MONDO intervju

ZVEZDA OD 2014. ČEKALA TROFEJ: Kapiten crveno-belih za MONDO o ludom finalu - "Samo mi smo verovali!"

Autor Mladen Šolak

"Dobili smo od njih jak šamar i to nam je bio motiv više. Uživanje je igrati vaterpolo u ovakvoj domaćoj ligi", rekao je za MONDO lider osvajača Kupa, Miloš Vukićević.

Izvor: MN Press

Crvena zvezda uspela je u poslednjim danima 2020. da uradi ono što nije prethodnih šest godina – da osvoji trofej i da "osveži" klupske vitrine novim peharom.

U burnom finalu protiv Radničkog na bazenu SC "Milan Gale Muškatirović", crveno-beli su savladali favorizovani Radnički na peterce i doneli su svom klubu treći trofej u Kupu.

Iako nije bilo mnogo onih koji su predviđali takav rasplet i iako su svi pobednika unapred tražili u polufinalu Radničkog i Novog Beograda, ekipa Aleksandra Filipovića odigrala je sjajno kada je bilo najvažnije.

Zvezdin kapiten Miloš Vukićević odigrao je sjajan meč, dao dva važna gola, a posle utakmice imao priliku da postane prvi kapiten crveno-belih sa peharom od Andrije Prlainovića 2014.

"I za nas je još nestvarno, niko ovo nije očekivao osim nas samih", rekao je Vukićević za MONDO dan posle pobede.

Izvor: MN Press

"Ovo je veliki rezultat za ovu ekipu i za Crvenu zvezdu. Posle toliko godina osvojili smo trofej, velika je to emocija. Dali smo sve od sebe, bilo je teško, imali smo jako tešku polusezonu, mnogo povreda, bolesti, maltene cela ekipa je u nekom trenutku bila kovid pozitivna i igrači se od toga oporavljaju teško i dugo", dodao je levoruki centar.

Uoči Kupa je pozitivan na kovid Marko Radović, a ostatak tima je bio u stanju da zapliva ka trijumfu najpre protiv Partizana u polufinalu, a onda protiv Radničkog u meču za pehar.

"Ušli smo rasterećeno u utakmicu, nismo imali šta da izgubimo. Oni su bili favoriti u finalu, dosta su se izmorili u utakmici polufinala, a mi smo to iskoristili. Nismo se mnogo osvrtali na njih, već na nas same, hteli smo da odigramo najbolje što možemo. Pre samo dva meseca igrali mo protiv njih i izgubili sa 11 golova razlike. Bio nam je to trn u oku, veliki šamar za svakog od nas i dao nam je motiv više".

Od tog ubedljivog poraza u domaćem prvenstvu Zvezda je prešla dugačak put, ušla u osminu finala LEN Kupa kao i Radnički i Novi Beograd i počela da "vezuje" pobede.

"Izgubili smo sa visokim rezultatom i to nas je trglo. Od tada smo vezali osam pobeda protiv jakih protivnika, stvarali smo hemiju iz meča u meč i došli smo do nivoa da osvojimo Kup".

Izvor: YouTube/RTS Sajt - zvanični kanal

Prethodnih sezona Zvezdi su slične pobede izmicale. Ambiciozno su crveno-beli ulazili u takmičarske godine, ali nešto je falilo da se napravi iskorak kao u utorak.

"Mislim da je tu pre svega razlog dobra hemija. Nas nekoliko iskusnih igrača, Ivan Basara, Dušan Marković i ja znamo se od malih nogu, igrali smo celog života jedan protiv drugog ili zajedno i kada znaš da uz sebe imaš ljude od poverenja onda izlaziš sigurniji na taj trnovit put. Generalno, u svim sportovima je dokazano da ne pobeđuje tim koji je najbolji poimence, već koji najbolje funkcioniše kao grupa, to nam je glavni adut".

Ove sezone mnogi asovi vratili su se u Srbiju iz inostranstva. Tu su i članovi "A" reprezentacije, počev od prve zvezde domaće lige Miloša Ćuka koji je u Novom Beogradu, Stefan Mitrović je od pre nekoliko dana zvanično u Partizanu, Strahinja Rašović je lider Radničkog, Gavril Subotić je došao u Zvezdu iz Solnoka...

"Sve to mi zaista deluje nestvarno. Nije se ni moglo pretpostaviti da će biti ovako kvalitetno prvenstvo. Tu su četiri podjednake ekipe, priključuće se i Partizan i uživanje je igrati i opet imati vaterpolo u Srbiji na evropskom nivou. Iako Šabac nije igrao kvalifikacije za LEN Kup siguran sam da bi tu 'pucao' na najviši plasman. Čast mi je što sam deo svega ovoga i mogu da kažem da je to nedostajalo svih ovih godina".

Izvor: MN Press

"U jakoj ligi se stvaraju igrači, tu se vidi ko je ko. Kada imate dva dominantna tima i ostatak lige koji nije konkurentan, onda to ne donosi satisfakciju. Drago mi je što se toliko igrača vratilo i to mogu da kažem kao neko ko je 10 godina igrao u inostranstvu. Ovo je jako bitno pre svega za budućnost srpskog vaterpola, jer znamo da će se posle Pekinga dosta igrača povući iz reprezentacije, a jako prvenstvo je mnogo bolja prilika da mladi napreduju".

Upitan za Zvezdine ambicije, Vukićević kaže da crveno-beli znaju da će sada svi želeti da im "skinu skalp".

"Maštali smo da osvojimo trofej i niko nije očekivao, iako smo mi verovali. Iidemo dalje meč po meč i mislim da smo porasli kao ekipa. Uz to porasli su nam i apetiti i definitivno ćemo se boriti da osvojimo ligu. Biće mnogo teško, tu su Novi Beograd, Radnički, ne bi trebalo otpisivati ni Šabac, svi će želeti da nam skinu glavu zbog ovoga i nećemo više biti na papiru autsajderi".

Paralelno sa domaćim prvenstvom, Zvezda će u januaru igrati polufinalni turnir regionalne lige u Beogradu (od 14. do 17), a potom i osmina finala Len kupa protiv francuskog kluba Turkoa.

Vukićević, nekadašnji đak Beograda, nastupao je u Francuskoj, bio prvi strelac lige i dobro zna kvalitete evropskog rivala.

"Razmišljamo i o Evropi i nadam se prolazu. Predvođeni su našim internacionalcem Mikijem Randićem, imaju dobru hemiju, trenera i obe ekipe imaće hendikep što se igra bez publike. Ipak, iskreno se nadam da ćemo proći".

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.