Filip Lindzi već dve sezone ide preko hiljadu jardi, gde u prošloj nije imao nijedan fambl.

Sa drafta su uzeli dva potencijalno vrhunska hvatača, Džerija Džudija i Kej Dži Hamlera. Na sve to imaju Kortlenda Satona, koji je u drugoj sezoni pokazao da ide ka Pro Bowl statusu. Sa ovakvim rosterom, Bronkosim mogu imati moćnu ofanzivu u godinama koje dolaze. Na sve to, ofanzivna linija je negde na sredini lige po kvalitetu, ali je mlada, tako da možemo očekivati bolji plasman ove sezone.

Odbranu predvodi Von Miler sa mladim Bredlijem Čabom, dok ih je pojačao Kejsi iz Tajtansa. Mlađani kolega je bio oboren povredom, dok je Milerom odigrao slabiju sezonu od onih na koje je navikao navijače, a to su 10+ sekova po sezoni. Preležao je korona virus, opušten je i spreman da pokaže da 31 godina nije veteranska godina, nego najbolja. Odmah iza njih, lajnbekeri su možda i najstabilniji deo odbrane Bronkosa. Svi su odigrali svoju očekivanu sezonu, sigurno i bez velikih propusta.

Secondary je oslabljen odlaskom Krisa Herisa juniora, poslednjeg preostalog člana “NO FLY ZONE” postave. Prešao je među divizijske rivale, a Bronkosi se nadaju da će Ej Džej Boui moći dostojno da zameni slavnog kolegu. Ovo je sigurno deo tima na kome trener i upravo prosto moraju da rade, ako žele nešto više od samog ulaska u plejof ili mirisa wild carda.

LOS ANĐELES ČARDŽERSI

Prvi od čak dva LA tima. Ovaj mi je omiljeniji, ali nažalost najslabiji deo tima je onaj koji je jako bitan. Na mestu kvoterbeka imaju Tajroda Tejlora koji nije onaj igrač iz Bilsa, daleko je lošiji. Drugi izbor je Herbert, koji imaju jaku ruku, ali nije imao sezonu kakva se od njega očekivala na koledžu. Mogao bi da iznenadi, ali sigurno da je Tejlor prva opcija.

Ofanzivno ih najviše drži Kinan Alen, koji je produžio ugovor na više godina. Uz njega napreduje Majk Vilijams, a trkački Ekeler ima više prostora odlaskom Gordona, s tim što je dosta dobar i sa hvatačke strane. Ofanzivna linija je pojačana legendarnim Brajanom Bulagom (koji ima problem da ostane zdrav, ali kada jeste je ogromno pojačanje), a uz već dosta solidnu ofanzivnu liniju pravi relaksirajuću situaciju za Tejlora.

Odbrana je već druga pesma. Stariji od braće Bosa i Melvin Ingram će kao osice saletati kvoterbekove. Ingram je popustio prošle sezone, teško da će i ove. Periman mora da ustali formu, jer će mu rival biti sveža koledž krv, pravi atleta koji treba da brusi svoj talenat. Dvojica bivših Bengalsa su pojačali lajnbekersku liniju, pa će tako pesnica biti jača.

Secondary se pojačao, kao što sam iznad napisao, Krisom Herisom. Na to dodajte Dezmonda Kinga i Dervina Džejmsa na samom vrhu odbrane, kao poslednji bedem. Kejsi Hejvord, jako potcenjen kornerbek, drži drugu stranu i u poslednjih deset godina nema kornerbeka sa više isforsiranih netačnih pasova. Čardžersi imaju budućnost!

LAS VEGAS REJDERSI

Ne znam gde su pronašli Las Vegas i ne znam kako su tamo strpali baš Rejderse, sa golemom armijom njihovih navijača, ali ok, para vrti gde burgija neće, a burgija u Rejdersima odavno ne vrti produktivno. Era Džona Grudena mora dobiti nekakav epilog, nekakav obrt, koji će pokazati jeste li ovo sredina za njega i jeste li on trener za tu sredinu. Da li će ga inspirisati Vegas videćemo vrlo brzo.

Derek Kar je trebao da bude kvoterbek za velika dela, ali se utopio u boju opreme Rejdersa, a to nije bela boja. Da bude malo optimizma, prošlu sezonu je odigrao dosta pristojno. Druga najbolja u njegovoj karijeri. Previše je konzervativan, a ruku na srce nema ni neka posebne hvatačke opcije. Na trkačkoj strani, Rejdersi imaju odličnog Džejkobsa, a i njegove zamene su solidna opcija.

Na draftu su birali najbržeg među hvatačima, Henrija Ragsa. Od njega se mnogo očekuje. Renfro i Vilijams su bili prve hvatačke opcije, a Kar kako je konzervativan, ne bi me čudilo da Rags ne bude adekvatno koriščen. Daren Voler je jako lepa priča Rejdersa, koji je u prošloj sezoni bio među najboljim hvatačima kad su u pitanju tajtendovi. Kar više nema izgovora, jer opcija u napadu ima.

Već respektabilnu odbranu, popunio je fantastični Kori Litlton iz Remsa. Uz dolazak Kvjatkovskog, koja je sušta suprotnost Litltonu, jer je više okrenut blicu i zaustavljanju trkača, Rejdersi su, reklo bi se, uzeli dobar paket od onoga što se nudili, a sve trudeći se da popune rupe nastale odlaskom Kalila Meka. ono što je tu upitno je secondary, koji donekle može krpiti Litlton, ali samo do određene granice. Gruden neka spremi živce.

INDIJANAPOLIS KOLTSI

Transformacija iz veteranskog tima u mladi tim koji raste je završena. Doveden je Filip Rivers, koji polako već sprema papire za javljanje u penzioni fond. Veliko pojačanje je stiglo u liku DeForesta Baknera, prošle sezone sjajnog defanzivcu Najnersa. Pripada im najbolja ofanzivna linija u ligi, ali na to su nas navikli još iz vremena Šerifa Meninga.

Rivers će po prvi put u karijeri imati elitnu ofanzivnu liniju. Imaće dosta vremena, mnogo prostora i zatvorenu halu u dosta utakmica, što može napraviti zver od ovog igrača pred sam kraj karijere. Hilton, Pitmen i Kempbel su hvatači kakvi odgovaraju Riversu. Uz Meka na trkačkoj poziciji, napad Koltsa ne bi trebalo previše da brine za poene.

Već pomenuti Bakner donosi mnogo odbrani Koltsa. Bakner će kontrolisati prvu liniju, dok je za drugu zadužen niko drugi do Darijus Leonard. Onaj vanvremenski lajnbekere je prošle sezone imao preko 120 obaranja u svega 13 utakmica, pet presečenih lopti, pet sekova i jedan postignut tačdaun. Kada imate takvog igrača, automatski su svi ostali bolji.

Iz Vikingsa je stigao Rouds, koji će svojim iskustvom pokriti secondary koji pati odlaskom Pjera Dezira. Uz Roudsa, očekuje se da Rok Ja Sin zauzme poziciju prvog među jednakima. Kada sve ovo uzmemo u obzir Koltsi će sigurno biti jak kandidat za plejof, uzimajući u obzir koliko Rivers može podići kvalitet napada.

DŽEKSONVIL JAGUARSI

Gardner Minšu je od pika šeste runde postao starter. Jaguarsi su dosta čudno za sve, raskinuli “brak” sa Furnetom, koji se uhlebio odmah kod Brejdija u Tampi. Minšu teško da se planira dugoročno za prvog kvoterbeka i pre će biti da Jaguari upravo tu poziciju jure na sledećem draftu, nadajući se prvom piku.

Odlazak Furneta, ostavio je prostor mladim snagama na kojima je da se dokažu ugledajući se na Nika Čaba koji je iznenadio celu ligu prošle godine. Mislim tako bi bilo da živimo u bajci gde su kuće od čokolade i peva Branko Kockica. Trkačku opasnost nemaju, hvatačku takođe, osim donekle Čarka. Ofanzivna linija je među najgorima, tako da će Minšu i ove godine morati da izmišlja i pravi neku novu bajku koju će pričati deci pred spavanje.

Nekad su njihovu defanzivnu liniju zvali “Sacksonville”, a danas nema više nikoga iz te sacks postave, jer je i Kalajas Kempbel pokupio prnje i otišao. Ngakou je ostao pod franšiznim tagom čekajući da vidi šta će se desiti, a po svemu sudeći neće ništa. Sve ostali su neiskusni igrači. Lajnbekeri su razočarali, pre svih Majls Džek. Pojačanje u vidu Džoa Šuberta ne može spasiti propast koja dolazi. Pošto su zvanično razbili u secondary, više tu nema šta da se priča i bilo bi čudo da ne budu među najgora tri tima u ligi.

HJUSTON TEKSANSI

2017 na draftu su trejdovali za Votsona, a pre dva dana su ga častili masnim, novim ugovorom koji je on, ruku na srce, zaslužio. Da li sve te pare ili ne, to je današnji sport. Dosta upitan trejd najboljeg hvatača i jednog od najboljih u ligi, DeAndrea Hopkinsa, stavio je veliki upitnik na sudbinu Teksansa. Sa dvojicom Džonsona na trkačkim pozicijama, nadaju se da će otvoriti put Votsonu da slobodnije baca.

Vil Fuler će preuzeti Hopkinsovu stranu, dok će Brandin Kuks uzeti poziciju drugog hvatača i dobiti priliku da pokaže da je prošla sezona bila za zaborav celog tima Remsa, pa tako i njega. Keni Stils i novi potpisani, Randal Kob, napraviće pometnju kada se bude igrao shotgun. Ofanzivna linija je sve bolja i na nju su potrošili dosta novca, kako bi Votson bio što bolje zaštićen.

Odbranu predvodi surovi Džej Džej Vat. Problem je što je Vat jedini koji može da nabije pritisak na kvoterbeka, pa će tako Hjuston imati dobrih problema protiv ekipa sa kvalitetnom ofanzivnom linijom. Mersilus, Kaningem i MekKini će biti velika pomoć Vatu da drži prvi deo odbrane i pritiskaju što je više moguće. Secondary se snalazi u odbrani čovek na čoveka, ali imaju velike probleme u zonskom pokrivanju i to je najveći problem. Votson je dobio ugovor, miran je, ostaje mu samo da postane heroj Teksasa.

TENESI TITANSI

Davno sam gledao film “Setite se Titana” i prošla sezona me je podsetila na taj film. Ekipa koju su mnogi otpisivali herojski je gurala skoro do kraja. Derik Henri je igrao kao u transu, iako je Tanehil sigurno bacao, Henri je bio taj koji je činio čuda. Na sve to, uprava je stavila franšizni tag na njega, ostavljajući upitnik koji visi da li je to bilo kratkotrajno čudo ili Henri može da ponovo nestvarnu sezonu. Onda su pametno dugoročno postavljeni ugovori za Tanehila i Henrija, parafirajući sigurnu budućnost.

Ruki senzacija na hvatačkoj poziciji, Ej Džej Braun, sigurno planira da nastavi isto ove sezone u tandemu sa Tanehilovim sigurnim dodavanjima. Majk Vrejbl se sigurno zadovoljno smeška dok gleda svoju ofanzivu, uključujući sjajnog tajtenda Džonu Smita i ofanzivnu liniju koja je izuzetno dobro balansirana da šitit pas i trčanje.

Vrejbl je bio odbrambeni igrač tako da pretpostavljam da zna dobro šta radi. Defanzivna linija je prepuna mladih, neiskusnih igrača koji tek treba da uče kako da se nose sa izazovima u najkvalitetnijoj ligi. Lajnbekeri su skloni proklizavanju u čuvanju prostora, ali ne toliko u branjenju trčanja. Secondary je ostao bez sjajnog Logana Rajana, ali je bar Bajard tu. Odbrana škripi, ali solidan raspored i ofanzivni dvojac daju nadu da će ova sezona biti za pamćenje.

Važan update: Džejdivion Klauni je potpisao za Tenesi, što daje potpuno novu dimenziju defanzivnoj liniji Titana. Sjajan potez uprave i trenera Vrejbela koju su uspeli da dovedu Pro Bowl enda u svoje redove.


NASTAVIĆE SE...