KRAJ

HAMILTON ZA KRAJ POBEDIO I KORONU, ALI NIJE VERSTAPENA: Sezona je ZAVRŠENA, vidimo se na proleće!

Autor Mladen Šolak

Ovako je Formula 1 spustila zavesu za sezonu 2020!

Vozač Red Bula Maks Verstapen pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Abu Dabija, poslednjoj u ovogodišnjem šampionatu.Verstapen je krenuo sa pol pozicije, vodio je od početka do kraja trke i ostvario drugu pobedu u sezoni, ukupno 10. u karijeri.

Drugo mesto zauzeo je vozač Mercedesa Valteri Botas sa 15,976 sekundi zaostatka, a treći je bio njegov timski kolega sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton, koji se vratio na stazu nakon što se oporavio od korona virusa. On je kroz cilj prošao sa 18,415 sekundi zaostatka za pobednikom.

Vozač Red Bula Aleksandar Albon zauzeo je četvrto mesto, a peto i šesto mesto vozači Meklarena Lando Noris i Karlos Sainc. Te pozicije omogućile su Meklarenu da osvoji treće mesto u šampionatu konstruktora. Protiv Sainca je pokrenuta istraga zbog spore vožnje u boksu, a odluka o eventualnoj kazni biće objavljena kasnije.

Vozač Renoa Danijel Rikardo zauzeo je sedmo mesto, a on je osvojio i dodatni bod za najbrži krug trke, osmi je bio Pjer Gasli iz Alfa Taurija, deveto mesto zauzeo je Esteban Okon iz Renoa, a 10. je bio Lens Strol iz Rejsing Pointa.

Sezona je zbog pandemije korona virusa počela u julu, Mercedes je obeležio takmičenje osvajanjem sedme šampionske titule, a njegov vozač Luis Hamilton osvojio je sedmu šampionsku titulu i izjednačio se sa Mihaelom Šumaherom.

U ovoj trci na bolidima Mercedesa bila su ispisana imena svih zaposlenih u fabrici koji su ove godine učestvovali u osvajanju šampionske titule.

U današnjoj trci Fetel je poslednju put vozio za Ferari, pošto će od naredne sezone voziti za Aston Martin, a u italijanskoj ekipi zameniće ga Sainc, koji je danas poslednji put vozio za Meklaren. Vozač Rejsing Pointa Serhio Peres danas je vozio poslednji put za tu ekipu pošto nema ugovor za narednu sezonu. On nije završio trku zbog kvara na motoru.

Poslednju trku za Reno vozio je Danijel Rikardo, pošto će od sledeće sezone voziti za Meklaren, a na stazi Jas marina poslednji put u Formuli 1 nastupio je Kevin Magnusen, koji je vozio za Has.

Verstapen je dobro startogvao sa pol pozicije i sačuvao je prvo mesto, ispred Botasa, Hamiltona, Norisa, Albona i Sainca. Peres je loše startovao i sa 19. pao je na 20. mesto, dok je Fetel obišao timskog kolegu Leklera za 12. mesto.

U drugom krugu Gasli je dobro obišao Okona za deveto mesto, a Verstapen je u tim trenucima vozio najbrži krug i stekao 1,8 sekundi prednosti nad Botasom.

Alobon je u šestom krugu obišao Norisa za peto mesto, Britanac je na kratko uspeo da vrati poziciju, ali je Albon ponovo bio uspešniji. Peres je u tim trenucima vozio dobro, pa se do osmog kruga popeo na 14. mesto. On je u 10. krugu morao da odustane zbog otkazivanja motora, posle čega je uvedeno virtuelno vozilo bezbednosti.

Odmah su brojni vozači otišli u boks na zamenu guma, a Hamilton je zatim rekao ekipi da ne misli da je to dobra strategija. Na stazu je u 11. krugu izašlo vozilo bezbednosti, a trka je nastavljena u 14. krugu, poveo je Verstapen ispred dvojca Mercedesa.

Rikardo, koji nije išao na zamenu guma, vozio je kao peti, ispred Norisa i Fetela i Leklera, koji takođe nisu išli u boks. Sainc je dobro vozio, obišao je Leklera za osmo mesto. Fetel je u 16. krugu obišao Sainca, koji je ubrzo vratio sedmo mesto i vratio se iza Norisa.

U 19. krugu za deveto mesto borili su se Strol i Lekler, a uspešniji je bio vozač Rejsing Pointa. Ubrzo je Leklera obišao i Gasli, a u 23. krugu i Okon. Lekler je zatim otišao u boks i na stazu se vratio kao poslednji.

Verstapen je siguran bio na čelu, do 25. kruga stekao je 4,9 sekundi prednosti nad Botasom. Sedmostruki svetski prvak je posle toga rekao ekipi da misli da gume neće izdržati do kraja trke.

Gasli je u 30. krugu obišao Strola za deveto mesto, a ubrzo i Fetela i našao se na osmom. Fetel je u 36. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao 15. Rikardo je u 40. krugu otišao u boks i vratio se na stazu kao sedmi iza Sainca, a ispred Gaslija.

Verstapen je bio siguran na prvom mestu, stekao je 12 sekundi prednosti na Botasom, kome se Hamilton primakao na 1,8 sekundi zaostatka, sedam krugova pre kraja.

U završnici trke Albon se primakao Hamiltonu, ali nije uspeo da ga pretekne. Okon i Strol su se do samog kraja borili za deveto mesto, vozač Renoa je uspeo da ga pretekne i kao deveti je završio trku. U poslednjem krugu Rikardo je "oteo" Verstapenu dodatni bod za najbrži krug trke.

(Beta)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi