DEBAKL NA JUBILEJU "SKUDERIJE"

ŠAMAR ITALIJANIMA U FERARIJEVOJ KUĆI: Het-trik Hamiltona, samo DVOJICA iza Fetela na kraju trke!

Autor Nikola Janković

Prvi put se na podijum popeo Albon.

Na prvoj trci u Muđelu u karijeri, šestostruki šampion sveta Luis Hamilton ostvario je šestu pobedu u sezoni i povećao prednost nad klupskim kolegom Valterijem Botasom na 54 boda.

Nedelju dana posle nezaboravne predstave u Monci, as Mercedesa zabeležio je het-trik u tradicionalnom domu Ferarija i to baš na dan kada je "skuderija" proslavljala hiljaditu trku u Formuli 1.

Na njoj je novu "duplu" pobedu ostvario Britanac u nemačkom automobilu.Šarl Lekler umalo je "prošao" kroz zaštitni zid prošlog vikenda na autodromu kraj Milana, na kom je Hamilton osvojio pol-poziciju i postavio najbrži krug u istoriji.

Ovog puta mladi automobilista iz Monaka prošao je kroz cilj kao osmi u specijalno "prefarbanom" bolidu tamnije nijanse crvene, dok je četvorostruki prvak sveta Sebastien Fetel završio kao deseti.

Samo su dvojica vozača bila lošije plasirana od Nemca.

Prvi plasman na podijum u karijeri ostvario je Aleksander Albon, koji je završio trku sa sasvim pristojnim zaostatkom za dominantnim Mercedesima. Malo je reći da je 23-godišnjak iz Londona, koji se takmiči pod zastavom Tajlanda, bio oduševljen!

Čak 23 minuta trke "otišlo" je na vožnju pod crvenim zastavama, zbog izletanja Lensa Strola u krivini Arabijata.

Danijel Rikardo iz Renoa završio je kao četvrti, ispred Serhija Pereza u Rejsing Pointu. Bodove su još osvojili i Lando Noris, Danil Kvjat, Lekler, Fetel i Kimi Raikonen.

Trka Formule 1 prvi put je vožena na čuvenom Međunarodnom autodromu Muđelo kraj Firence, koji je tokom godine Ferarijeva baza za ispitivanja, testiranja i razvoj trkačkih automobila. Na mestu gde smo navikli da gledamo okršaje Valentina Rosija sa Špancima i ostatkom sveta, Hamilton je ostvario 90. pobedu u karijeri.

Priliku da se izjednači sa Mihaelom Šumaherom na večnoj listi, 33-godišnjak iz Stivenejdža imaće već 27. septembra u Sočiju. Velika nagrada Rusije prva je od osam trka do kraja sezone započete u Austriji sredinom jula.

Prvog dana novembra, karavan će ponovo proći kroz Italiju i zaustaviti se u San Marinu, gde će na Međunarodnom autodromu Enco i Dino Ferari - popularnoj Imoli - biti vožena trka Formule 1 prvi put od 2006. godine.

Izvor: rezultati.com

Generalni plasman posle devet trka: Hamilton (Mercedes) 189, Botas (Mercedes) 135, Maks Ferštapen (Red Bul) 110...