SREĆNO VEČERAS!

HRABRE SRPKINJE PROTIV HRVATSKE IGRAJU ZA "SVE ILI NIŠTA": Mogu da osvoje grupu, ali i da ispadnu sa EP!

Autor Nebojša Marković

Mnogo je kalkulacija pred poslednje kolo...

Izvor: MN Press

Rukometašice Srbije su na Evropskom prvenstvu u Danskoj imale nekoliko teških dana, da bi u ponedeljak usledio dan pauze.

Posle neverovatne pobede nad Holandijom, a potom i poraza od Mađarske, selekcija Srbije će se u utorak (18.15) boriti za svoje mesto u narednoj fazi Eura!

Srpkinje u poslednjem kolu grupe C igraju protiv Hrvatske, jedine selekcije u grupi koja je obezbedila plasman u drugu grupnu fazu.

Situacija je sada takva da Srbija pobedom može da budi i prvoplasirana u grupi, da može da prenese sva četiri boda u drugu fazu i ako ne bude prvoplasirana, ali i da može da završi učešće na turniru!

Puno je kalkulacija, a selektor Ljubomir Obradović kaže da je ponovo Srbija na ovom turniru imala težak raspored.

"Poslednja tri velika takmičenja, počevši od EP 2018 u Francuskoj pre dve godine, kada nismo mogli da igramo sa Rusijom, pa su nam onda stavili da igramo dve utakmice zaredom. Izgubili smo obe, od Rusije i Crne Gore, jer je nemoguće za dva dana odigrati dve teške utakmice na visokom nivou. U Japanu smo igrali sa Norveškom uveče, a popodne sutradan sa Holandijom. I sad ponovo ista situacija. Ne želim da se pravdam, ali nerealno je bilo očekivati da odigramo protiv Mađarske kao protiv Holandije."

Hrvatice su pokazale sjajnu igru u prva dva kola, a sa njima će Srbija rešavati pitanje plasmana u drugi krug.

"Nije ništa izgubljeno, i dalje sve zavisi od nas, sve kombinacije su otvorene. Bili smo u plusu, ali posle ovog poraza od Mađarske se sve promenilo. Pričali su svi da je Hrvatska autsajder, a govorio sam da nije. To je odlično ukomponovana ekipa, pokazale su pravu igru i odnos, demonstrirale Mađaricama 3-2-1 odbranu, izdržale i pobedile, a protiv Holandije su igrale 6-0. Taktički su potkovane, biće jako teška utakmica. Šoštarić je dugo sa njima, to je sve jedan klub, pojačan sa Katarinom Ježić i Ćamilom Mičijević, borbene su jako."

Obradović poziva na optimizam...

"Nismo mi daleko od ovih evropskih ekipa, pokazalo se više puta da moje devojke moraju da budu skoncetrisane i da imaju želju koja nas je krasila u Japanu. Moramo da budemo optimisti, sve je otvoreno, možemo dalje sa četiri boda, tri, dva, a možemo i kući. Zavisi i od druge utakmice Holandije i Mađarske. Devojke imaju vremena da se odmore, praktično dva dana, da dođu sebi fizički i psihički. Bio sam svestan da je teško dobiti i drugu utakmicu. Jelena Agbaba i Jovana Milojević su praktično došle iz karantina, Agbaba direktno. Dao sam im šansu da osete igru, dvoranu. Insistirao sam na napadu sa sedam igračica, da bi što više igrale. Da li izgubili sa pet, sedam ili osam manje, više je tu..."

Srbija može da bude prva u grupi ukoliko savlada Hrvatsku, a Mađarice ne pobede Holanđanke, dok bi u slučaju pobede Holandije nad Mađarskom i porazom Srbije protiv Hrvatske u "trouglu" ekipa sa po dva osvojena boda moglo da se desi da naše devojke završe učešće na Evropskom prvenstvu.

Iz grupe dalje prolaze tri najbolje selekcije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.