NFL NAJAVA SEZONE 3/4

NFL najava sezone 2020/21: Novi kapetan gusarskog broda i tim bez dobrog imena

Autor Vladimir Ćuk

Tom Brejdi kao gusar? Ko se tome nadao. Rvač Gronkovski je ponovo igrač, a jedan tim je ostao bez imena i za sada nastupa samo kao fudbalski tim. Zanimljivo zar ne? Idemo na NFC predstavljanje

Izvor: Nick Potts - PA Images/PA Images

Sa predstavljanjem AFC smo završili i prelazimo na NFC. Da kažemo da je tu situacija malo čistija i da promene nisu dotakle samo AFC (selidba Rejdersa u Las Vegas), već je jedan od timova izgubio svoj nadimak koji nosi još od 1933. godine. Razlog dobro poznat ovih dana, meseci, a biće i godina - rasizam. Vašington nije više Redskins ili Crvenokošci, jer se to smatra podrugljivim. Mislim ovo traje već dugo, jedno 60 godina i sreća da je konačno završeno.

Ovde ćemo ponovo videti stare, dobre duele Kaubojsa i Iglsa, dok će se na jugu voditi prava rovovska borba za plejof mesto. Ako čitate do kraja, saznaćete i zašto. Adrian Piterson se pod stare dane preselio u Detroit, prkoseći godinama i hiljadama preoranih jardi. Sijetl se ozbiljno pojačao u backfieldu, ali je izgubio Klaunija. Tu su Tom Brejdi i Rob Gronkovski koji su, takođe, zamenili konferencije.

Očekuje nas “luda” i uzbudljiva sezona, a pre toga evo pretposlednjeg dela najave.

NFC / Istok i Jug

NJUJORK DŽAJANTSI

Novo lice u Njujorku, novi trener na klupi. Mnogi osporavaju pikove Džajantsa u likovima Sekiona Barklija i Danijela Džonsa. Prvi je previše sklon povredama. Naspram toga, kada bi gledali njegov talenat i atleticizam, ne postoji trkač koga bi uzeli pre njega. Savršena napadačka mašina, ali kada nije povređen. Na drugoj strani, Džons je nasledio Ilaja Meninga i natukao sebi teško breme na leđa. Džons nije konzervativan plejmejker, ali koliko zna da kreira veličanstvenih napada, toliko zna da kreira užasno loših grešaka koje rezultiraju porazom.

Darijus Slejton se nametnuo kao prva hvatačka opcija i znalački je iskoristio propuštene utakmice Tejta i Šeparda. Nijedan tajt-end nije odigrao celu sezoni, pa tako ni Ingram, ali je sa preko 6 jardi po hvatanju pokazao da može biti produktivan. Ofanzivna linija nije bila toliko loša, ali pokazuju znake da će ove sezone biti kvalitetniji.

Defanzivna linija je znala dobro da zaustavi trčanje, ali je bila znatno lošija u pritisku na kvoterbekove, gde su morali da krpe spoljni linijaši, među kojima se posebno izdvojio Markus Golden. Sve je iznenadio dolazak Blejka Martineza, koji je time rasturio sjajnu lajnbekersku liniju Pekersa. Ovo će biti itekako veliko pojačanje za Džajantse, pored Meja i Ogltrija. Bredberi je odlično pojačanje na kornerbeku, pa će uz Dženorisa Dženkisa, još kvalitetnije kontrolisati krila. I kad sve to uzmemo u obzir, što se kaže - samo da je zdravlja u Džajantsa!

DALAS KAUBOJSI

Nekako su uspeli da “isteraju” starog trenera Gereta, koji je odbijao da napusti stadion i Kaubojse. A što bi to i uradio, kada se zna koliko ova franšiza vredi. Šalu na stranu, stigao je MekKarti i svi se nadaju da više neće biti toliko nesrećnih poraza koji su ih odvojili od plejofa. Secondary je prošle sezone pravio velike greške, koje su kumovale tim minimalnim porazima. Sada su ostali bez najboljeg “iza”, pa će se nekako krpiti, što može biti prilika da neko novo lice eksplodira.

Dak Preskot ne spada u prvi ešalon kvoterbekova, iako cifre koje zamišlja u ugovoru treba da kažu drugačije. Na njemu je franšizni tag. Na njemu je da igrom dokaže da nije u srednjoj klasi, nego bar višoj srednjoj. Eliot trči i hvata, pa dosta podseća na Edžerina Džejmsa u svojim pohodima. Na hvatačkim pozicijama su pustili Koba, ali zadržali mlade snage, Galupa i Kupera, kome je produžen ugovor. Ofanzivna linija je jedan od zaštitnih znakova Kaubojsa, setite se samo istorijski igrača koji su tu igrali, tako da su tu reči suvišne.

