VELIKI ŠKRBIĆ

SRBIJA IMA PRAVOG ČOVEKA I IGRA VRHUNSKI: MONDO intervju sa legendom koja je dovela Španca da probudi naš rukomet!

Autor Mladen Šolak

U razgovoru za MONDO, legenda srpskog i svetskog rukometa Dragan Škrbić govorio je o aktuelnom, sjajnom trenutku naše reprezentacije. U dolasku selektora Đerone je lično učestvovao i nema sumnju da će biti uspešan.

Izvor: MN Press

(Piše: Goran Arbutina, mondo.ba)

Rukometna reprezentacija Srbije oduševila je pobedom protiv Francuske na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a zatim i remijem u revanšu odigranom u Kreteju.

Moćni "Galski petlovi“ osvojili su samo bod u tom dvomeču, a neverovatno zvuči podatak da je Francuska još davne 1995. godine poslednji put u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo "vezala" utakmice bez pobede.

I tada je kobna za Francusku bila naša reprezentacija.

"A" selekcija Jugoslavije, koju je sa klupe vodio Veselin Vujović, sa Škrbićem, Jovanovićem, braćom Peruničić, Milosavljevićem i drugim zvezdama srušila je te jeseni u prepunom Pioniru aktuelnog svetskog šampiona i slavila 25:18. Uz to, podvig protiv "trikolora" napravili su i Belgijanci, pobedom 21:20...

Skoro 26 godina nakon što su Paskal Mae i čuveni Džekson Ričardson izgubili od Jugoslavije, čiji gol je branio Zoran Paša Đorđić, sin legendarnog Francuza Melvin Ričardson doživeo je poraz i remi protiv selekcije u kojoj igra Pašin sin, Petar Đorđić.

Na terenu je 1995. godine bio i legendarni pivot Dragan Škrbić, koji se u razgovoru za MONDO prisetio te velike pobede, a naravno i osvrnuo na poslednje rezultate srpske selekcije.

"To je bila nezaboravna utakmica. Tada su igrali očevi ovih današnjih reprezentativaca, Paskal Mae i Džekson Ričardson na jednoj strani, na drugoj Paša Đorđić je bio naš golman. Jučerašnja utakmica je bila prilika da se podsetim na to stvarno spektakularnu i vrhunsku sportsku predstavu. Ta utakmica došla je u trenutku kada je našoj zemlji bio potreban veliki sportski događaj, jer smo tek izašli iz sankcija i četiri-pet godina nisu se igrale velike utakmice. Mislim da je to možda čak bila prva utakmica takvog kalibra ovde, a još smo igrali protiv Francuske, svetskog prvaka", pamti Škrbić.

Izvor: MN Press

"Sve što se dešavalo pre, posle, u pripremi za utakmicu, na samom meču, slavlje i ono što nas je okruživalo... To su sve nezaboravni trenuci i istorijski mečevi za naš rukomet".

Sada pod imenom Srbije, naša reprezentacija ponovo je ostvarila verovatno još veći uspeh, s obzirom na sve što su Francuzi postigli u rukometu od sredine devedesetih.

Škbrić je, naravno, zadovoljan pre svega odnosom prema dresu naših momaka u prethodnim mečevima 

"Pokazalo se da ona prva utakmica (u Zrenjaninu) nije bila iznenađenje, ni slučajnost. Meni se lično više svidela ova druga, u kojoj smo pokazali vrhunski rukomet. Naša reprezentacija je bila mnogo bliže pobedi, ali splet nekih čudnih okolnosti da tako kažem, jer nije sportski pričati o sudijama, doveo je do toga da bude nerešeno. Ali sama činjenica da smo celu utakmicu vodili govori da smo igrali stvarno kvalitetno i oduševili i odnosom, pristupom, igrom... Treba biti zadovoljan kada ekipa pokaže takav odnos“, rekao je Škrbić.

Ekipa je na novom početku pod vođstvom Tonija Đerone, a Škrbić šalje poruku optimizma, uz upozorenje da ne bi trebalo prerano "poleteti". 

"U kontaktu sam sa našim selektorom i znam koliko su čekali tih 11 meseci da konačno krenu, bio sam siguran da će se dobro spremiti. Ove dve utakmice daju puno optimizma za budući period i samo treba da nastave tako da rade. Želim im puno sreće. Tek je početak, ali dobro je što se ovako počelo, jer daje motiva i samopouzdanja, ne samo igračima i stručnom štabu, ljudima koji su oko reprezentacije, nego i rukometnoj javnosti. Ne treba se zavaravati, ovo je početak i moramo da radimo na duže staze. Ima dosta mladih i perspektivnih igrača koje treba uključivati, treba raditi na duže staze, da bi za koju godinu reprezentacija bila u vrhu ili pri vrhu evropskog i svetskog rukometa“, poručio je Škrbić.

