Ostali sportovi

HAMILTON JE NAJBOLJI SVIH VREMENA: Istorija je ispisana, Šumaher više nije rekorder!

Autor Dušan Ninković

Formula se posle 24 godine vratila u Portugal, a Britanac je ušao u istoriju.

Mihael Šumaher više nije vozač sa najviše pobeda u Formuli 1! Od danas, to laskavo priznanje pripada Luisu Hamiltonu, pobedniku čak 92 trke.

Pobeda u Portugalu približila ga je novoj šampionskoj tituli, ali i osamila na mestu vozača sa najviše pobeda u ''najbržem karavanu na svetu''.

Šansu da pokvari planove Luisa Hamiltona imao je Valteri Botas, koji je već na početku trke uspeo da pretekne klupskog kolegu i stigne na čelo karavana.

Ipak, njegovo prvo mesto je potrajala, uz manje prekide, tek do 20. kruga, kada je Hamilton izbio na čelo. I odatle se nije pomerio do kraja trke. Prednost je rasla, a Hamilton postajao svestan da će oboriti rekord legendarnog Nemca.

Luis Hamilton je do svoje 92. pobede u karijeri stigao nakon 262 trke, dok je Mihael Šumaher svojevremeno vozio 308 trka i na njima upisao 91 pobedu. Nemac je u karijeri osvojio sedam titula, pa bi na kraju tekuće sezone Hamilton mogao da se izjednači i po tom kriterijumu.

Prvu pobedu u Formuli 1 Luis Hamilton je upisao pre više od 13 godina, u junu 2007. godine, na stazi u Kanadi.  Te sezone je pobedio još tri puta, da bi u narednoj godini osvojio svoju prvu titulu svetskog šampiona.

Nakon pobede u Portugalu, gde se Formula vozila po prvi put od 1996. godine, Hamilton je dodatno uvećao predonst u šampionatu. Sada ima gotovo 70 bodova više od Botasa (230-161), a još dalje su Maks Ferstapen, Danijel Rikardo, Serhio Perez,...

Naredna trka u šampionatu je u Imoli, na stadionu Enco i Dino Ferari, a ponovo će vozači Mercedesa imati najveće šanse da se domognu trijumfa.