Kvin i Lorens su zaduženi kao defanzivne sile da vrše konstantan pritisak na ofanzivne linije, ali im se sada pridružio Dontari Poe kao nose-tekl. X faktor bi mogao biti Aldon Smit, koji je u prve dve sezone u NFL bio mašina za sekove. Problem je što ima baš debeo dosije, pa je tako propustio par godina igranja, da bi mu ovog leta dopustili da se vrati, kada je potpisao za Dalas. Ovde je samo pitanje da li se urazumio ili je i dalje lud.

Mladi Džejlon Smit gospodari na lajnbekerskoj liniji, ostavljajući tek poneki milimetar prostora. Secondary je upitan, posebno posle odlaska Bajrona Džonsa u Majami. Izmešane su karte iza, imaju kvalitetnog rukija, ali je sve osrednje. Starteri i rezervisti grizu jedni druge, a niko nema izražen kvalitet. Ostaju prvi favoriti za čelnu poziciju, ali moraće da prate šta rade Iglsi.

FILADELFIJA IGLSI

Iglsi bi trebali ići pre Dalasa, iako analize kažu da su drugi favoriti za osvajanje divizije. Prošle sezone su im bila dobro počupana krila, a počupale su ih povrede. Kada vidite da je prvi hvatač tek na četvrtoj poziciji po broju uhvaćenih jardi, pa roviti Erc, onda je jasno da je Karson Venc napravio pravo malo čudo u napadu. Na kraju su vezali četiri pobede i upali u plejof. Sada su dodali dosta atleticizma, brzine i hibridnih pozicija, što može biti preduslov za sam vrh.

Mladi Senders nije bog zna kako oduševio, ali za njega radi vreme. Hvatači su zdravi, pre svih iskusni DeŠon Džekson, kao i Džeferi. Tome su dodali vrlo dobro Gudvina iz Najnersa, ali su pokupili odličnog prospekta sa drafta u liku mladog Rigora. Zek Erc i Dalas Gedert su najbolji tajt-end duo u ligi. Na sve to dodate najbolju ofanzivnu liniju prošle godine i ne vidim razlog zašto ih ne vide kao favorite.

Defanzivna linije je nepromenjena i u njoj dalje caruje Flečer Koks. U poslednje dve sezone, samo je vanserijski Eron Donald imao više pritisaka na liniju od Koksa. Na atlesku liniji lajnbekera, treba dodati jedan od najboljih backfielda. Stigao je fenomenalni Darijus Slej iz Lajonsa. Džejlen Mils je produžio ugovor i počeće na poziciji sejftija, udruživajući snage sa MekLaudom. Kada sve ovo pogledate, gde biste smestili Iglse?

VAŠINGTON (ZA SADA BEZ DOBROG IMENA)

Oko imena sam već gore ispričao kratku priču. Ovo jeste skroz novi početak kako god da okrenete. Novi početak za Vašington, novi početak za Rona Riveru koji je klupu Pantersa zamenio klupom drugog fudbalskog tima (zvaću ih za sada tako). Imaju prilično težak raspored, pa tako polažu nade da bi Dvejn Haskins konačno mogao da se probudi. Peterson je sa 35 godina pružio koliko je mogao i predao štafetu mladom Derijusu Gisu, koji je pokazao znake da može.

Teri MekLaurin je postao prva hvatačka opcija i omiljeno oružje Haskinsa još od koledž dana na Ohaju. Problem je što je on jedino legitimno oružje u napadu, čak i pojačani MekKisikom, koji je jedini iskusniji igrač u napadu. Ruki Gibson može biti otkrovenje, ali to ćemo još sačekati bar sredinu sezone. Da napomenem da se posle teške povrede vratio Aleks Smit i da će Rivera u njemu videti stabilnost, ako Haskins zakaže. Ofanzivna linija je dosta solidna, pa tu treba tražiti razlog za malo srećnih trenutaka.

Što se odbrane tiče, u prvoj rundi su pokupili najboljeg defanzivnog linijaša na koledžu, Čejsa “Predatora” Janga. Jang donosi čak više od Bose i Gereta kada je u putanju pritisak na kvoterbeka, ali mnogi sumnjaju u njegovu inspiraciju igranja za Vašington. Fudbalski tim ima snagu za pritisak na kvoterbeka, posebno Joanidis, Svet i Alen, koji će uz dodatak Janga biti konstantna pretnja.

U lajnbekerskoj liniji je iznenadio Bostik, koji se preporodio od dolaska iz Stilersa, pa su ga častili novim ugovorom. Uz dodatak veterana Dejvisa i mladog Holkomba mogu biti zadovoljni. Danbar je otišao u Sijetl kao najbolji secondary igrač, jer ga Rivera nije video kao igrača sistema. Vratili su Fulera koji izlazi iz povrede i ako bude onaj stari, zameniće učinak Danbara. Tu je pojačanje, Ronald Darbi iz Iglsa, uz starosedeoce Moroa i Kolinsa daju solidan backfield. Želim im svu sreću da nađu svoj nadimak i naprave bar pet pobeda.

