izjasnite se

DA LI JE HAMILTON ZAISTA VEĆI OD ŠUMAHERA: Brojke su im iste, vreme radi za Britanca, šta vi kažete? (ANKETA)

Autor Pavle Knežević

Ponovo je oživela debata, možda je ovo i stvar generacije, da čujemo vaš glas

Luis Hamilton je danas izjednačio broj Mihaela Šumahera od 91 pobede u Formuli jedan. Slavljem u Nirburgringu došao je do broja koji je delovao nedostižno kada se Nemac prvi put povukao 2006. godine.

Hamilton je sada na sigurnom putu da osvoji i ovu titulu i time će izjednačiti još jedan Šumaherov rekord. Cifre su zaista takve, ali – ko je veći od njih?

Postoji nekoliko načina da se to izmeri. Nešto stariji ljubitelji Formule 1 uvek će poštovati Šumaherovo gonjenje vozila do krajnjih granica tehničkih mogućnosti, kao i uvođenje fitnesa kao sastavni deo vozača Formule 1. Sa druge strane, Hamilton je možda najbolji vozač kvalifikacija svih vremena, jer uvek nađe načina da se izbori za čelne pozicije. Osim toga, i on je briljantan vozač.

Šumaher tokom trka praktično nikada nije pravio taktičke greške, a često je i sam diktirao taktiku kada su u pitanju promena guma ili stajanje u pit stop.

Hamilton tu možda malo zaostaje, iako je generalno solidno svestan okruženja i onoga što se dešava. Ipak, pamtimo kada je 2015. u Monaku, na primer, ubedio svoj tim da uđe u pit pod bezbednosnim vozilom 13 krugova pred kraj – što ga je koštalo pobede. Šumaher takve greške nije pravio.

Kada je u pitanju trka po kiši, nadimak "regenmeister" (majstor kiše) se ne dobija tek tako. Šumaher je besprekorno vozio po kiši, pa čak i kada mu je bolid bio maltene pred raspadom, kao 1996. u Barseloni, kada je imao čak 45 sekundi prednosti nad drugoplasiranim Žanom Alezijem.

Ali, ako kažemo da je Šumaher najbolji vozač po kiši, onda je Hamilton sigurno jako blizu i bolji od bilo koga drugog sem "Šumija". Vrlo retko ispušta "pol" kada se kvalifikacije voze po kiši, kamoli trke.

Kada je u pitanju zaostavština – maltene svako na svetu zna ko je Mihael Šumaher, i dugo je bio jedan od sinonima za Formulu 1. Čak i kada je odlučio da napusti Beneton u najslavnijim danima i ode da podiže Ferari. I danas važi za jednog od najvećih, a za mnoge i najvećeg svih vremena.

Na strani Hamiltona kada je zaostavština u pitanju je to što njegova karijera i dalje traje i on može da postavlja nove rekorde. Osim toga, Zapadni svet ga slavi zbog pitanja koja su važna u Britaniji ili SAD, kao što su borba za rasnu raznolikost u društvu i borba protiv rasizma, zbog čega ga tamo slave.

Svi mlađi vozači sada žele da budu Hamilton, baš kao što su nekada želeli da budu Šumaher.

Možda je do generacija.

Šta vi kažete?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.