jasno i nedvosmisleno

UJEDINJEN CEO SVET SPORTA: Ako Iran UBIJE svog rvača, izbacite ga iz svih takmičenja!

Autor Pavle Knežević

Oglasilo se Međunarodno udruženje sportista povodom slučaja Navid Afkari

Međunarodno udruženje sportista (WPA), koje okuplja više od 85.000 članova, pozvalo je na izbacivanje Irana iz svetskog sporta ako tamošnje vlasti pogube 27-godišnjeg rvača Navida Afkarija.

Mladi rvač osuđen je na dve smrtne kazne zbog ubistva redara na anti-vladinim protestima koji su se 2018. godine održali u Širazu.

Postoji, međutim, sumnja da je Afkari mučen kako bi dao lažno priznanjem, a aktivisti za ljudska prava tvrde da je uspešni rvač samo mirno protestovao, dok je njegov advokat dodao da nema dokaza za njegovu krivicu.

"Užasan čin pogubljenja sportiste može se smatrati odbacivanjem humanitarnih vrednosti koje sport promoviše. Zbog toga bi Iran trebalo da izgubi pravo da bude deo univerzalne zajednice sporta", rekao je direktor Međunarodnog udruženja sportista Brendan Švab.

Ovaj Australijanac je dodao da bi globalna sportska tela, poput Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) trebalo da iskoriste svoj uticaj i izvrše pritisak na Iran.

Iransko pravosuđe negiralo je tvrdnje o mučenju.

"Afkari je nožem ubio nevinog čoveka i priznao je na sudu. Sud je doneo smrtnu kaznu na temelju jakih dokaza, a Vrhovni sud je podržao takvu presudu", navodi se u saopštenju suda.

Grupe za zaštitu prava i strani zvaničnici, uključujući i američkog predsjednika Donalda Trampa, pozvali su na ukidanje odluke o izvršenju smrtne kazne, a na društvenim mrežama je pokrenuta kampanja #SaveNavidAfkari.

(Mondo.ba/agencije)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi