gledamo rađanje zvezde

O NJEMU BRUJI SVET MMA, IMAMO LI BUDUĆU LEGENDU SPORTA? Uprkos svemu, švedski Čečen je ove jeseni glavna tema u UFC-u!

Autor Pavle Knežević

Njegova statistika je nestvarna, u oktagonu deluje brutalno, svi polažu velike nade u njega

Dugo je svet sporta čekao ovo. U UFC-u se trenutno takmiči borac koji je toliko dominantan i koji proizvodi toliko besmislenu statistiku, da se ceo MMA svet uključio i sa pažnjom prati dokle će da stigne i šta će sve da uradi.

Po predispozicijama i svemu urađenom – može mnogo, možda i najviše. Ali, ostaje nam da vidimo. Dok ne dođu teške borbe i veliki ispiti, svi pomno prate šta će Hamzat Čimaev sledeće uraditi.

Čečen sa švedskim državljanstvom nokautirao je ovog meseca iskusnog Džerlada Miršarta, a svet borilačkih veština zapalile su rasprave na samo jednu temu: da li je on "pravi"?

Čimaev je uništio Miršarta za samo 17 sekundi, što mu je bila tek treća borba u promociji UFC.

Čimaev protiv Miršarta, nokaut za 17 sekundi
Izvor: YouTube/MMA The fight for life

Time je postavio rekord kao borac koji je najbrže došao do tri pobede – za samo 66 dana – čime je poboljšao svoju reputaciju, jer je letos za samo 10 dana vezao dve pobede na "Ostrvu borbe".

Tada je uništio Džona Filipsa, a posle i Rajsa Mekija. U te dve borbe udaren je ukupno DVA PUTA, a protiv Miršarta nijednom, tako da kada se pogledaju udarci, u poslednje tri borbe je svoja tri protivnika pogađao 196 puta, a oni njega SAMO DVA.

Da se poigramo brojkama, "Borz" ("vuk" na čečenskom) ima više UFC borbi nego što je dobio udaraca u te tri borbe! A pošto ima zakazanu još jednu borbu do kraja ove godine, neporaženi 26-godišnjak deluje kao da je na sigurnom putu da postane šampion velter kategorije (do 77 kilograma u UFC-u). A možda i neku višu kategoriju.

Problem je sada protivnik, jer se podiglo dovoljno prašine da zainteresuje sve, ali nedovoljno da se bori za titulu protiv najvećih imena. Pominjao se Demijan Maja, ali je Dejna Vajt, prvi čovek UFC-a, rekao da Brazilac možda neće imati vremena da se spremi za Čimaeva.

Nova zvezda UFC-a pokazao je još jednu svoju osobinu – na izgled je neumoran i deluje kao da bi mogao da se bori svakog vikenda, ali to je, naravno, nemoguće jer nijedna komisija, niti promocija bi mu to dozvolile.

"Volim da se bijem, volim da se borim i razbijanje ljudi mi je baš lako. Došao sam u Švedsku kad je u mojoj zemlji bio rat, tako da mi borba lako dođe. Lako je, a i volim da razbijam ljude. Razbiću svakog", govorio je Čimaev.

Borac će se pronaći, a glavni cilj u velteru, kako sada stvari stoje, jeste šampion Kamaru Usman, koji bi u decembru trebalo da brani pojas protiv Gilberta Burnsa. Naravno, tu je i Kolbi Kovington, koji je pobedio Tajrona Vudlija, tako da sada deluje moguće da će se organizovati meč starih neprijatelja Kovingtona i Masvidala, koji se iskreno ne vole.

No, bez obzira da li će Čimaev ići na Maju, Edvarsa, Kijezu, Nila, Tompsona ili bilo koga drugog, sada zaista deluje da će to biti usputna stanica i da će jako brzo stići do Usmana.

A onda…

Hamzat Čimaev najbolji potezi
Izvor: YouTube/FIGHTsportTV

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi