Povrede glave

VOZAČ U KOMI NAKON PADA NA RELIJU: Kolege mu spasile život, 15 minuta čekali helikopter!

Autor Dušan Ninković

Prebačen je u bolnicu i za sada je u stabilnom stanju.

Izvor: Youtube/autoX/printscreen

Težak pad obeležio je etapu na Dakar reliju pošto je motociklista iz Indije završio u komi, sa povredama glave i prelomom ramena!

Čunčungupe Šivašankar Santoš (37) je iskusan reli vozač, dugogdišnji učesnik najprestižnijeg relija na svetu, ali je njegov današnji pad mogao da ga košta života.

Indijac se trenutno nalazi u indukovanoj komi, a kako se može čuti lekari su optimistični oko njegovog zdravstvenog stanja. On je prebačen u bolnicu sa povredama glave, ali će od njih moći da se oporavi u narednom periodu.

Ishod bi možda bio drugačiji, da dvojica kolega i rivala nisu prekinuli svoju trku kako bi ukazali prvu pomoć Santošu. Oni su munjevito delovali, a zatim ostali pored takmičara dok nije stigao helikopter koji ga je prebacio u Rijad, gde se oporavlja od povreda.

''Kada je helikopter stigao 15 minuta kasnije, osetio sam puls. To je bilo olakšanje! Znao sam šta treba da radim u ovakvim situacijama, ali mi je ovo prvi put da sam nekoga vratio u život'', rekao je holandski vozač Pol Spirings, koji je prvi pomogao povređenom.

Pored Spiringsa, u spašavanju života kolegi koji je doživeo teške povrede pomogao je i Italijan Mauricio Gerini, koji je takođe nakratko prekinuo svoju trku.

Čuveni reli koji se nekada zvao Pariz - Dakar, već godinama se ne vozi u Africi. Procenjeno je da je tako najbolje zbog bezbednosti vozača, a nakon pune decenije u Južnoj Americi, sada se vozi kroz Saudijsku Arabiju.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.