Idemo devojke!

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O SRBIJI NA EVROPSKOM PRVENSTVU: Počinjemo od svetskih šampionki, devojke bi mogle da iznenade!

Autor Nikola Lalović

Otišle su u tišini na EP, hoće li se trijumfalno vratiti?

Izvor: MN Press

U cetvrtak pocinje Evropsko prvenstvo za rukometašice u Danskoj koje ce se odigrati od 3. do 20. decembra. Posle mnogo peripetija naš tim je konacno stigao na odredište odigravanja meceva.

Prvobitno je takmicenje trebalo da se održi u Norveškoj, ali je ta zemlja zbog problema sa virusom korona odustala od organizacije. Ipak, Evropskog prvenstva ce biti, a naše rukometašice se nalaze u grupi C sa Holandijom, Madarskom i Hrvatskom.

Sistem takmicenja je takav da prve tri ekipe iz grupe prolaze dalje, ali se bodovi osvojeni u duelima sa ekipama koje idu dalje prenose, pa ce tako svaki mec imati veliki znacaj.

Naša grupa se ukršta sa grupom gde su Rumunija, Norveška, Nemacka i Poljska. Iz grupe druge runde samo po dva tima idu dalje u polufinale, tako da naš tim mora da pobedi skoro sve meceve kako bi mogao da se nada da ce igrati za medalje.

Cemu se nada Srbija?

Prvi mec nas ocekuje u petak od 20:30 i tada ce selekcija Srbije biti na najtežem zadatku. Protivnik ce biti aktuelne svetske šampionke iz 2019. godine Holandanke. One su na poslednja dva Evropska prvenstva osvojile bronzu i srebro, što dovoljno govori o njihovom kvalitetu. Pobeda u ovom mecu bi bila podvig i pokazala bi da naš tim ima šansu da igra za najvece domete.

"Analizirali smo sve protivnike, ali fokus nam je sada na prvom mecu sa Holandijom, koji nam je jako bitan za pocetak prvenstva. Nakon toga okrecemo se i ostalim duelima koji nas ocekuju u okviru naše grupe. Želimo da uzmemo što više bodova, i onda ce sve biti lakše za nas. Na prvenstvu ce biti jako kvalitetnih ekipa, svakako nema lakih protvnika, ali idemo korak po korak", rekla je po dolasku u Dansku kapitenka ovog tima Katarina Krpež-Šlezak.

Dva dana kasnije dolazi utakmica u kojem ce selekcija Ljubomira Obradovica imati lakši posao, protivnik ce biti Madarice. One su po ocekivanjima rivalke za drugo mesto u grupi. Poslednji veliki rezultat imale su u Beogradu 2012. godine, kada su osvojilFe bronzu.

Uglavnom su poslednjih nekoliko takmicenja završavale u grupnoj fazi i ovaj tim Srbije svakako ima kvalitet da pobedi u tom mecu.

Poslednji mec grupne faze dolazi 8. decembra i tu je naš tim apsolutni favorit. Hrvatska je na poslednja dva Evropska prvenstva bila 16. i samo pojavljivale u Danskoj je veliki uspeh za komšijsku selekciju.

RASPORED:

Petak: Holandija – Srbija 20:30

Nedelja: Srbija – Madarska 16:00

Utorak: Srbija – Hrvatska 18:15

Kako smo inace prolazili?

Plasman u drugi krug ne bi trebalo da bude problem za naš tim, ali samo prva cetiri mesta na prvenstvu donose plasman na Svetsko prvenstvo 2021. godine.

Ovo je osmo uzastopno Evropsko prvenstvo na kome nastupa naš tim, a selektor Ljubomir Obradovic ce voditi tim po treci put. On je javno kritikovao što se šampionat Evrope uopšte igra u ovakvim uslovima, a situacija sa virusom korona ce iskomplikovati ovaj turnir.

Ne samo da ce u Danskoj biti primenjene izuzetno restriktivne mere, vec je i veliki broj timova lišen pomoci mnogih rukometašica koje su pozitivne.

"Holandija muci muku sa time što Estevana Polman nece biti na prvenstvu, ali ona je odsutna zbog povrede, ne zbog virusa. Generalno dosta ekipa ima problema sa odsutstvom igracica, ali svaka država uvek popuni svoj tim kvalitetnim igracicama, tako da mislim da to nece uticati na kvalitet prvenstva. Kako ce biti nama, tako ce biti svima na ovom prvenstvu", rekla je tim povodom Kristina Lišcevic.

Najveci uspeh na evropskim prvenstvima naše rukometašice su napravile na domacem terenu 2012. godine kada im je za dlaku izmakla bronza. Tada su bile cetvrte, a inace su takmicenje završavale u grupnim fazama.

Srbija na EP

2000. godina - 7. mesto 2002. godina - 6. mesto 2004. godina - 12. mesot 2006. godina - 13. mesto 2008. godina - 14. mesto 2010. godina - 14. mesto 2012. godina - 4. mesto 2014. godina - 15. mesto 2016. godina - 9. mesto 2018. godina - 11. mesto

Koga cemo gledati na EP?

Tim je uglavnom poznat, nova lica su 18-godišnja Jovana Jovovic koja ce igrati na pozicji levog beka, kao i pivot Jelena Agbaba.

Kaptenka tima je Katarina Krpež-Šlezak, a Kristina Lišcevic,Andrea Lekic, Dragana Cvijic, Jovana Stojiljkovic, Sladana Pop-Lazic i Jelena Lavko ce biti glavni stubovi tima.

Na spisku selektora Obradovica su:

GOLMANI: Katarina Tomaševic, Jovana Risovic i Kristina Graovac

LEVA KRILA: Sanja Radosavljevic i Dijana Radojevic

DESNA KRILA: Katarina Krpež Šlezak i Željka Nikolic

PIVOTMENI: Sladana Pop Lazic, Jovana Milojevic i Jelena Agbaba

BEKOVI: Jovana Stoiljkovic, Jovana Jovovic, Jelena Trifunovic, Kristina Lišcevic, Andrea Lekic, Jelena Lavko, Marija Agbaba i Andela Janjuševic

Ko su favoriti?

Norvežanke su najveci favoriti za osvajanje trofeja, a posle nordijske selekcije najviše šansi se daje aktuelnim prvakinjama Evrope Francuskinjama i Ruskinjama.

Holandija i Danska se posmatraju kao ekipe koje bi morale da se bore za polufinale, a potom ide grupa selekcija koja želi da iznenadi plasmanom u polufinale.

Tu se nalazi i Srbija, a pored nje su tu i naše protivnice Madarice, Švedska, Španija, Nemacka, Crna Gora i Rumunija.

Timovi kojima se ne daju nikakve šanse ni za drugu rundu su Hrvatska, Ceška, Poljska i Slovenija.

GRUPE: 

Grupa A: Francuska, Danska, Crna Gora, Slovenija

Grupa B: Rusija, Švedska, Španija, Ceška

Grupa C: Srbija, Holandija, Madarska, Rusija

Grupa D: Poljska, Nemacka, Norveška, Ruminija

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.