ATLANTA FALKONSI

Ovde je jedan jedini gospodar i zove se Julio ili Hulio Džons, ali zvaćemo ga Hulio. Izgleda da ih je onaj nesrećni poraz u Superbolu žestoko prodrmao, pa od tada ne mogu da se vrate na pravu stazu iako imaju najboljeg hvatača lige. Ofanzivno i defanzivno su se pojačali, ali je dobar deo toga takozvana mačka u džaku. Hejden Hurst (zamenio Hupera) i Tod Garli su sigurno pojačanja za napad, značajna ako budu igrali kako znaju, mada imaju od koga da dobiju lopte i prostor.

Svi znamo da Met Rajan može dobro da baca. Ali za to postoji uslov, čak i kad si Mahoms ili Bris. Potrebna ti je iole kvalitena ofanzivna linija, što Falkonsi prošle sezone uopšte nisu imali. Investirali su svoje pikove kako bi ojačali ofanzivnu liniji, tako da je realno očekivati da će Metjuz i Mek dobiti neophodnu pomoć da brana opet ne bi pukla, a voda prešla preko grla Rajanu. Ovo će omogućiti automatski više trčanja i više dubljih pasova prema Džonsu. Garli može probuditi stari duh iz Remsa, te zajedno sa Frimenom napraviti dosta štete protivnicima.

Odlaskom Bizlija i Klejborna, Pro Bowl defanzivac, Grejdi Džeret je ostao praktično sam da vrši pritisak i to može biti veliki problem za odbranu. Tu je Dante Fauler iz Remsa koji je učio iz Erona Donalda, pa se može reći da je učio od ubedljivo najboljeg. Ostali su bez Kembela, ali su bar ostavili Džonsa koji spada među najbolje lajnbekere kad je u pitanju pokrivanje terena. Trufant je otišao, pa su ga zamenili rukijem sa Klemsona, Ej Džej Terelom. Kazi i Alen su na sejftijima, ali daleko od toga da će odbrana biti sigurna. Od odbrane sve kreće, a Jastrebovima su baš tu kandže tupe.

KAROLINA PANTERSI

Dosta je promena bilo među Panterima, ali je samo jedna konstanta - Kristijan MekKefri. Stigao je novi trener, Met Rule, a sa njim i Tedi Bridžvoter, koji se preporodio među Sejntsima i sada čeka svoju šansu da pokaže da je sve pre toga bio splet nesrećnih okolnosti. Luk Kuečli se naprasno povukao sa samo 28 godina, ostavivši veliku prazninu u sredini lajnbekerske linije. Ovu sezonu treba posmatrati kako sezonu kada će graditi, bez preteranog zagledanja u broj pobeda.

Ofanzivna snaga definitivno leži u MekKefriju. Ono što je Maršal Folk radio u Remsima, on radi u Pantersima, možda još snažnije. Sa +1000 jardi, što pasom, što trčanjem, stavlja ga u samu elitu ofanzivaca. Di Džej Mur, koji je pozitivno iznenadio, uz Semjuela, dobili su pomoć u vidu Robija Andersona. Vreme je bilo da se pozdrave sa Olsenom, pa će tako mladi tajt-endovi dobiti svoju šansu. Bridžvoter ima ispred ofazivnu liniju koja dobro brani udarce spolja, ali ne toliko sredinu, pa bi trebao da obrati pažnu na dešavanja ispred sebe, a manje sa strane.

Sve pikove su potrošili na odbranu, od toga čak tri na defanzivnu liniju, jer su ostali bez Maria Edisona, Brusa Irvina, Dontari Poa, Vernona Batler i Džeralda MekKoja, praktično svih koji su donosili sekove. Ostao je samo sofmor Brajan Burns, koji će se sada naći na mestu startera. Tu se mnogo očekuje od Derika Brauna koji je biran sa visoke pozicije na draftu. Ostala pojačanja teško mogu da nadoknade izgubljeno, pa je to još jedan razlog zašto ove sezone moraju da grade od temelja.

Odlaskom Laki Luka, osetili su snažan udarac, pa su brže bolje stavili katanac na Šeka Tompsona, koji je bio sjajan pored Kučelija prošle sezone. Bredberi je napustio tim, pa su tako pikove koje nisu potrošili na defanzivnu liniju, potrošili na secondary. Mladi Donte Džekson, od koga se očekuje potpun razvoj ove sezone, uz Treja Bostona ostaje da čuva poslednji bedem odbrane. Kuća se gradi od temelja, a temelj su ovde mladi. Treba imati strpljenja.