Izvor: MN Press

Škrbić "krivac" za Đeronu

Mnogi smatraju da je dolazak Tonija Đerone izuzetno pozitivna stvar, ako možda i prekretnica za reprezentaciju Srbije. "Tu ne mogu da budem baš objektivan, jer sam jedan od glavnih, ako ne i glavni krivac što je Toni selektor. Imam puno poverenje u njega, on će napraviti pravi posao", istakao je Škrbić koji je donedavno obavljao funkciju potpredsednika RSS.

Reprezentacija Jugoslavije sa Škrbićem u sastavu je nakon trijumfa protiv Francuske 1995. godine stigla do prve medalje, osvojivši bronzu na Evropskom prvenstvu u Španiji 1996.

Šta bi januarski uspesi mogli da donesu aktuelnoj generaciji?

"Posle te utakmice, odnosno tih kvalifikacija, mi smo osvojili bronzu na Evropskom prvenstvu. Voleli bismo da se i to sad desi, ali treba ići korak po korak i mislim da je ovo početak stvaranja nekog velikog tima", istakao je Škrbić za MONDO.

"Ove dve utakmice pokazale su da možemo. Biće i poraza i padova, treba imati strpljenja i izdržati taj proces koji dovodi do vrhunskog rezultata, a nijedan vrhunski rezultat ne dolazi preko noći".

Prvi korak biće nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u kojima će Srbija posle pobede i remija sa Francuzima definitivno biti favorit za prvu poziciju u grupi.

"Mislim da imamo veoma velike šanse i to treba da bude cilj. Uz pobede protiv Grčke i Belgije, koje ne treba potcenjivati, možemo da budemo prvi u grupi, a to nam donosi bolji žreb na Evropskom prvenstvu", smatra Škrbić.

Za tri dana u Egiptu počinje Svetsko prvenstvo na kojem neće biti Srbije nakon odluke IHF-a da zbog pandemije korona virusa ne dozvoli odigravanje baraža sa Slovenijom. Svetska rukometna federacija odlučila je da Slovenci idu u Egipat, kao bolje rangirani na svetskoj listi, dok će Srbija propustiti svetsku smotru.

"Ostaje žal jer Srbiji nije dozvoljeno na terenu da pokaže da zaslužuje da bude na Svetskom prvenstvu. U tom baražu protiv Slovenije imali bismo svoje šanse. Oni su po rejtingu iznad nas, ali ove dve utakmice su jasno pokazale da ne bi to baš bilo lako za Slovence. I tad sam bio siguran da možemo da prođemo u dve utakmice. Žao mi je jer je prekinut kontinuitet velikih takmičenja, a ona donose neko iskustvo, pogotovo za mlade igrače. Svako prvenstvo je bitno i zbog stvaranja tima i atmosfere“.

Za razliku od Srbije, Francuzi će nastupiti, a u mečevima protiv našeg tima šestostruki šampion sveta mogao je da jasno vidi gde "škripi". Takođe, oni imaju i neprijatno iskustvo sa Evropskog prvenstva 2020, na kojem nisu prošli u nokaut fazu.p..

"Ono što su Francuzi uradili u poslednjih 10-15 teško da će se ponoviti. To je bila neponovljiva generacija sa Dinarom, Karabatićem, Omejeom... Mislim da su u svetskom vrhu, nisu dominantni kao što su bili, ali po meni to je ekipa koja je po individualnim kvalitetima najjača na svetu. Te individualne kvalitete nije jednostavno uklopiti u celinu, ali kada se pogleda individualno u kojim timovima igraju, ti igrači čine najjaču ekipu", reči su legendarnog pivota, posle kojih se rezultati iz Zrenjanina i Kreteja čine još većim.

FRANCUZI IMAJU IMENA, HRVATI DUVNJAKA

Izvor: Marko Metlas/© MN press, all rights reserved

Škrbić je za MONDO izneo i prognozu predstojećeg turnira u Egiptu...

"Mislim da Francuzima nedostaje golman. To je nešto što je najbitnije na velikim takmičenjima. Mislim da im to fali za sami vrh, ali sigurno je da su jedni od favorita. Što se tiče drugih reprezentacija, postoje ekipe koje su poslednjih godina u samom vrhu, Danska, Norveška, Španija, Hrvatska, Slovenija... Hrvatska ima nešto što drugi nemaju, karakter koji pokazuju kada igraju za reprezentaciju. Kao što je Francuska individualno najjača, Hrvati imaju Duvnjaka koji je superklasa, ali kada igraju za reprezentaciju oni svi daju dodatni 'plus' i kandidati su za medalju".

"Ima tu još jedna stvar. Godina je čudna, ne samo zbog korone, nego je i olimpijska godina. Možda će neki kalkulisati ili neće igrati baš sa punom snagom, koliko god to neozbiljno zvučalo. Imaće igrači u glavi to da slede i Olimpijske igre i da ih za nekoliko meseci čeka i to takmičenje", zaključio je Škrbić intervju za MONDO.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.