Ostali sportovi

BIO JE "RUSKI MENGELE", DOPINGOVAO IH, JE PA POBEGAO: "Bili su njegove žrtve, on je mastermajnd!"

Autor Mladen Šolak

Ko je čovek koji je vodio sistemski doping zbog kojih je Rusija kažnjena? O njemu je govorio Nenad Dikić iz Antidoping agencije Srbije.

Izvor: Youtube/CBS This Morning

Definitivnom presudom suda, ove nedelje je ozvaničeno da će Rusiji u naredne dve godine biti zabranjeno da nastupa (samo) pod svojom zastavom na Svetskom prvenstvu u fudbalu i na Olimpijskim igrama u Tokiju, kao i na drugim svetskim takmičenjima.

Sportisti te zemlje moći će da nastupaju kao članovi neutralne selekcije, a ako osvoje medalje neće im biti dozvoljeno da slušaju himnu. O toj kazni je u subotu za TV Prva govorio profesor doktor Nenad Dikić iz Antidoping agencije Srbije.

"Ovo je delimično pomilovanje, ruski sportisti će moći da učestvuju na olimpijskim, paraolimpijskim igrama i svetskim prvenstvima. Neće moći da igraju pod svojom zastavom i himnom, a moći će da imaju i sa natpisom Rusija na opremi, ali on neće smeti da bude veći od natpisa neutralne selekcije", rekao je Nenad Dikić iz Antidoping agencije Srbije.

"Za tako veliku naciju ovo jeste neka vrsta kazne. Ako ne možete da nastupate i da budete ispod svoje zastave i sa svojom himnom to jeste kazna, ako ne možete da organizujete nijedno svetsko takmičenje, to jeste kazna. Definitivno je pronađeno nešto između".

Izvor: TV Prva/screenshot

Dikić je podsetio na razlog suspenzije.

"Ruski zvaničnici su falsifikovali veliki broj laboratorijskih izveštaja, a sa tim veliki broj sportista nema nikakve veze. Ja se trenutno nalazim na takmičenju u skijanju, trudim se da ruski takmičari dođu, jer vodimo računa o njihovom potencijalnom dopingovanju. Svi koji nisu optuženi da se dopinguju moraju da imaju pravo da se takmiče".

Sve je počelo kada je Grigorij Rodčenkov prvi progovorio o sistemskom dopingu u njegovoj zemlji, u kojem je i lično učestvovao. 

"Prebegao je direktor laboratorije u Moskvi koji je sistematski dopingovao sportiste tako što im je davao po tri anabolika i dolazili su negativni na takmičenje, sa ciljem da se doping sakrije. On je pobegao kada je njegova lična bezbednost bila ugrožena i u neku ruku je iskorišćen od američke filmske industrije. On je mastermajnd, on priprema ruske sportiste i dopinguje ih poslednjih 25 godina. Veliki broj ruskih sportista su njegove žrtve i u egzilu su, jer su razotkrili šta se desilo. Oni su bili u pravom smislu žrtve, jer je Rodčenko njih zloupotrebljavao i eksperimentisao na njima kao što je Mengele eksperimentisao kao na zatvorenicima".

Rodčenko je posle pojavljivanja u "Ikarusu" bio na plastičnim operacijama i promenio je lični opis.

Da li je moguće da se sportisti "očiste" pre velikog takmičenja?

"Tokom 2000. godine je napravljena Svetska antidoping agencija i iz ugla fliničke farmakologije nema supstance koja se očisti za 24 sata, nemoguće je dopingovati se, a da to ne oktrijemo. Ljudi koji rade u laboratoriji su toliko napredovali da je doping lako otkriti. ovde se ne radi o tome da nisu otkrili doping, već da su laboratorijske dokaze falsifikovali, zato su kažnjeni. Kao i u svemu postoji poitika, ali politika o američkim sportistima ne može da se primeni kao u drugim sportovima. Tamošnja antidoping je najveća na svetu i kaznili su svoje najveće zvezde, ko je još kaznio svoje zvezde kao što su Lens Armostrng i Merion Džons?"

Dikić je preneo da su ruski sportisti pozdravili ovu odluku jer će im i pored sankcija biti omogućeno da se takmičenje.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.