Izvor: Icon Sportswire/Icon Sportswire

TAMPA BEJ BAKANIRSI

Šta ovde reći, a da ne znamo svi koji pratimo ovaj sport. Prvo je potpisao Tom Brejdi, koji je promenio dres sa kojim se mislilo da će otići u penziju. Pa je promenio konferenciju, te iz hladnog Masačusetsa otišao na vrelu Floridu. Od uglađenih Patriota među sirove Gusare. Na kraju je ubedio svog “kapoa” da se vrati i Gronk se vratio. Pokazao je da je u istoj onoj formi iz ere osvajanja titula. Brejdi ima sjajan napad u to nema sumnje, na čelu sa Evansom, koji je atleta kakav se retko viđa, ali bi preterao kad bi ga uporedio sa Megatronom, pa ću to preskočiti. Otišao je sjajni, mladi Vinston među Sejntse, posle najbolje karijerne sezone, a upravo ova dva tima igraju prvu utakmicu, koji ne treba nikako propustiti.

Trkači su solidni, ali hvatači razbijaju protivničke odbrane. Kris Gudvin i Majk Evans su hvatačke sile. Obojica su ProBowl igrači i obojica su skupili preko 1000 jardi prošle sezone. Uz dodatak Gronka, Brejdi ima možda najbolju ofanzivnu silu ispred sebe. Uz krađu na draftu, u vidu Tajlera Džonsona, koji bi da upadne na mesto Perimana, Tajtendovi su odlični, uz Gronka fenomenalni. Na sve to imaju sedmu ofanzivnu liniju po rejtingu. Baksi imaju čemu da se nadaju, a to je novo osvajanje titule, ovog puta kroz napad, jer je poslednju osvojila odbrana.

Vita Vea i Suh su čuvari središnje teritorije. Glavni napadači na kvoterbeka su Pjer-Pol i izvanredni Šekil Beret. Nasib je otišao u Las Vegas, ali je ostavio iza sebe dobre zamene. Samo su Kučeli i Bobi Vagner bili iznad Lavonte Dejvida u poslednje tri sezone. Njih trojica su jedini koji su uvek u Top 10 po pokrivanju i branjenju trčanja. Devin Vajt je komplemetaran sa Dejvidom i tu Baksi imaju strašan tandem. Mladi secondary je bio strašno dobar prošle sezone i treba samo očekivati dalji napredak. Eto kad sve pogledate, možda i neće samo napad osvojiti potencijalnu titulu, jer je odbrana strašno dobra.

Izvor: Icon Sportswire/Icon Sportswire

NJU ORLEANS SEJNTSI

Sejntsi mogu sve. Ali mogu sve i da uprskaju. Svedoci smo toga poslednje tri sezone. Dru Bris kao da ne stari, osim što ga muče povrede, tu i tamo. Jedno je sigurno, Dru je i dalje u misiji koja se zove poslednji prsten. Sigurno je da će imati veliku pomoć u dobro balansiranom timu, koji se dobro pojačao kroz akviziciju Malkoma Dženkinsa, starog lica koji se vraća posle šest godina, koji se brzo po dolasku postavio kao jedan od lidera. Iskreno se nadam da onaj “ispad” Drua Brisa neće negativno uticati na ekipu.

Bris je broj jedan, ali imaju spremnog Vinstona, kao i Tajsoma Hila u trik akcijama. Ovde imaju najdublji sastav u ligi. Alvin Kamera je trkač broj jedan, ali i tu imamo upliv Hila u pojedinim akcijama, pa onda i odličnog Latavijusa Mareja. “Can’t guard Mike” je odigrao najbolju sezonu u svojoj kratkoj, ali elitnoj karijeri risivera. Tomas je postavio rekorde, a sada ima i odličnog Emanuela Sendersa koji se pridružio četi Šona Pejtona. Kuk i Hil su pouzdani na pozicijama tajt-endova, dok je ofanzivna linija završila prošlu sezonu kao peta najbolja u ligi.

Defanzivnu liniju nosi Kameron Džordan i tu mislim bukvalno. Jedan od najkompletnijih endova u ligi u poslednjih pet godina. Devenport se lepo razvija na drugoj strani i tu ne bi trebalo da brinu. Potpunim oporavkom Šeldona Retkinsa biće to odlična linija. DeMario Dejvis je završio sezonu u najboljoj postavi lige i to mnogo toga govori. Secondary je sada jedan od boljih u ligi, posebno što se staro lice vratilo u postavu. Biće velike borbe između Sejnta i Baksa, biće surovo i za sve gledaoce najatraktivniji duel.

NASTAVAK SLEDI SUTRA....