Sve zbog dopinga

RUSIJA NEĆE NA OI I MUNDIJAL, A SVE JE POČELO ZBOG DOKUMENTARCA: Evo ko je prvi progovorio o dopingu!

Autor Nikola Lalović

Rusija se suočava sa velikom kaznom.

Izvor: MN Press

Svetom je odjeknula informacija da je Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) kaznio Rusiju i izrekao sportistima iz ove zemlje dvogodišnju zabranu takmičenja. 

Ruski sportisti neće moći da se takmiće pod svojom zastavom do decembra 2022. godine što znači da će nekoliko najvećih svetskih sportskih smotri proći bez Rusije. 

Timovi i pojedinci će moći da se takmiče samo pod neutralnom zastavom na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2022. godine u Kataru, na Olimpijskim igrama u Tokiju, kao i na Zimskim Olimpijskim igrama 2022. godine. Ova kazna takođe važi i za Paraolimpijadu. Ali kako je sve počelo?

U decembru 2014. godine izašao je nemački dokumentarac u kome je izneta tvrdnja da se 99 odsto ruskih sportista dopinguje. Nešto manje od godinu dana kasnije u novembru 2015. godine Svetska antidoping komisija (VADA) objavila je nezavisni izveštaj o raširenoj korupciji u ruskoj antidoping agenciji RUSADA-i. U tom izveštaju je navedeno da je u ruskoj atletici doping sveprisutan. 

U maju 2016. godine Grigori Rodčenkov,nekadašnji šef jedne od antidoping laboratorija u Moskvi je svedočio i istakao da je tokom ZOI u Sočiju 2014. godine 90 odsto ruskih sportista bilo dopingovano. 

Potom je u julu 2016. godine profesor Ričard Meklaren tvrdio da je Rusija u prethodne četiri godine sistematski dopingovala svoje sportiste. Samo nekoliko meseci kasnije, u avgustu 2016. dolaze dva bitna događaja u ovom slučaju. 

Prvo je Međunarodni olimpijski komitet odbio da zabrani da se ruski sportisti tamiče na Olimpijskim igrama u Riju, ali je Međunarodni paraolimpijski komitet zabranio ruskih sportistima da učestvuju na Paraolimpijadi. Ovo praktično znači da ruska suspenzija traje već četiri godine! 

U decembru 2016. godine VADA objavljuje još jedan izveštaj profesora Meklarena u kome se tvrdi da je preko 1.000 ruskih sportista bilo dopingovano, a mesec dana kasnije RUSADA je dobila listu kriterijuma koju mora da zadovolji kako ne bi došlo do suspenzije. Već u martu VADA ističe da ruska reforma nije efikasna i u februaru 2018. godine dolazi odluka da sportisti iz Rusije ne smeju da učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji pod svojom zastavom. Ipak 169 takmičara je nastupilo pod neutralnom zastavom. 

U decembru 2019. godine Rusiji je izrečena četvorogodišnja zabrana takmičenja, koja je sada preinačena u dvogodišnju, ali to neće zadovoljiti Ruse jer će njihovi sportisti morati da se takmiče pod neutralnom zastavom na velikom broju najvećih takmičenja. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.